Tiramisukakku - osa 2/Tiramisu Cake - part 2


Kolmantena kakkuna ristiäisiin tein tiramisukakun ja se onnistui loistavasti. Olin tehnyt tiramisukakun kerran aikaisemminkin, toissavuotisiin sukujuhliimme. Silloinhan täytemassa oli niin juoksevaa, että pelkäsin sen ensin valuvan jostain vuoan rakosesta läpi ja jos niin ei käynyt, olin varma että täyte ei hyytyis koskaan. Kakkuhan onnistui silloinkin ihan hyvin, mutta olin siitä lähtien kehitellyt parannuskeinoja kakulle ja nyt, yli vuosi myöhemmin, olin melko varma miten toimisin. Melko varmahan ei nyt ole ihan maailman paras olotila, kun kaveri on tilannut kakkuja lapsensa ristiäisiin, mutta sillä oli vain pakko mennä. Huvittavinta on se, että juuri se kakku jonka tekeminen eniten arvelutti, onnistui parhaiten. Tämän kakun kanssa ei itse asiassa ollut mitään säätöä.

Ratkaisin juoksevan täytteen ongelman keittämällä eräänlaisen kiisselin kermasta, kahvista sokerista ja kananmunista. Siitä tuli oikein hyvä pohja, joka oli tarpeeksi paksua pitämään täytteen kasassa. Sekaan sai kaataa ihan rutkasti likööriäkin, eikä täyte siltikään ollut liian juoksevaa. Tein nyt myös viime kerran reseptistä poiketen keksipohjan kakulle. Se taannoinen suklaakakku-suklaapohja oli ihan roska. Joku ihana kakkupohja siinä kakussa oli, jota sain Hannan tohtorinväitöstilaisuudessa, mutta mitä ilmeisimmin en sitä osannut rekonstruoida.

Tiramisukakku

pohja:
200g savoijardi keksejä
25g tummaa suklaata
100g voita

Jauha keksit ja suklaa hienoksi monitoimikoneessa. Sulata suklaa ja sekoita keksimuruun. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 26 cm) leivinpaperille ja painele keksipohja vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin jähmettymään.

kahvikiisseli:
2,5 dl maitoa
1,5 dl tummaa muscovadosokeria
1,5 dl espressoa
3 kananmunaa

Laita maito, sokeri ja espresso vesihauteeseen. Anna vede porista alhaisella lämmöllä ja sekoita hyvin vispilällä n. 5 min. Lisää kananmunat ja jatkaa vispaamista kunnes seos sakeutuu. Älä kuitenkaan anna kananmunien hyytyä, jolloin seoksesta tulee ryynimäistä. Jäähdytä seos välillä sitä vispaten.

täyte:

450g mascarpone- juustoa
2,5 dl Flora Kuohua
1,5 dl kahvilikööriä (Chymos, Café likööri)
2 tl vaniljasokeria
75 g tummaa suklaata
4 munanvalkuaista
8 liivatelehteä
tummaa kaakaojauhetta


Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Lisää mascarpone-juusto jäähtyneedeen kahvikiisseliin ja sekoita hyvin. Lisää kahvilikööri ja vaniljasokeri ja rouhittu suklaa ja sekoita vielä kerran hyvin.  Kuumenna tilkka kahvilikööriä kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan kahvilikööriin. Lisää liivateseos mascarpone-juustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota Flora Kuohu. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot mascarpone-juustomassaan vuorotelleen, ensin Flora Kuohu, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan piparipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Laita vuoka taas jääkaappiin, vähintään neljäksi tunniksi, mieluiten yön yli.

Kakku koristellaan kaakaojauheella siivilän läpi. Tämä kannattaa tehdä ennen kun kakku irrotetaan vuoasta. Muu koristelu tehtiin kermavaahdolla ja kultaisilla sokerihelmillä.

Oikeasti, kaikki meni aika lailla nappiin tämän kakun kanssa. Kuten sanottu, en ole mikään pursotusmestari ja taisin vatkata Flora Kuohua vähän liian jäykäksi, jolloin sitä ei ollut lainkaan helppa pursottaa. Pursotukset vähän liikkuivat siinä kaakaojauheen päällä ensin, mutta asettuivat kyllä sitten. Vähän kultaisia sokerihelmiä peliin ja avot, siinä se oli! Maistoin hieman täytettä lusikalla kulhon pohjalata ja oikeasti hieman hypähdin riemusta. Maku oli taivaallinen!




The third cake I made for the christening was a tiramisu cake and it turned out brilliantly. I had made a tiramisu cake earlier for one of our family reunions. Then the filling was so runny that I was sure it would just seep through any small crack that there may have been in the cake tin, and if that didn't happen I was sure it would never set. The cake turned out quite Ok even then, but I had been thinking of ways to improve the recipe ever since the last time I made the cake. Now, over a year later, I was pretty sure I knew what I needed to do. Pretty sure is perhaps not the best state of affairs, when a friend has ordered cakes for a christening, but that was all I had to go on. The funniest thing is, that the cake I was most apprehensive about turned out to be the best one. There was no nonsense with this cake.

The solution to the runny filling was to cook a custard of sorts, made from milk, sugar, espresso and eggs. It was a very good base which was thick enough to keep the filling together. I was able to pour quite a bit of coffee liqueur into the filling and it still didn't become too runny. Unlike last time I used a biscuit base for the cake. The one I made from chocolate cake and chocolate I made last time was total rubbish. the cake we had at Hanna's PhD party was wonderful, but i was not ever able to reconstruct it.

Tiramisu cake
base:
200g savoijardi biscuits
25g dark chocolate
50g butter

Blitz the biscuits and chocolate in a blender. Melt the butter in the micro wave and mix together with the biscuit and chocolate crumbs. Line the bottom of a spring form cake tin (26 cm in diameter) with baking paper and press the base into the bottom of the tin.

coffee custard:
2,5 dl milk
1 dl dark muscovado sugar
1 dl espresso
3 eggs

Put the milk, sugar and espresso into the top of a double boiler. Let the water bubble at low heat and mix well with a wire whisk about 5 minutes. Add the eggs and keep whisking until the mixture thickens. Don't however let the eggs set, as it will make the mixture grainy. Cool the mixture mixing from time to time. 

filling:
450g mascarpone- cheese
2,5 dl Flora Kuohu
1,5 dl coffee liqueur (Chymos, Café likööri)
2 tl vanilla sugar
75 g dark chocolate
4 egg whites
7 gelatin leaves
dark cocoa powder

Put the gelatin leaves to soak in cold water. Add the mascarpone cheese to the cooled coffee custard and mix well. Add the coffee liqueur, the vanilla sugar and the crushed dark chocolate. Heat a dash of coffee liqueur to boiling, squeeze the gelatin leaves of excess water and melt the gelatin leaves in the boiling coffee liqueur. Add the gelatin mixture to the mascarpone mixture and mix well. Whip the Flora Kuohu and whisk the egg whites until stiff peaks begin to form. Add to the mascarpone mixture, first the Flora Kuohu then the egg whites. Add carefully "folding" into the mascarpone mixture to retain fluffiness. Pour the mixture in to the  spring form tin on top of the biscuit base. Knock the tin lightly against the work surface to make the surface of the filling even. Put the tin in the fridge again, at least for four hours, preferably over night. 

Decorate the cake's surface with dark chocolate powder through a sieve. Do this before you open the spring form tin. Further decorating was done with whipped cream and gold colored sugar pearls.

Seriously, everything went so smoothly with this cake. As I've said, I'm not very good at piping and I think I might have whipped the cream too stiff, so it wasn't very easy to get out of the piping bag. The cream rosettes moved slightly on top of the cocoa powder, but did settle after a moment.  A few gold colored sugar pearls on top and we were ready to go! I tasted a bit of the filling from the bottom of the bowl and actually made a small jump of joy.
The taste was heavenly!

Kommentit

Suositut tekstit