Arepat, osa 2/Arepas, part 2



Pari kuukautta sitten päätin kokeilla venezuelalaisten arepa- leipästen valmistamista Harina P.A.N jauhoista. Olin aikoinani ostanut maissijauhot vahingossa ViiVoanista, vaikka oikeasti piti ostaa maissitärkkelystä. Kävi siis ilmi, että arepat ovat Venezuelassa lähes kansallisruoka. Caracasissa asunut ystävämmekin oli niitä rantakojuista ostanut (hän ei tosin ollut kauhean vakuuttunut koko arepasta, joten en saanut kovinkaan paljon iformaatiota hänestä tiristettyä...). Viimekertainen kokeiluni ei mennyt ihan nappiin mutta koska koko arepa-ajatus on niin mielenkiintoinen, päätin kokeilla leipästen tekoa uudestaan, koska jauhojakin oli vielä purkissa jäljellä jonkun verran.

Vaikka kuinka nettiä selailisi ja vertailisi reseptejä, on perusidea aina sama: saman verran jauhoja ja vettä ja mukaan ripaus suolaa. Nyt mentiin seuraavilla mitoilla:

AREPAT

5,5 dl Harina P.A.N. maissijauhoja
5,5 dl vettä
1 tl suolaa
oliiviöljyä paistamiseen

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.

Sekoita jauhot ja suola hyvin suuressa kulhossa. Lisää vesi pikku hiljaa ja vaivaa taikinaa hyvin. Taikina on oikeanlaista, kun siitä muotoiltua helposti suuren pallon niin, että pallo ei murru. Jos taikina tarttuu liikaa käsiin, se on liian kosteaa ja silloin pitää lisätä hieman jauhoja. Jos taikina taas mustuu vaivatessa, pitää siihen lisätä vettä.

Muotoile taikinasta pyöreitä läpysköitä, jotka ovat halkaisijaltaan n. 8-10 cm. Muotoilun tulee muistuttaa Ufoa.

Seuraavaksi arepat paistetaan. Kuumenna paistinpannussa oliiviöljyä ja nosta pannulle kolme arepaa kerrallaan. Leipäsille tulee antaa "kasvot" paistamalla, eli ruskistaa ne molemmin puolin kullanruskeiksi ja rapeiksi, n. 4 min. per puoli. Kun kaikki arepat on paistettu, laitetaan ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja ne saavat paistua 250 asteisessa uunissa 20 min.





Kuten viimeksikin, kaikki sujui aluksi oikein hyvin. Taikinasta tuli helposti käsiteltävää ja siitä oli helppo muotoilla leipäsiä.



Paistaminenkin sujui helposti. Arepoista tuli kauniin kullanruskeita ja rapeita.





Laitoin arepat uuniin luottavaisin mielin mutta toisaalta myös valmiina samaan tulokseen, kuin viimeksi. Ja niinhän siinä taas vähän kävi... Leipäset olivat nytkin aika painavia ja tiiviitä. Vieläkään ei sana "fluffy" oikein pätenyt, enemmän tuli mieleen se "gummy". Mutta... Jotain parannusta oli ehkä tapahtunut! Ensimmäistä arepaa avatessani, ajattelin, että leipäset ovat nytkin aivan yhtä tiiviitä ja kumimaisia, kuten edelliselläkin kerralla. Kun sitten avasin yhden arepan Sampalle, oli sen sisällä jo jonkin verran ilmaa, hieman kuin pita-leivässä (kuten kuuluisikin). Teinkö siis jotain erilailla? Laitoin ainakin enemmän suolaa (vaikka en kyllä tiedä vaikuttaako se...) ja nyt pidin arepoja uunissa 250 asteessa 20 min. En siis alentanut lämpötilaa 200 asteeseen, kuten viimeksi. Varmasti se ainakin vaikutti.




Maku näissä leipäsissä on kuitenkin aika kiva. Pitänee yhä vain tutkia arepan valmistusvinkkejä netistä. Jos joskus pääsisi siihen pita-leipämäisyyteen.

Tällä kertaa oli jääkappi aika tyhjänä, joten täytevaihtoehdot olivat vähän kortilla. Voileipäpikkelssi ja jäävuorisalaatti oli kuitenkin herkullinen täyteyhdistelmä. Taidampa itse asiassa käydä hakemassa vielä toisen arepan iltapalaksi!




A few months ago I decided to make Venezuelan arepa-bread from Haarina P.A.N flour. I had bought the corn flour by mistake at ViiVoan when I was supposed to buy cornstarch  It turned out that arepas are practically a national Dish in Venezuela. Our friend who used to live in Caracas had also bought them at small stalls at the beach (he wasn't very impressed with them however, so I couldn't squeeze much information out of him...). My previous experiment didn't go quite as I had expected, but I decided to try to make the bread again because the whole arepa-concept seems so interesting and because I still had some flour left. 

No matter how much you surf the web and compare recipes, the basic idea is always the same: equal amounts of flour and water plus some salt. Now the measurements were as follows:


AREPAS

5,5 dl Harina P.A.N. corn flour
5,5 dl water
1 tsp salt
olive oil for frying

Pre-heat the oven to 250 degrees.


Mix the salt and flour in a big bowl. Add water gradually and knead the dough well. The dough is just right when you can easily roll it in to a big ball without cracking. If the dough sticks to your hands too much, add flour. If the dough cracks, add water.

Make round patties out of the dough, about 8-10 cm in diameter. The shape is like a UFO.

Next the arepas are fried. Heat the oil in a frying pan and place three aprepas in the pan. The bread are given a "face" by frying, meaning they are fried golden brown a crisp on both sides, about 4 minutes per side. When all the arepas have been fried, place them on a baking tray lined with baking paper and they are baked in the oven at 250 degrees for 20 minutes.

I put the arepas in the oven with confidence but on the other hand I was also ready for the same result as before. And that's kind of how it went again... The bread was quite heavy and tight. You still couldn't call them "fluffy", more like "gummy". But...Some sort of improvement had happened! As I opened the first arepa, I was sure it was just as gummy as the last time. But then I opened an arepa for Samppa, it did have a bit of airiness about it, kind of like in pita-bread (as should actually be the case). So did I do something differently? At least I added more salt now (although I don't know if that matters...) and now the arepas were in the oven at 250 degrees for 20 minutes. I didn't reduce the heat to 200 like the last time. Probably that had an affect.


The taste of the arepas is pretty nice though. I guess I just need to try and find more tips on how to make perfect arepas on the internet. Perhaps I'll get to the pit-bread stage sometime

This time our fridge was pretty empty, so there weren't many options for fillings. Sandwich pickle and iceberg salad was a delicious combination though. I think I'll actually make myself one more arepa as an evening snack!

Kommentit

  1. Harina P.A.N. on ilmeisesti erilaista tavaraa kuin masa harina? Täytyy käydä nappaamassa paketti ViiVoanista. On muuten loistava liike! Hyvä bloggaus!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit