Tertun lauanlaileivät/Terttu's warm sandwiches
Olemme koko loman ajan puhuneet Sampan äidin valmistamista
jauhelihaleivistä. En muista edes, mistä koko keskustelu alkoi - Facebookissa
luultavasti. Näitä leipiä on Sampan ja hänen kahden sisarensa voimin muisteltu
jo aiemminkin. Leipiä valmistettiin ilmeisesti usein lauantaisin saunan
jälkeen, kun lapset olivat pieniä ja erityisen kaihon kohteena on ollut
vaaleanpunainen kastike.
Kaikki sisarukset
ovat yrittäneet muistella, kuinka leivät valmistettiin mutta he ovat toki
olleet niin nuoria silloin, että vain ihana makumuisto on jäänyt, ei suinkaan
tekotapa. Sampan äiti sitten kaiveli muistiaan ja antoi aika kattavan
selostuksen siitä, miten leipiä tehtiin. Kaikki meni hyvin siihen asti, kunnes
kastikkeenvalmistus piti selvittää. Tomaattipyree vielä muistui mieleen mutta
se, mihin tomaattipyree sekoitettiin jäi hämärän peittoon! Kukaan ei muistanut!
Meidän piti siis kehitellä se osa itse. Eikä se nyt tietenkään ole vaikeaa
keksiä, mihin tomaattipyreetä voisi sekoittaa. Ihan maun mukaanhan sen voi
tehdä. Tärkeintä kuitenkin olisi saada juuri se oikea maku, enkä nyt sitten
tiedä onnistuimmeko ihan.
Kaiken keskustelun
jälkeen Samppa kuitenkin valmisti leipiä tänään. En tiedä maistuivatko ne juuri
oikeilta - minulla ei ole samaa makumuistoa - mutta hyviä leivät kuitenkin
olivat!
Jauhelihaleivät
pihvi:
600 g
sika nauta jauhelihaa
1 sipulikeittopussi
2 kananmunaa
suolaa
valkopippuria
oreganoa
(Aroy
valkosipuli chilikastiketta - jos haluaa)
1/2 dl
maitoa
munamaito:
2 kananmunaa
loraus
maitoa
paprikajauhetta
suolaa
pippuria
5 palaa
paahtoleipää
voita
paistamiseen
Sekoita
pihviainekset massaksi ja laita n. puoleksi tunniksi jääkaappiin hieman
jähmettymään. Kasta leipäpalat molemmin puolin munamaidossa. Ja jauheliha
viiteen osaan ja päällystä leivät. Jauhelihasta ei siis tehdä erillisiä pihvejä
vaan leivät todellakin päällystetään jauhelihalla niin, että se menee myös
leivän reunojen yli. Leivät paistetaan voissa pannulla ensin leipäpuoli
ylöspäin. Hetken päästä, kun leipä on saanut väriä, koko komeus käännetään
lastalla ja jauhelihapuoli paistetaan. Kääntäminen todellakin onnistuu, koska
leivät on päällystetty niin tiiviisti. Leipää paistetaan, kunnes jauheliha on
lähes läpikypsää. Leivät siirretään uunipellille ja loput leivistä
valmistetaan. Leivät laitetaan sitten vielä 200 asteiseen uuniin 15 minuutiksi.
Kastike valmistettiin
vähän mututuntumalla. Meillä oli smetanaa jääkaapissa, joten sekoitimme
tomaattipyreen siihen. Lopputulos oli hieman hapan, joten ketsuppia lisättiin
hieman antamaan vähän makeutta. Mausteeksi suolaa ja valkopippuria. Elän vielä
toivossa, että joku vähän virallisempi ohje vielä löytyisi kastikkeelle.
Jossain sellainen kuulemma on. Mutta tämä kelpasi kyllä meille nyt. Omasta
mielestäni jännittävin juttu oli leivän ja pihvin paistaminen samanaikaisesti!
En olisi ikinä uskonut sen onnistuvan mutta Samppa teki sen todella näppärästi.
We've been talking about Samppa's mother's ground beef sandwiches all
vacation. I can't even remember where the conversation started - probably from
Facebook. Samppa and his two sisters have talked about these sandwiches before.
They were evidently often made on Saturday evenings after the sauna when the
kids were little, and the object of special longing was the pink sauce that
topped the sandwiches.
All the siblings have tried to remember how the sandwiches were made but
they were all so young back then, that they remember the taste but not the
recipe. Then Samppa's mother wracked her brain and gave us a pretty
comprehensive account of how the sandwiches were made. All went well until she
came to the sauce. She remembered tomato paste, but what was mixed with the
tomato paste was a total blank! Nobody remembered! We would have to
figure that one out for ourselves. And of course it's not difficult to think
what you can mix the tomato paste with. It's all according to taste. But now it
was important to get exactly the right taste and now we didn't know if we could
quite achieve that.
After all the discussion though, Samppa made the sandwiches today. I don't
know if they tasted exactly right - I don't have that memory of the taste - but
they were good nonetheless.
Ground Beef Sandwiches
patty:
600 g ground beef
1 bag onion soup
2 eggs
salt
white pepper
oregano
(Aroy garlic chili sauce - optional)
1/2 dl milk
egg milk:
2 eggs
a dollop of milk
paprika powder
salt
pepper
5 pieces of toast
butter for frying
Mix all the ingredients for the patties and put in the
fridge to set for half an hour. Dip the pieces of bread into the egg milk on
both sides. Divide the ground meat into five portions and cover the bread
pieces. You don't make actual patties from the ground meat but the pieces of
bread really are coated with the ground meat so, that it goes over the edges of
the bread piece. The sandwiches are fried in butter in a pan, bread side first.
After a while, after the bread has gotten a bit of color, the whole sandwich if
flipped over with a spatula and the meat side is fried. Turning the whole
sandwich actually works because the brad has been coated so tightly. The
sandwich is fried until the meat is cooked through. The sandwiches are transferred
on to a baking tray and the rest of the sandwiches are fried. Bake the
sandwiches in the oven at 200 degrees for 15 minutes.
The sauce was made pretty much by touch. We had some
sour cream in the fridge, so we mixed the tomato paste with that. The end
result was a bit sour, so a bit of ketchup was added for sweetness. Salt and
white pepper to taste. I'm still hopeful that some sort of official recipe will
yet crop up from somewhere. I hear there is one somewhere. But this sauce
served us very well now. I think the most exciting bit was when you fry the
whole sandwich in the pan, bread and all! I would never have believed that it would
work but Samppa did it very neatly.
This dish has probably been staple fare in the 70's.
My mother used to make something called an "Opera Sandwich" which was
one of my favorites (although once we had had it one time too many, because I
burst in to tears when I got home and realized what we were having for dinner -
something I've resorted to also later in life successfully when thing have come
to a critical point...)
Kommentit
Lähetä kommentti