Kurpitsa-salviaspagetti/Pumpkin and Sage Spaghetti
Luin aamulla pitkään ja hartaasti Hesaria. Tänään ei ollut varsinainen kiire minnekään. Ruokatorstaissa oli mielenkiintoinen pastaresepti: kurpitsa-salviaspagetti. Kaikki kurpitsaan liittyvä on aina mielenkiintoista. Leikkasin reseptin irti ja liimasin muistikirjaani. Päätin tehdä spagettia jo tänä iltana.
Kurpitsa-salviaspagetti
(HS 20.11.2014)1 kg kurpitsaa ilman kuorta ja siemeniä
2 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa, mustapippuria myllystä
400 g spagettia
100 g voita
20 kokonaista tuoretta salvianlehteä
1 rkl vastapuristettua sitruunanmehua
3 dl raastettua parmesaania
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuutioi kurpitsat n. 2x2 cm paloiksi. Laita palat leivinpaperille uunipellille. Valuta päälle hieman öljyä. Mausta suolalla ja pippurilla. Paahda uunissa n. 35 minuuttia, tai siihen asti, kunnes palat ovat pehmeitä.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Laita voi paistinpannulle salvian kanssa. Lämmitä miedohkolla lämmöllä, kunnes voi ruskistuu hieman.
Sekoita pasta, kurpitsat , sitruunamehu ja osa parmesaanista keskenään. Lisää hieman pastan keitinvettä. Annostele lautasille ja lusikoi päälle voi-salviaseosta. Ripottele päälle hieman sormisuolaa ja rouhi pippuria. Viimeistele lopulla parmesaanilla.
Tämä ruokalaji ei ole pikaruokaa. Käytin myskikurpitsaa ja jo yhden kurpitsan kuoriminen on aika työlästä. Kuori on aika kova. Käytin apuna sekä juustohöylää että tavallista keittiöveistä. Näppejä kannattaa varoa. Sitten on vielä kurpitsan pilkkominen ja paahtaminen ja parmesaanin raastaminen. Vaikka minulla oli käytössä serkultani saamamme veivattava juustoraastin, oli tämäkin työvaihe yllättävän työlästä, kun raastetta tarvittiin 3 dl.
Mutta lopputulos palkitsi kovan työn. Salviavoihan on aivan ihanaa ja antoi syvyyttä kurpitsan miedolle ja makealle maulle. Parmesaani toimii tietenkin aina. Taisin vain kauhoa salviavoita annostemme päälle aika ronskilla otteella, koska kaikki voikastike meni näihin kahteen annokseen ja käsittääkseni Hesarin resepti oli neljälle hengelle! No, ei se runsas määrä kastiketta mitään haitannut, päinvastoin.
Tämä on hieno resepti ja se pitää muistaa tehdä uudestaan viimeistään ensi satokautena. Oikeastaan on hieman outoa, että Hesari julkaisee reseptin vasta nyt. Kurpitsa-salviaspagetin resepti olisi ollut omiaan sadonkorjuun aikana syys-lokakuussa. Nyt ei kyllä millään viljelypalstalla yhtään kurpitsaa enää ole, paitsi ehkä joku hitaasti maatumaan unohtunut sellainen.
I read the Helsingin Sanomat long and hard this morning. There was no hurry to go anywhere this morning. There was an interesting recipe in the food section of the paper: pumpkin and salve spaghetti. Everything to do with pumpkin is always interesting. I cut out the recipe and glued it in my notebook. I decided to already make the spaghetti this evening.
Pumpkin and Sage Spaghetti
(HS 20.11.2014)1 kg pumpkin, peeled and deseeded
2 tbls olive oil
salt, freshly ground black pepper
400 g spaghetti
100 g butter
20 whole fresh sage leaves
1 tbls freshly squeezed lemon juice
3 dl grated Parmesan
Heat the oven to 200 degrees. Cube the pumpkin into 2x2 cm pieces. Place the cubes on to a baking tray lined with baking paper. Drizzle some oil on top. Season with salt and black pepper. Bake in the oven for about 35 minutes or until the cubes are soft.
Cook the spaghetti according to the instructions on the packet.
Put the butter in to a frying pan with the sage. Warm at medium to low heat, until the butter browns a little.
Mix the pasta, pumpkin, lemon juice and part of the Parmesan together. Add some of the pasta cooking liquid. Serve in individual pasta bowls and spoon some sage butter in top. Season with salt and black pepper. Sprinkle some grated Parmesan on top.
This dish is not fast-food. I used butternut squash and peeling even just one of those was already pretty hard work. The shell is quite tough. I used a cheese slicer and a normal kitchen knife to aid with the job. It is advised to watch out for your fingers when doing this. Then you still have to dice and bake the pumpkin and grate the Parmesan. Even though I used a really good cheese grater my cousin gave us that has a handle for grating, even this operation was surprisingly laborious, as 3 dl of the grated cheese was needed.
But the end result was very rewarding, which made up for all the hard work. Sage butter is simply divine and it gave depth to the mild and sweet flavor of the butternut squash. And Parmesan always works. I think I just may have ladled the butter sauce on the spaghetti with quite a heavy hand, as all the sauce was used up for only the two portions. As far as I can tell, the Helsingin Sanomat recipe is for four people! Well. a good amount of sauce did no harm, on the contrary.
This is a great recipe and I must remember to make this dish next harvest time at the latest. Actually, it's abit strange, that the recipe was published only now. Pumpkin and sage spaghetti would have been the perfect recipe at harvest time, in September-October. Now there are no more pumpkins on any allotments, unless they have been forgotten there to molder.
Kommentit
Lähetä kommentti