Blinikestit/Blini Feast
Tammikuu, syntymäpäiväni, blinejä ja pakkasta! Eilen oli jälleen aika kutsua ystävät nauttimaan ihanista ja ah, niin rasvaisista letuista syntymäpäiväni kunniaksi. Vähän ehkä hassua tällä iällä kovasti juhlia synttäreitä mutta näistä juhlista on tullut perinne ja olen kuitenkin sen verran pimu ( ja varmasti hieman itsekeskeinen), että nautin kyllä huomion keskipisteenä olemisesta ainakin yhden päivän ajan ja nautin kyllä aivan helkutisti lahjojen saamisesta! Eli tätä perinnettä ei ihan heti muuteta.
Tänä vuonna perinteeistä toimintaa hieman kyllä laajennettiin. Jo silloin kun kuuntelin Tapio Wirkkalan puiston avajaispuheita parvekkeeltamme, tein päätöksen. Puiston taiteilija amerikkalainen Robert Wilson lausui julki toiveen siitä, että puisto olisi alueen asukkaiden olohuone - onhan puisto jaettu erillaisiin "huoneisiin". Päätin siis, että koska puistoa oli rakennettu yli vuoden ja olimme saaneet nauttia porauksesta, hakkaamisesta ja jatkuvast mökästä noin yleensäkin koko sen ajan aika lailla aamusta iltaan, ottaisin nyt hyödyn irti puistosta, kun se oli vihdoin valmis! Alkupalat blinikesteillä tarjoiltiin siis Tapion wirkkalan puiston takkahuonessa.
Pakkasta oli aamulla 23 astetta. Vaikka oli ihana, aurinkoinen päivä, oli lämpötila kuitenkin ehkä hieman liian rapsakka piknikille! Seurasin lämpömittaria koko aamupäivän kuin haukka ja alkoihan se elohopea pikkuhiljaa kohota (...tai no, kuvainnollisesti - meillä on digitaalinen mittari). Kahden maissa oli "vain" -15 astetta ja neljään mennessä huideltiin jo kymmenessä miinusasteessa. Aivan oivallinen talvinen ulkoilusää!
Pojat tekivät aluksi vähän lumitöitä. Sinänsä vähän omituista, että puisto, jonka juju on maan alta tuleva valo, peittyy lumeen moneksi kuukaudeksi. Kertaakaan ei kukaan ole tehnyt mitään lumitöitä puistossa talven aikana. Mutta turvauduimme jälleen lapsityövoimaan: Otso ja Oliver tekivät kovin mielellään lapiohommia ja melkein tuli kina, kun lapioita oli vain yksi. Mukaan takkahuoneeseen kannoimme pari temoksellista glögiä, holitonta ja holillista, sekä lämpimiä tapaslihapullia padassa, joita keihästimme tapastikuilla suoraan suuhun.
Saimme lainata tulen takkaan Art and design Helsinki Oy:n toimistosta. Näimme eräänä päivänä joulukuussa seurueen puistossa ja heillä oli tuli takassa. Naapurimme tunsi joitain tyyppejä siitä seurueesta ja hän oli koiran kanssa ohi kävellessään kysynyt, mistä tuli oli peräisin. Tarkkaa paikkaa ei kai silloin mainittu mutta ymmärsimme kuitenkin, että tuli olisi lainattavissa. Yritin tehdä vähän tutkimuksia asian puitteissa netissä, ja lopulta Artovan sivuilta minut ohjattiin oikeaan paikkaan. "Tuli" on ulkotulitakka, joka toimii esim Sinolilla. Periaatteessa olisimme voineet vaikka paahtaa vaahtokarkkeja tulella, mutta ainakin pikkupojille riitti hienosti lumityöt alkuillan aktiviteettina.
Kestimme pakkasta ehkä puoli tuntia, ehkä kauemminkin. Glögiä kyllä kului kiitettävästi, varmasti enemmän kuin varsinaisissa glögareissa per nenä. Se kyllä lämmitti ihanasti, varsinkin tietenkin holillinen. Lopulta kaikki olivat kuitenkin aika jäässä ja keräsimme kimpsut ja kampsut ja tulen ja menimme sisätiloihin.
Käsin piirretty pötäliin/Hand-drawn tablecloth |
Pakkasesta punaposkisina istuimme sitten blinipöytään. Olin aamulla paistanut blinit ihanalla Opan pannulla, jolla tulee kivoja, pieniä blinejä. Valurautapannu on toki ainoa oikea pannu, jossa blinejä tulisi paistaa mutta se on aika kovaa hommaa. Sain tämän satsin blinejä paistettua puolessatoista tunnissa, kun valurautapannujen kanssa olen hikoillut useampia tunteja. Olen myös keksinyt kätevän tavan annostella taikinaa pannulle: taikina kaadettaa nokalliseen litramittakannuun ja kaadetaan siitä pannulle. Huomattavasti helpompaa ja erittäin paljon siistimpää, kuin taikinan annostelu kauhalla, jolloin taikinaa aina valuu joka paikkaan muuallekin, kuin pannuun.
Lisukkeina oli perinteisesti Sampan graavaamaa lohta, kirjolohen mätiä, savuporolisuketta ja sipulia ja smetanaa. Uutena lisukkeena tein munakoisokaviaaria. Tämä lisäys sen vuoksi, että yksi ystävättäristäni on raskaana ja sekä mäti että graavit ovat nyt kieltolistalla, samoin kuin kylmäsavustetut tuotteet. Olin kyllä ihan iloinen tästä uudesta lisukekokeilusta, koska se onnistui hienosti. Tätä voi tehdä ensi vuonna uudestaan. Bloggailen reseptejä sitten enemmän ensi viikon aikana.
Aterian päätti hunalainen Nid d'Abeille- kakku.
Ilta oli mitä mukavin. aterian jälkeen pääsin tohkeissani avaamaan lahjoja ja sainkin ihania, pimumaisia juttuja! Kaikkein vaikuttavin lahja oli kuitenkin ystäväni tuoma lähes kolmen kilon Aura juustokiekko! Se oli aivan uskomaton lahja. En meinannut millään uskoa, että suuressa paketissa oli Auraa, kun ystäväni minulle sitä ojensi. Taisin kirjaimellisesti tuijottaa häntä kuin lehmä uutta veräjää. Huomenna taitaa menu sisältää jotain ruokaa, jossa on sinihomejuustoa...
January, my
birthday, blini and frost! Yesterday was again the time of the year to gather
together some friends and eat wonderful and oh so rich blini to celebrate my
birthday. A bit funny maybe to celebrate ones birthday at this age but this
party has become a tradition and as I am still a bit girly (and probably a bit
self-centered) I do enjoy being the center of attention at least for a day, and
I do enjoy getting presents quite a lot! So this tradition is not going to be
altered any time soon.
This year the
traditional activities were added on to a bit. Already when I was listening to
the Tapio Wirkkala Park opening ceremony speeches from our balcony, I made a
decision. The park's designer, the American Robert Wilson, declared that the
park should become a living room for the local residents - and actually the
park is divided into different "rooms". I decided that as they had
been building the park for over a year and we have enjoyed drilling, banging
and non-stop noise in general all that time, I would now take full advantage of
the park now that it was finally finished! The
starters for the bini feast were thus served in the fire place room of the
park.
The temperature
was minus 23 degrees in the morning. Even though it was a lovely sunny day, the
temperature was a bit too harsh for an outdoor picnic! I watched the
temperature like a hawk all morning and finally the quicksilver began to rise
(...or well, figuratively - we have a digital thermometer). At around two it
was "only" -15 degrees and by four it was already about minus ten.
Ideal winter outdoor weather!
The boys did a
little snow shoveling first. A bit weird as such, that a park that is all about
light that comes from below, is covered in snow for many months. Not once has
anyone shoveled any snow from the park during this winter. But again we
resorted to child labor: Otso and Oliver gladly shoveled snow and there was
almost a quarrel because there was only one shovel. With us to the park we
carried a couple of thermoses filled with glögi, with and without alcohol, and
warm tapas meatballs which we speared with tapas stick straight into our
mouths.
The thermoses
weren't the most aesthetic things in the world sitting on the mantle piece but
at least the cauldron was Sarpaneva and the felt table runner was from Verso
Design. Our outdoor elegance was more based on keeping warm than on aesthetic
points. I had Rieker footwear that resembles lumberjack boots, my mother's fur
coat from the 80's and a fur hat I got at a sale for about a euro. At least the
glover were Missoni for Lindex but I did have my father’s old leather mittens
with a fur lining to be sure. Under all this I was wearing a tiger of Sweden
dress and fishnet stockings my mother-in-law sent me as a birthday present, is
all is not lost!
We got to borrow the fire for
the fireplace from the Art and design Helsinki Oy office. One
day in December we saw a group of people in the park and they had a fire in the
fireplace. Our neighbor knew some of the people from the group and when she
passed them while walking the dog she asked where the fire was from. They
didn't know the precise place but we understood that you could borrow the fire.
I tried to do some investigating online and finally I was directed to the right
place through Artova's homepage. The "fire" is a bio burner
that works on Sinol. basically we could have roasted marshmallows in the fire,
but the little boys seemed more than satisfied to just shovel snow.
We endured the cold weather
for maybe half an hour, perhaps a bit longer even. We drank quite a lot of
glögi, probably more than at the glögi party per person. It really warmed you
up nicely, especially of course the version with alcohol. But in the end
everyone was pretty cold so we gathered up all the stuff and the fire and went
inside.
All rosy cheeked from the cold
we sat down to the blini table. I had fried the blini with my
lovely Opa pan which makes nice small blini. A cast iron pan is of course the
only right pan for blini but it's a lot of hard work. I made this batch of blini
in an hour and a half, when with a cast iron pan I've sweated over a hot stove
a lot longer. I've also thought up a handy ne way to pour the dough into the
pan: the dough is poured into a liter jug with a snout and from there the dough
is poured into the pan. A lot easier and very much neater than ladleing
the dough into the pan, when the dough will just ooze everywhere else besides
the pan.
The blini accompaniments were
traditionally Sampa's
gravlax , salmon row, cold smoked
reindeer and chopped onion and sour cream. A new
accompaniment was eggplant caviar. I added this because one of my friends is
pregnant and fish row, gravlax and cold smoked product are on the no-no-list. I
was very happy with this new experiment, because it turned out really well. I
can make this again next year. I'll post the recipes more during next week.
The meal was finished with a
honey flavored Nid d'Abeille cake.
It was a pleasant evening.
After the meal I got to open the presents and I got lots of wonderful, girly
things! But the most impressive gift of all was the three kilo Aura blue cheese
chunk that my friend brought! It was an amazing gift. I had trouble believing
that the big box contained blue cheese, when my friend was passing me the gift.
I probably just stared at her looking haft- witted. I suspect the menu tomorrow
will have something with blue cheese in it...
Kommentit
Lähetä kommentti