Pad Thai
Tänäänkin oli vuorossa kasvisruokaa, tällä kertaa thaimaalaisilla vaikutteilla. Idea on jälleen My Diverse Kitchen blogista, varsinainen resepti on Ying Chang Compestinen "Ying's Best One-Dish Meals" keittokirjasta, josta Aparna omassa blogissaan teki keittokirja-arvion.
Käsittääkseni "Pad Thai" voisi tarkoittaa "thaimaalaista paistamista", eli wokkaamista. Wokkaaminenhan on nopeaa, ja jos vain jaksaa leikata vihannekset ohuiksi suikaleiksi ilman että hermo menee, ei tämän ruoan valmistukseen mene kovin paljon aikaa. Kastikkeenkin voi tehdä etukäteen jääkaappiin, jos on oikein kiire.
Tässä oma, hieman muunneltu versio:
Pad Thai
4 annostakastike:
öljyä paistamiseen (pähkinäöljyä tai rypsiöljyä)
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2-3 tuoretta vihreää chiliä, hienonnettuna
0,6 dl tahinia (seesamsiementahnaa)
0,6 dl soijamaitoa
2 rkl tummaa muscovadosokeria
1/2 sitruunan mehu
225g riisinuudeleita
öljyä paistamiseen (pähkinäöljyä tai rypsiöljyä)
1 suuri, punainen paprika, leikattu ohuiksi suikaleiksi
2-3 kevätsipulia, leikattu ohuiksi suikaleiksi
suolaa
chilihiutaleita
paahdettuja seesamsiemeniä
tuoretta korianteria
limelohkoja
Valmista ensin kastike. Kuumenna öljy keskilämmöllä ja lisää valkosipuli ja chili. Paista noin minuutin verran. Lisää tahini, soijakerma, sitruunamehu ja sokeri. Keitä, kunnes kastike on kuumaa ja tahini ja sokeri on sulanut kokonaan, n. 1-2 minuuttia. Ota pois liedeltä ja laita sivuun odottamaan.
Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhdo kylmällä vedellä ja siivilöi. Laita sivuun odottamaan.
Kuumenna öljy wokissa korkeahkolla lämmöllä. Lisää paprika- ja kevätsipulisuikaleet ja wokkaa n. 30 minuuttia. Sekoita joukkoon nuudelit ja seesamkastike. Mausta suolalla. Koristele jokainen annos chilihiutaleilla, paahdetuilla seesamsiemenillä ja tuoreella korianterilla. Tarjoile limelohkojen ja soijakastikkeen kera.
Tahini oli aika yllätyksellinen raaka-aine, kun kyse on thaimaalaisesta keittiöstä. Ying Chang Compestinen resepteissä taitaa kuitenkin olla aika paljon poikkikulttuurisia elementtejä, joten miksei ihan hyvin voi käyttää seesamsiemeniä tyypillisemmän pähkinän sijaan. Seesamsiemenet ovat pähkinöitä kevyempi vaihtoehto ja makukin on miedompi. Seesamsiemeniä käyttämällä voivat myös pähkinäallergikot nauttia tästä ruoasta.
Tein joitain muutoksia alkuperäiseen reseptiin. En löytänyt S-marketistamme kevätsipulia, joten käytin purjoa. Hyvin toimi. En uskaltanut ostaa vihreitä habanerochilejä, joita kyllä olisi ollut tarjolla vaan otin mietoja punaisia ja keltaisia chilejä. Kastikkeesta ei tullut siis kovin tulista, mutta lopuksi lisätyt chilihiutaleet toivat makuun kyllä potkua. Käytin myös soijamaidon sijaan soijakermaa ja koska se oli paksumpaa, lisäsin sitä reilusti enemmän kuin 0,6 dl. Ei varmaan haitannut asiaa lainkaan.
Tämäkin on hyvä arki-illan ateria. Söin kaksi annosta, koska chilihiutaleiden ja paahdettujen seesamsiemenien yhdistelmä on koukuttava (tuoreesta korianterista ja limestä puhumattakaan...).
It was vegetarian again today, this time with a Thai influence. Tänäänkin oli vuorossa kasvisruokaa, tällä kertaa thaimaalaisilla vaikutteilla. I got the idea again from the My Diverse Kitchen blog, The actual recipe is Ying Chang Compestine's "Ying's Best One-Dish Meals" cookbook, That Aparna did a book review on.
As far as I can make out "Pad Thai" could mean "Thai style frying", in other words woking. Woking is quick, and if you just have the patience to julienne the vegetables, this dish does not take up very much time to make. You can even make the sauce beforehand, if you're really in a hurry.
Here is my own, slightly altered version:
Pad Thai
serves 4for the sauce:
cooking oil (peanut or rapeseed oil)
2 cloves of garlic, finely minced
2-3 fresh green chilies, finely minced
0,6 dl tahini (sesameseed paste)
0,6 dl soy milk
2 tbsp dark muscovado sugar
juice of half a lemon
225g rice noodles
cooking oil (peanut or rapeseed oil)
1 large red bell pepper, julienned
2-3 spring onions, julienned
salt
chili flakes
toasted sesame seeds
fresh coriander
lime wedges
Make the sauce. heat the oil at medium heat and add the garlic and chili. Sauteé for about a minute. Add the tahini, soy cream, lemon juice and sugar. Cook until the sauce is hot and the tahini and sugar has melted, about 1-2 minutes. Remove from heat and set aside.
Cook the noodles according to the instructions on the packet. Rinse in cold water and strain. Set aside.
Heta the oil in a wok at medium-high heat. Add the peppers and spring onions and fry for 30 minutes. Stir in the noodles and the sesame sauce. Season with salt. Garnisg each individual portion with chili flakes, toasted sesame seeds and fresh coriander. Serve with lime wedges and soy sauce.
The tahini was a fairly surprising ingredient for a Thai dish. Ying Chang Compestine's recipe seem to have quite a lot of cross-cultural elements, so why not use sesame seeds instead of the typical peanut. Sesame seeds are a lighter alternative to peanuts and the flavor is milder. And people with peanut allergies can also enjoy this dish.
I made a few alterations to the original recipe. I could not find spring onions at our S-market, so I used leeks instead. That worked fine.I dared not but green habanero chilies, although they were on offer. I bought mild red and yellow chilies instead. Thus the sauce was not very hot, but the chili flakes which were added as a garnish gave the overall taste a good kick. I also used soy cream instead of soy milk and because it is thicker, I added a lot more of it than the 0,6 dl which was mentioned in the recipe. I dont think it did any harm though.
Also this is a good dish to make on a weeknight. I had two portions because the combination of chili flakes and toasted sesame seed is so addictive (not to mention fresh coriander and lime...).
Kommentit
Lähetä kommentti