Kikherne-oliivi-valkosipulikeittoKikherne-oliivi-valkosipulikeitto/Chickpea, Olive and Garlic Soup


Viikonlopun muffinimässäyksen ja sunnuntaipaistin jälkeen oli meillä maanantaina soppapäivä. Selailin taas vähän keittokirjoja, ja tajusin, että kirjahyllyssä on yhä opuksia, joista ei ole valmistetty yhtään ruokalajia. Yksi näistä kirjoista on Champneys Cookbook (Boxtree Ltd. 1993). On paljon mahdollista, että olemme saaneet kyseisen kirjan jo sen valmistumisvuonna. Sen ainakin muistan, että lahja on tullut Seitzeilta.


Champneys on ilmeisesti erittäin ylellinen terveyskylpyläkonsepti Englannissa. Hoitopaketit majoituksineen maksavat paristasadasta punnasta pariin tuhanteen puntaan. Terveellinen ja kauniisti esille pantu ruoka on tietenkin oleellinen osa konseptia. Olenkohan aiemmin karttanut tätä kirja juuri sen takia, että kaikki ruoat ovat aika monimutkaisen näköisiä. Toisaalta nykyään alan olla jopa erikoistunut ruokiin, jonka eteen pitää nähdä vähän enemmän vaivaa.

Kirjan keitot eivät toki mitkään ole kovin työläitä. Kirjasta taitaa löytyä useampikin hyvä sopparesepti.


Kikherne-oliivi-valkosipulikeitto

4 annosta
250 g säilöttyjä kikherneitä, valutettuna
1 suuri sipuli, hienonnettuna
1 sellerinvarsi, hienonnettuna
4 suurta valkosipulia, hienonnettuna
0,7 l kasvislientä
2 laakerinlehteä
pari timjaminoksaa
0,5 dl extra virgin oliivi öljyä
merisuolaa ja vastarouhittua valkopippuria
15 kivetöntä mustaa oliivia, hienonnettuna 

Kuullota sipulia, selleriä ja valkosipulia pienessä määrässä oliiviöljyä kunnes kasvikset pehmenevät. Lisää kasvisliemi, kikherneet, laakerinlehdet ja timjaminoksat ja keitä keskilämmöllä 10 minuuttia. Lisää suola ja valkopippuri. Soseuta keitto tehosekoittimessa ja lisää oliiviöljy ohuena nauhana sekoittimeen. Halutessa siivilöi keitto metallisiivilän läpi. Koristele hienonnetuilla mustilla oliiveilla. 

 
Tässä keittokirjan kuva keitosta (oikealla). Oma keittoni ei ollut sekään yhtään hullumman näköinen, väriltään vain ehkä hieman vihreämpi.

Soppa oli hyvää ja sitä tullaan tekemään uudestaan. Siivilöin jo sopan kirjan ohjeen mukaan, mutta silloin siitä tuli todella ohutta ja paljon hyvää makua jäi siivilään. Päätin, että omasta keitostamme sai tulla hieman rustiikkisempi. Oliivien sijaan koristelin keiton timjaminlehdillä. Meillä oli kyllä oliiveja jääkaapissa, mutta valitettavasti ne olivat jo nähneet parhaat päivänsä. 

After all the muffins and Sunday roasts this weekend, it was soup day for us on Monday. I browsed through some cookbooks again and realized, that there are still books in the bookshelves that I haven't used a single recipe from. One of these is the Chamney Cookbook (Boxtree Ltd. 1993), It's very possible, that we have gotten this book the year it was published. I do remember that it was given to us by the Seitzes.

Champneys is evidently a deluxe health resort in England. A spa package can cost anything from 200 to 2000 pounds. Healthy and beautifully presented food is of course an essential part of the concept. Have I been avoiding this cookbook earlier because all the food looks so complicated? On the other hand, I'm now almost an expert in food you need to take trouble over.

Of course none of the soups in the cookbook are very complicated. I think I may find several more good soup recipes in the book.

Chikpea, Olive and Garlic Soup

serves 4
250 g canned chickpeas, drained
1 large onion, finely chopped
1 stick of celery, finely chopped
4 large cloves of garlic, minced
0,7 l vegetable stock
2 bay leaves
a couple of springs of thyme
0,5 dl extra virgin olive oil
sea salt and freshly ground white pepper
15 stones and diced black olives

Sweat the onion, celery and garlic in a small amount of olive oil over medium heat until soft. Add the vegetable stock, chickpeas, bay leaves and thyme and simmer for 10 minutes. Season with salt and white pepper. Blend the soup well in a blender, adding the olive oil slowly with the blender on. If desired, pass the soup through a coarse metal sieve. Garnish with the diced black olives.

The soup was really good and we shall certainly make it again. I even started to pass the soup through a sieve, but then the soup was really thin and most of all the good flavors were left in the sieve. I decided that our soup would be a bit more rustic. Instead of the olives, I garnished the soup with thyme leaves. We did have olives in the fridge, but unfortunately they had seen better days.

Kommentit

Suositut tekstit