Chilinen omenahillo/Apple and Chili Jam
Viikonloppu on sujunut rauhallisissa merkeissä tällä kertaa. Perjantain vierailin ystävättären luona mutta eilinen lauantai oli kokonaan vapaa. Juhlistimme tätä harvinaista tilannetta käymällä rannassa katsomassa kekripukin polttoa ja hakemalla pizzat kotiin pizzeria Parmesanista. Ihanaa.
Kun ei ollut muuta puuhaa lauantaina, ehdin myös kokeilla uutta hilloreseptiä. Omenavarastomme alkavat huveta uhkaavasti. Olen tehnyt jo yhden satsin hilloa omenoista ja siitä hillosta sitten omenaleivoksia sukujuhlaan. Olen sen lisäksi "juonut" joka aamu kolme, neljä omenaa eli mehustanut omenat mehulingossa porkkanoiden, sellerin ja inkiväärin kera ja valmistanut tuoretta ja herkullista mehua. Omenoita oli kuitenkin yhä sen verran, että saatoin kokeilla omenahilloreseptiä, jonka jälleen kerran nappasin Aparna Balasubramanianin My Diverse Kitchen blogista. Ajatus chilin ja omenan yhdistämisestä oli kiehtova ja koska hilloon tuli vielä maustepippuriakin, tuntui resepti juuri sopivalta valmistaa näin joulun alla.
Näin se menee:
Chilinen omenahillo
6 suurta omenaa
1 limen mehu
1,8 dl tummaa muscovado sokeria
1 tl maustepippuria
1 tl punaisia chilihiutaleita (tai maun mukaan)
1/4 tl suolaa
1 rkl voita
Kuori omenat ja poista siemenkodat. Paloittele omenat ja laita suureen kulhoon. Lisää limemehu ja sekoita hyvin, niin että kaikissa omenalohkoissa on limemehua.
Laita omenalohkot, sokeri ja 1,2 dl vettä suureen kattilaan. Lämmitä seosta keskilämmöllä ja sekoita, kunnes kaikki sokeri on lieunnut. Lisää maustepippuri, chilihiutaleet ja suola. Kiehauta ja alenna lämpöä. Anna seoksen keittyä hiljalleen matalalla lämmöllä, kunnes omenalohkot ovat täysin pehmeitä ja seos on paksuhkoa. Sekoita välillä.
Lisää voi ja anna sen sulaa seokseen. Sekoita hyvin. Lusikoi hillo puhtaisiin lasitölkkeihin ja sulje kannet. Anna jäähtyä ja säilytä jääkaapissa.
Omenan ja chilin liitto ON varmaan mielenkiintoinen - jos malttaa olla käyttämättä chiliä liikaa! Resepti on intialainen ja intialaisten makumieltymysten mukaan tämä hilloresepti ei varmaan ole tulista lainkaan. Mutta se on! Mietin juuri hetki ennen mausteiden lisäämistä, pitäisiköhän vain laittaa puolikas teelusikallinen chilihiutaleita. Ja sitten laitoinkin kokonaisen! Nyt hillo muistuttaa enemmänkin chutneytä, vaikka siinä ei etikkaa olekaan. Valitettavasti omenan ja maustepippurinkin maku peittyy nyt chilin alle. Hillo on kyllä varmaan aika hyvää esimerkiksi vahvan cheddarjuuston kanssa. Sitä pitääkin hankkia ensi viikonlopuksi. Jos vaikka taas rakentaisi napostelulautasen...
Ja toinen juttu: Aparnan hillo oli hänen omissa kuvissaan todella kaunista. Hillo oli lähes mustaa ja siinä näkyi siellä täällä kultaisia omenanpaloja ja rubiininpunaisia chilihiutaleita. Jaahas...jos katsoo kuvaa omasta tekeleestäni, näyttää se enemmänkin vihertävän harmaalta. En kyllä tosin keksi, miten saisin hillosta niin tummaa, ellen polttaisi sitä pohjaan. No, ehkä sokeri on ollut erilaista tai jotain. En tiedä. Täytyy kuitenkin myöntää, että nimenomaan hillon ulkonäkö oli hienoinen pettymys...
The weekend has passed peacefully this time- On Friday I visited my friend but Saturday was completely free. We celebrated this unusual situation by walking down to the waterfront here in Arabia and watching the burning of the Kekri buck made from straw and getting take-away pizza from Parmesan. Wonderful.
As I didn't have to do anything special on Saturday, I also had time to try a new jam recipe.Our apple supplies are getting a bit low. I've already made on batch of apple sauce and with that sauce I made apple pastries for the family gathering. I have also "drank" three or four apple every morning, that is juiced the apples along with carrots, celery and ginger in our juicer to make fresh and delicious juice. There were however enough apples to try the new apple jam recipe, which I again found in Aparna Balasubramanian's My Diverse Kitchen blog. The thought of combining apples and chili was intriguing and as also allspice was added to the jam, the recipe somehow seemed to suit this pre-Christmas season.
It goes like this:
Apple and Chili Jam
6 large apples
juice of 1 lime
1,8 dl dark muscovado sugar
1 tsp allspice
1 tsp red chili flakes (or to taste)
1/4 tsp salt
1 tbsp butter
Peel and core the apples. Chop roughly and place in a large bowl. Pour in the lime juice and mix well so that all the apple slices are covered with the lime juice.
Place the apple slices, sugar and 1,2 dl water in a large saucepan. Heat at medium heat and mix well, until all the sugar has dissolved. Add the allspice and chili flakes and salt. Bring to the boil and continue cookling at low temperature, until the apple slices are quite cooked and soft and the mixture begins to get thick. Stir occasionally.
Add the butter and let it melt into the mixture. Mix well. Spoon the jam into clean jars and close the lidas tightly. let cool and store in the refrigerator.
The combination of apple and chili IS probably interesting - if you go easy on the chili! The recipe is Indian and according to the Indian palate, this jam recipe is probably not hot at all. But it is! I was thinkin just a moment before adding the spices, that perhaps a half a teaspoon of chili would be enough. And then I added a whole teaspoon! Now the jam is more like chutney, even though there is no vinegar in it. Unfortunately the flavor of apple and allspice is now completely overpowered by the chili. The jam will probably be quite good with something like really strong cheddar though. I have to get some for next weekend, then. We could do a cheese plate again...
And another thing: Aparna's jam was really beautiful in her own photos. The jam was almos black, with bits of golden apple and ruby red chili flakes in it. Right...if you look at the picture of my concoction, it looks more greenish grey. I can't for the life of me figure out though, how I could make the jam so dark, without burning it. Well, perhaps the sugar I used was different or something. I don't know. But I do have to admit, that especially the appearance of the jam was a slight disappointment...
Kommentit
Lähetä kommentti