Mustikka tuorejuustokakku/Blueberry Cheesecake
Viime viikolla osallistuin koko
päivän kestävään palaveriin, joka alkoi kahdeksalta aamulla. En todellakaan ole
aamuihminen ja sen kyllä palaverissakin kaikki huomasivat. Saavun toki paikalle
vaikka kuinka aikaisin mutta läsnäoloni on lähinnä fyysistä. Pääsen vauhtiin
aikaisintaan kymmeneltä ja parhaimmillani olen puolestapäivästä lähtien. Olimme
alun perin suunnitelleet pitävämme palaverin erään tiimimme jäsenen kotona
nyyttäriperiaattella, mutta se suunnitelma jouduttiin valitettavasti perumaan.
Olin kuitenkin jo silloin suunnitellut tekeväni kakun palaveriin, joten päätin
etten luovu ajatuksesta nytkään, vaikka kokoonnuimmekin asiakkaan tiloissa. En
ollut tehnyt juustokakkuakaan miesmuistiin, joten nyt olikin jo korkea aika
taas tarttua toimeen.
Alusta pitäen oli selvää, että
tekisin mustikkakakun. Nyt en kyllä muista miksi. Ehkä siksi, että sellaista en
ollut vielä kokeillut. Kakku onnistuikin hienosti. Siitä tuli varsin näyttävä
ja makukin taisi olla kaikkien mielestä kohdallaan.
Mustikka tuorejuustokakku
pohja:
200g digestivekeksejä
1/4 tl kardemummaa
50g voita
50g voita
Murskaa keksit hienoksi
muruksi. Sekoita muruihin kardemumma. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula
keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja
leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle ja laita vuoka
jääkaappiin.
täyte:
4 kananmunaa keltuaiset
ja valkuaiset eroteltuna
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
100 g valkoista
leivontasuklaata sulatettuna (Fazer Bak & Dessert)
300 g mascarpone juustoa
3 dl Flora kuohua
300 g mascarpone juustoa
3 dl Flora kuohua
7 liivatelehteä
Laita liivatelehdet
kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää
mascarponejuusto ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää
sulatettu valkosuklaa ja sekoita hyvin. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet
liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Lisää
liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota Flora kuohu. Vaahdota
munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan
vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti
lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte
irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa
vasten, jotta täyte tasoittuu. Kakun pintaa voi myös tasoittaa lastalla. Laita
vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi.
glasyyri:
3dl
mustikkamehutiivistettä (Brunneby Blåa Bär)
3 liivatelehteä
3 liivatelehteä
Laita liivatelehdet
likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka mustikkamehua kiehuvaksi.
Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan
mehuun. Kaada liivateseos kylmään mehuun ja sekoita hyvin. Kaada
glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen
kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.
Seuraavana päivänä
irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan
ympäri kerran ennen reunan avaamista. Veitsen voi kastaa kuumaan veteen ja
kuivata pyyhkeeseen työn helpottamiseksi. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti
ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku
tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa
lastan kakkupohjan ja paperin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa
leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku.
Koristelin kakun pensasmustikoilla ja valkosuklaalehdillä. Mustikat saivat vielä sipaisun kiillettä, jonka valmistin boysenmarjahillosta ja vedestä ja jonka levitin jäykkäharjaksisella pensselillä.
Kakkupaperit ovat vihdoin huvenneet tästä huushollista. Ostin varmaan seitsemän vuotta sitten tukusta laatikon, jossa oli 95 kakkupaperia. Näin kauan kesti käyttää ne. Mutta nyt kun paperit on käytetty, en voi millään muistaa ostaa niitä, kun käyn kaupassa! Siispä niitä ei ollut, kun olin valmis laittamaan mustikkakakun kakkukuvun alle kuljetusta varten. No, onneksi leivinpaperia oli, joten leikkelin siitä kakkupaperin.
Kakku sai hyvän vastaanoton palaverissa. Etenkin digestivepohjan kardemumma sai kehuja. Koska minulla oli kakun tekohetkellä vain 26 cm vuoka, tuli kakusta aika iso, emmekä tietenkään mitenkään jaksaneet syödä koko kakkua neljään pekkaan palaverissa. Pyysin sitten palaverin jälkeen kaikkia mallisuunnittelusta kahvitilaan kakulle, jossa koko hoito syötiinkin melkein loppuun. Loistavaa.
Kakku oli kai sitten ollut sen verran herkullista, että sen maine kiiri jo hieman laajemmaltikin. Työkaverini sisko pyysi minua tekemään saman kakun hänen ensi viikon perjantaisiin juhliin!
Last week I took part in a meeting that lasted all day and which started at 8 A.M. I'm really not a morning person and I think that was obvious to everyone else at this meeting. I do of course arrive on time no matter how early we start, but my presence is mainly physical. I start to warm up at ten the earliest and I'm at my best starting from noon. We had originally planned to have the meeting at one of our team member's home and have potluck, but unfortunately that plan had to be cancelled. I had already then planned to make a cake though, so I decided to stick to that plan even though we had the meeting at the client's meeting room. I hadn't made a cheesecake in ages, so it was high time to take action.
From the start it was clear that I would make a blueberry cake. I can't remember why now. Perhaps because I hadn't tried to make a blueberry cake before. The cake turned out very well. It looked very nice and i think everyone was very pleased with the taste.
200g Digestive biscuits
1/4 tsp ground cardamon
50g butter
filling:
4 eggs, the yolks and the whites separated (use pasteurized if available)
1 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
100 g white baking chocolate, melted (Fazer Bak & Dessert)
300 g Mascarpone cheese
2,5 dl whipping cream (Flora kuohu 26%)
7 gelatin leaves
Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5 minutes. Whisk the egg yolks and sugar together to form a light foam. Add the Mascarpone cheese and vanilla sugar and mix well. Add the the melted white chocolate and mix well. Heat a dash of water in a saucepan until boiling, squeeze the gelatin leaves of excess water and melt the soft gelatin leaves in the hot water. Add the gelatin and water mixture into the Mascarpone cheese mixture and stir well. Whip the cream. Whisk the egg whites until stiff peaks begin to form. Add the whipped cream and egg whites to the cream cheese mixture in turns, first the cream then the egg whites. Add the cream and egg whites carefully "folding" them into the mixture with a spatula so that the mixture stays fluffy. Pour the filling into the spring-form tin on top of the biscuit base. Lightly tap the tin against the work counter to make the surface even ( you can also even out the surface with a silicone spatula ). Put the tin in the fridge again, now for about two hours.
3 gelatin leaves
Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5 minutes. Heat a dash of blueberry juice in a saucepan until boiling, squeeze the gelatin leaves of excess water and melt the soft gelatin leaves in the hot juice. Pour the gelatin and blueberry juice mixture into the cold juice and mix well. Don't use a wire whisk to mix the juice. Mix it gently with a spoon so no air bubbles form. Pour the juice slowly over the set cream cheese filling carefully popping any air bubbles with the tip of the spoon. Put the cake back in the fridge and let it set over night.
Decorate the cake.
From the start it was clear that I would make a blueberry cake. I can't remember why now. Perhaps because I hadn't tried to make a blueberry cake before. The cake turned out very well. It looked very nice and i think everyone was very pleased with the taste.
Blueberry Cheesecake
base:200g Digestive biscuits
1/4 tsp ground cardamon
50g butter
Crush the biscuits finely. Mix in the ground cardamon. Melt the butter in the microwave and combine with the crushed biscuits mixing well. Line the bottom of a spring-form cake tin (24 cm in diameter) with baking paper and press the biscuit-butter mixture firmly in to the bottom of the tin. Put the tin in the fridge and make the filling.
filling:
4 eggs, the yolks and the whites separated (use pasteurized if available)
1 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
100 g white baking chocolate, melted (Fazer Bak & Dessert)
300 g Mascarpone cheese
2,5 dl whipping cream (Flora kuohu 26%)
7 gelatin leaves
Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5 minutes. Whisk the egg yolks and sugar together to form a light foam. Add the Mascarpone cheese and vanilla sugar and mix well. Add the the melted white chocolate and mix well. Heat a dash of water in a saucepan until boiling, squeeze the gelatin leaves of excess water and melt the soft gelatin leaves in the hot water. Add the gelatin and water mixture into the Mascarpone cheese mixture and stir well. Whip the cream. Whisk the egg whites until stiff peaks begin to form. Add the whipped cream and egg whites to the cream cheese mixture in turns, first the cream then the egg whites. Add the cream and egg whites carefully "folding" them into the mixture with a spatula so that the mixture stays fluffy. Pour the filling into the spring-form tin on top of the biscuit base. Lightly tap the tin against the work counter to make the surface even ( you can also even out the surface with a silicone spatula ). Put the tin in the fridge again, now for about two hours.
glazing:
3dl blueberry juice concentrate (Brunneby Blåa Bär)3 gelatin leaves
Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5 minutes. Heat a dash of blueberry juice in a saucepan until boiling, squeeze the gelatin leaves of excess water and melt the soft gelatin leaves in the hot juice. Pour the gelatin and blueberry juice mixture into the cold juice and mix well. Don't use a wire whisk to mix the juice. Mix it gently with a spoon so no air bubbles form. Pour the juice slowly over the set cream cheese filling carefully popping any air bubbles with the tip of the spoon. Put the cake back in the fridge and let it set over night.
The next day remove the cake from the tin. Go around the edges of the tin with the tip of a sharp knife to loosen the cake. You can make this even easier by dipping the blade of the knife into hot water and drying it quickly with a towel. At this point it's best to take it easy and be very careful when removing the tin from around the cake. Transfer the cake onto a serving dish with the baking paper still intact. You can easily remove the baking paper by putting a spatula between the cake base and the baking paper, lifting the cake slightly and quickly pulling the paper out from under the base.
Decorate the cake.
I decorated the cake with highbush blueberries and white chocolate leaves. I gave the berries a shine with glazing I made from boysenberry jam and water and which I applied with a stiff bristled brush.
All paper doilies have now been used up from this household at last. I bought a box of doilies wholesale that had 95 doilies in it. That was seven years ago. It took this long to use them all up. But now that they have been used up, I can never remember to buy some more from the store! Thus there were no doilies, when I was putting the cake in the cake tin for transportation. Well, luckily we had baking paper, so I cut a doily out of that.
The cake was received well at the meeting. especially the cardamon in the biscuit base received acknowledgment. Because i only had a 26 cm cake tin at the time I made the cake the cake was pretty big and we four could not of course eat the whole thing. After the meeting i then asked the people in the design department to come to the coffee room for cake, where almost the whole cake was eaten. Brilliant.
I guess the cake was so delicious that it's reputation already spread a bit wider. My co-worker's sister asked me to make the same cake for a party she is having next Friday!
Kommentit
Lähetä kommentti