Meksikolainen papukeitto/Mexican Bean Soup
Soppamaanantai jälleen kerran! Tekee ihan hyvää aloittaa viikko hieman kevyemmin, vaikka emme tänä viikonloppuna syöneet pizzaa ja hampurilaisia - söimme siis vain pizzaa (tämä on vähän vaikea rasti: haluamme kannattaa paikallista pizzeriaa mutta pizza on aika tuhtia tavaraa, jopa viikonloppuherkkuna, jos sitä meinaa kerran viikossa syödä - okei, okei, Arabian Parmesanista saisi salaattia ja falafeleita myös- mutta kamoon- otanko niitä, jos rasvaista ja maukasta pizzaa on tajolla...).
Ja Champneys resepti jälleen kerran! Keittokirja on todellakin ollut kirjahyllyssä nämä 19 vuotta, ja nyt vasta tajuan mikä keittoreseptien aarreaitta se on!
Vuorossa oli tänään meksikolainen papukeitto. Keittiössämme on viime aikoina käytetty todella paljon papuja. Eivät ne vieläkään ole ihan lempiruokaani (paitsi kikherneet), mutta niistä saa kyllä valmistettua yllättävän herkullista ruokaa. Kai vain kammoksun jotenkin niitä papuja tomaattiliemessä, joita saa purkissa ja joita Samppa saattaa syödä ihan sellaisenaan. En ole myös koskaan voinut ymmärtää brittien beans on toast- juttua. Onneksi pavut voivat muuntautua niin moneen muuhun, kiitos hyvien reseptien.
La receta con alternationa, eli resepti muutoksineen:
Meksikolainen Papukeitto
4 annosta
1 tölkki kidneypapuja suolaliemessa, siivilöitynä (jätä jokunen papu koristelua varten)
1 tölkki valkoisia papuja suolaliemessä, siivilöitynä (jätä jokunen papu koristelua varten)
oliiviöljyä paistamiseen
4 suurta tomaattia, kuutioituina
2 sellerinvartta, paloiteltuina
1 keskikokoinen sipuli, hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuina
1 punainen chili, leikattuna pituussuuntaan, siemenet poistettuina
1 tl inkivääritahnaa
6,5 dl vettä
suolaa
2 dl tomaattimehua
2 tl paprikajauhetta*
valkopippuria
1 rkl tuoretta persiljaa
(1/2 limen mehu**)
Kuumenna oliiviöljy paksupohjaisessa kattilassa. Kuullota öljyssä sipulia, selleriä, inkivääriä ja valkosipulia n. 5 min. Lisää tomaattikuutiot ja chili ja jatka paistamista n. 5 min. Lisää pavut ja vesi ja mausta suolalla. Kiehauta ja hauduta keskilämmöllä 15 minuuttia. Kuori välillä vaahtoa keiton pinnalta.
Poista chili ja sekoita keitto tasaiseksi tehosekoittimessa. Kaada takaisin puhtaaseen kattilaan ja sekoita joukkoon tomaattimehu. Mausta keitto paprikajauhella ja valkopippurilla. Annostele keitto syviin lautasiin ja lusikoi sekaan hieman kokonaisia papuja. Ripottele hieman paprikajauhetta keiton pinnalle ja koristele tuoreella persiljalla).
Hyvää, mausteista keittoa. Lohturuokaa näin kylmään ja pimeään vuodenaikaan. Keitto ei kuitenkaan ollut yhtään liian tulista. Hassua kyllä, kun poistin chilin ennen keiton annostelua tehosekoittimeen, sain kauhaan vain yhden chilinpuolikkaan! Missä toinen oli? Kiehunut rikki? En ymmärrä, mutta tästä syystä keitosta tuli ehkä hieman tulisempaa, kuin piti. Ei yhtään huono juttu kuitenkaan.
Joitain huomioita:
* Paahdettu paprikajauhe olisi varmaan ollut aivan mahtava mauste tähän keittoon! Sitähän meiltä olisi mökiltä löytynyt, mutta ei maustekaapistamme täällä kotona. Olen hyvin harvoin edes nähnyt kaupoissa paahdettua paprikajauhetta, ja kun näin sitä viime kesänä, nappasin sitä heti mukaan. Tai sitten en ole kyllin tarkkasilmäinen kauppojen mausteosastolla...
** Alkuperäisessä reseptissä ei ollut mainintaa limemehusta, enkä sitä nyt siis keittoon laittanut. Kun maistelin keittoa, oli siinä aavistus kirpeyttä, joka epäilemättä oli tomaattimehun ansiota. Olisin kyllä mielelläni ottanut vielä enemmän kirpeää makua keittoon ja kun meksikossa ollaan, tuli mieleen, että lime voisi tuoda keittoon vielä kaivattua lisämakua. Eli ensi kerralla tujaus limeä mukaan.
Eipä muuta. Kuten arvata saatta, on papukeitto aika ruokaisaa ja täyttävää. Yksi lautasellinen keittoa parin ruisnapin kera riitti ilta-ateriaksi.
Soup Monday yet again! It's good to start the week with a light meal for dinner, even though we didn't have pizza and hamburgers this past weekend - only pizza (this is actually a bit of a problem: we want to bring business to our local pizzeria but pizza is pretty heavy stuff, even if just on weekends, if you are going to have it once a week - okay, okay, you could also get salads and falafel at Arabian Parmesan, but come on, am I going to have salad or falafel, if I can have greasy, delicious pizza...).
And a Champneys recipe yet again! The cookbook has seriously been in the bookshelf these 19 years, and only now have I discovered what a treasure chest of soup recipes it is!
It was Mexican bean soup today. A lot of beans have been used in our kitchen of late. They still are not my very favorite food ( except for chickpeas), but you can make surprisingly delicious dishes from beans. I gues I just somehow abhor those beans in tomato sauce, that you get in cans and that Samppa can just eat straight out of said can. I've also never been able to understand the Britt's beans-on-toast thing. Luckily beans can be tranformed in to so many other things, thanks to good recipes.
La receta con alternationa, or the recipe with alterations:
Mexican Bean Soup
serves 4
1 can of kidney beans in brine, drained (set aside a few whole beans for the garnish)
1 can of white beans in brine, drained (set aside a few whole beans for the garnish)
olive oil for frying
4 large tomatoes, diced
2 stalks of celery, chopped
1 medium onion, finely chopped
2 cloves of garlic, finely minced
1 red chili, cut lengthways with the seeds removed
1 tsp ginger paste
6,5 dl water
salt
2 dl tomato juice
2 tsp paprika*
white pepper
1 tbsp fresh parsley
(juice of 1/2 a lime**)
Heat the oil in a thick-based saucepan. Sautée the onion, celery, ginger and garlic in the oil for about 5 minutes. Add the diced tomato and the chili and continue frying for a further 5 minutes. Add the beans and the water and season with salt. Bring to the boil and simmer at medium heat for 15 minutes. Skim the foam that forms on the surface of the soup from time to time.
Remove the chili and blitz the soup in a blender until even. Pour the soup back into the rinsed saucepan and mix in the tomato juice. Season the soup with paprika and white pepper. Serve in individual soup bowl and spoon in some of the reserved whole beans. Sprinkle some paprika on top and garnish with fresh parsley.
A nice and spicy soup. Comfort food at this cold and dark time of year. The soup was not too hot, though. Oddly enough, when I removed the chili before pouring the soup into the blender, I could only find one half of the chili! Where was the other half? Had it disintegrated while the soup was boiling? I have no idea, but because of this the soup was a bit hotter, than it otherwise would have been. probably not a bad thing.
Some observations:
* Roasted paprika powder would probably have been just an awesome spice to use in this soup! We would have had it at the cottage but not in the spice cabinet here at home. I've very seldom even seen roasted paprika in the shops, and when I did see it last summer, i snatched some up on the spot. Or then I am just not observant enough around the spice shelves at the grocery store.
** In the original recipe there was no mention of lime juice, so I did not use any in the soup.When I was tasting the soup, I could detect some tartness in it, which was probably from the tomato juice. I would have gladly taken even a bit more tartness in the soup and as we are in mexico, it occurred to me, that lime juice might bring just the right amount of extra zing to the overall taste. So next time I'll try a dash of lime juice.
So that's it for now. As you may well imagine, bean soup is very substantial and filling. One bowl of soup accompanied with a couple of small round rye rusks was enough for an evening meal.
Kommentit
Lähetä kommentti