Kummitusmuffinit/Ghostly Cup Cakes
Onnistuin sitten tänä vuonna tekemään jokseenkin kelvollisia kummitusmuffineja. Kolmisen vuotta sitten muffinit näyttivät tältä:
Edistystä on siis tapahtunut!
Muffiniohje on Ulla Svenskin Juhlaleivonnaiset- kirjasta (Otava 2010). MOnet kirjan leivonnaiset ovat vähän liian piperrettyjä omaan makuuni: monimutkaisia kukkakoristeita marsipaanista tai sokerimassasta, vauvan pään mallisia kakkuja (aina pelottava ajatus...) ja vaikka mitä muita epäaidon ja jopa hieman luotaantyöntävän näköisiä virityksiä (pahoittelen Ulla Svensk). Kummitusmuffinit olivat kuitenkin hauska idea jo varmaan siksikin, että koristeluun käytetään marenkia, ei marsipaania tai sokerimassaa.
Muffinipohjakin on oikein hyvä. Kostea ja kuitenkin kevyt. Lykkäsin muffineihin vähän enemmän sokeria, kuin mitä reseptissä oli. Samoin lisäsin sekä muffineihin että marenkiin pari teelusikallista vanilja sokeria. Kuten Samppa sanoo, kaikki on hyvää, kun on kunnolla sokeria ja vaniljaa. Niin se taitaa tosiaan olla.
Kummitusmufinit
12 suurta tai 24 pientä muffinia
1 dl sulatettua voita
200 g vaniljatuorejuustoa
1 kananmuna
2 dl marjoja pilkottuna (vadelmia)
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhoja
marenki
6 kananmunan valkuaista
3 dl sokeria
Sulata voi ja sekoita siihen tuorejuusto ja kananmuna hyvin, lisää pieneksi pilkotut marjat joukkoon. Sekoita vehnäjauhoihin sokeri, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Yhdistä seokset niin, että ne ovat juuri ja juuri sekaisin. Aseta paperiset muffinivuoat muffinipellin koloihin ja annostele muffinimassaa paperivuokiin, n. 3/4 täyteen. Paista uunin yläosassa 175 asteessa 20 minuuttia.
Valmista marenki vatkaamalla kananmunan valkuaiset kovaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Jatka vatkaamista ja lisää pikku hiljaa puolet sokerista. Lisää loput sokeri valkuaisvaahtoon lastalla sekoittaen. Pursota marenkia jokaisen muffini päälle. Laita muffinit 100 asteisen uunin alaosaan 20 minuutiksi. Leikkaa kummituksille silmät lakusta tai sokerimassasta, ja kiinnitä ne marenkiin, kun se on vielä hieman kosteaa. Anna marengin kuivua yön yli.
Alkuperäisessä reseptissä on marenkia puolet vähemmän, kuin mitä itse tein. Se varmaan selittää aiempien tekeleiden litteän huppuosan. Marenkia pitää todella olla riittävästi, jos haluss tehdä korkeita hiippoja kummituksille. Ja marengin pitää todella olla jäykkää. Ei jäykähköä, vaan jäykkää! Tein marengin kahdessa satsissa, kun tajusin, että sitä ei ole lainkaan tarpeeksi. Ensimmäinen satsi ei ollut ihan tarpeeksi jäykkää ja pari hiippaa vajosi kummituksen silmille uunissa.
Ja toinen juttu! Kaikki kunnioitus jälleen kirjan kirjoittajalle, mutta marengista hän ei tiedä paljoakaan. Alkuperäisen reseptin mukaan marenkeja pidetään 150 asteisessa uunissa vartin. Aivan liian kova lämpötila herkälle marengille. Päätin kuitenkin uskoa reseptiä ja niinpä osa kummpiksista näytti siltä, kuin olisivat kokeneet tulipalon tai ainakin jonkin sortin savuvahingon kummituslinnassaan. Alensin sitten uunin lämpötilaa ja lisäsin paistoaikaa, kun tein toisen satsin muffineja. Ne onnistuivatkin jo paremmin ja säilyivät valkoisina.
Tein nyt 12 kpl suuria muffineita. Suuret muffinit ovat todellakin - suuria... Yhdestä muffinista tulee todella täyteen. Ensi kerralla teen luultavasti pienempiä suupaloja, joita on varmasti mukavampi napostella.
So I managed to make decent ghostly cup cakes this year. Three years ago the muffins didn't look that great, so at least some progress has been made!
The recipe for the cup cakes is from Ulla Svensk's book Juhlaleivonnaiset (Otava 2010).Many pastries in the book are a bit too fussy for my taste: complicated floral ornaments made from marzipan or fondant, cakes in the shape of a baby's head (always a scary thought...) and all manner of other unnatural and even off-putting contraptions (my apologies Ulla Svensk). But the ghostly cup cakes were a fun idea, probably also because meringue was used for the decoration, not marzipan or fondant.
The cup cake base is very good. Moist and still light. I put in a bit more sugar than what the recipe called for. I also added some vanilla sugar to both the cup cakes and the meringue. As Samppa says, everything is good, when there is enough sugar and vanilla. That actually must be true.
Melt the butter and add the cream cheese and egg, mixing well. Add the chopped berries. Mix the sugar, vanilla sugar and baking powder with the flour. Combine the two mixtures so, that they are only just mixed. Put paper cup cake molds into a muffin tin and fill the paper molds with the cup cake mixture, bout 3/4 full. Bake at the top part of the oven at 175 degrees for 20 minutes.
The cup cake base is very good. Moist and still light. I put in a bit more sugar than what the recipe called for. I also added some vanilla sugar to both the cup cakes and the meringue. As Samppa says, everything is good, when there is enough sugar and vanilla. That actually must be true.
Ghostly Cup Cakes
12 large 24 small cup cakes
1 dl melted butter
200 g vanilla cream cheese
1 egg
2 dl berries, chopped (raspberries)
3 dl flour
2 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
2 tsp baking powder
meringue
6 egg whites
3 dl sugarMelt the butter and add the cream cheese and egg, mixing well. Add the chopped berries. Mix the sugar, vanilla sugar and baking powder with the flour. Combine the two mixtures so, that they are only just mixed. Put paper cup cake molds into a muffin tin and fill the paper molds with the cup cake mixture, bout 3/4 full. Bake at the top part of the oven at 175 degrees for 20 minutes.
Prepare the meringue by mixing the egg whites into stiff foam with an electric mixer. Continue mixing and add half the sugar little by little. Add the rest of the sugar to the egg white foam with a wooden spatula. Form pointy hoods of meringue on each cup cake with the aid of a piping bag. Put the cup cakes at the bottom of the oven at 100 degrees for 20 minutes. Cut eyes for the ghosts from licorice or fondant and attach to the meringue when still slightly moist. Let the meringue dry over night.
In the original recipe there is only half the amount of meringue than what I made. That probably explains why my previous cup cakes had such flat tops. You really do need enough meringue, if you want to make high hoods for the ghosts. And the meringue really has to be stiff. Not stiffish, but stiff! I made the meringue in two batches, when I realized there would not be enough of it. the first batch wasn't stiff enough, and some hoods collapsed into some of the ghosts eyes.
And another thing! Again with all respect to the author of the book, what she knows about meringue isn't much. According to the original recipe you bake the meringue at 150 degrees for 15 minutes. Much too hot for meringue. But I decided to follow the recipe exactly and so some of the ghosts looked like they had been in a fire or at least suffered from smoke damage in the haunted castle. I lowered the temperature and baked the meringue longer with the next batch. They turned out better and stayed nice and white.
I now made 12 large cup cakes. Large cup cakes are truly - large... One cup cake makes you very full. Next time I'll probably make smaller tidbits, that are very probably nicer to munch on.
Kommentit
Lähetä kommentti