Kakkuja, kakkuja,kakkuja/Cakes, Cakes and More Cakes
Eräs ystävä ja kolleega pyysi minulta kolme kakkua tyttärensä ritiäisiin. Olin tietenkin aivan innoissani, vaikka kolme kakkua tosin vaikutti aika isolta määrältä tehdä yhdellä kertaa. En ole edes tainnut koskaan tehdä kahta kakkua samaan tilaisuuteen, joten tämä oli aikamoinen tulikaste, josta tietenkin halusin selviytyä kunnialla. Ja taisin selvitäkin, mikäli tyytyväistä asiakasta oli uskominen!
Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kakunteossa olisi ollut jonkun verran säätöä ja pari aitoa kauhunhetkeäkin...onhan kyse kuitenkin minusta, jolle aina tuntuu käyvän jotain jännittävää, kun ryhdyn tekemään kakkuja. Onneksi minulla tuntuu olevan aika rautaiset hermot enkä säiky aivan pienistä!
Ruusu-valkosuklaakakku |
Kokosin pienen "esitteen" tekemistäni kakuista ja niistä valikoituivat ruusu-valkosuklaakakku, sitruuna-limekakku ja tiramisu. Kävimme ystäväni kanssa vielä nopeasti läpi erityistarpeet ristiäisiä edeltävänä päivänä ja päädyimme siihen, että kakut olisi varmaan hyvä tehdä laktoosittomina. Tiramisuun saisi sitten tulla likööriä ihan alkoholin kera, vaikka olisin voinut keittää alkoholin siitä poiskin. Se olisi aikuisten kakku.
Sitruuna-limekakku |
Tiramisukakku |
No, mitä tällaisessa tilanteessa tehdään? Seuraavana päivänä kakut noudettaisiin aamupäivällä ja ensimmäinen kakku oli juuri mennyt pilalla - kakku, jonka piti olla pomminvarma! Silloin vedetään tyynesti henkeä ja aloitetaan alusta - kuten elämässä yleensä.
Kuten kuvasta näkyy, onnistui toinen kakku, vaikka siitä ei sitten tullut laktoositon. Valkosuklaa-ruusukakusta sen sijaan tuli. En luovuttanut tässäkään asiassa, vaan kokeilin onneani laktoosittoman tuorejuuston ja ruusuveden yhdistämisessä - ja kaikki meni hyvin. Tämän kakun ongelma olii ehkä hieman ohut ja epätasainen glasyyri. Nykyään ei tunnu mistään kaupasta tunnu saavan 24 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa, kaikki ovat 26 cm. Ne kaksi sentiiä ovat aika ratkaisevat ja tästä lähtien pitää kylläkin tehdä 1 dl enemmän glasyyriä. Samoin valkosuklaasta pursottamani "Rafaela" oli aika horjuva esitys (minulla oli onneksi vielä 3 Ingridin tekemää vaahtokarkkiruusua, jotka olivat ainakin todella kauniita). Ja toki sitruuna-limeglasyyrikin valui vähän, koska vuoka oli löystynyt (se heitettiin heti pois). Jos kakun tilaaja nyt lukee tätä, hän varmaan ihmettelee, että kakut ylipäänsä ikinä valmistuivat.
Tiramisukakku sen sijaan onnistui loistavasti. Se ansaitseekin ihan oman postauksensa.
A friend and
colleague asked me to make three cakes for her daughter's christening. I was of
course very excited, even though three cakes did seem like quite many to make
in one go. I probably never even made two cakes for an occasion, so this was
quite a baptism of fire which I of course wanted to pass with honor. And I may
have done just that, if the satisfied customer's comments are anything to go
by!
This, however, does not mean that there weren't a few
problems making the cakes and even a few moments of sheer terror.., we are,
after all, talking about me and something weird always happens, when I start making
cakes. Luckily I do have quite steely nerves and I don't scare easily.
I put together a small "brochure" of cakes I
have made and from those the white chocolate and rose cake, the lemon and limecake and the tiramisu cake were chosen. We
quickly went over a few points about the cakes with my friend the day before
the christening and concluded that it would probably be best to make the cakes lactose-free. The tiramisu cake would be made with alcohol; I would not cook
the liquor to make it alcohol-free. It would be the cake for the adults.
I felt pretty confident now that I would find all the lactose-free
ingredients I needed. Had not my friend enlightened me about how a big, Finnish
company specializing in dairy products with headquarters in Valimo, has a large
selection of lactose-free product. Everything, in fact, the heart desires. So I
collected these products that bear the name of a woma, into my shopping cart
and headed for home satisfied.
Everything started out well. I
made the biscuit bases for the cakes all in one go and put them in the fridge
to set. Then I began to make the first filling, the lemon and lime filling, and
even then everything seemed very promising. The lactose-free cream cheese was
pretty soft so the filling paste was quite even. I just added the lemon zest
and juice and then started to whip the cream and whisk the egg whites. That's when the terror hit. When I was folding the whipped cream into
the filling,I realized that the paste had turned into a gritty mixture that turned even worse
when I added the cream. Yo, chemists! What happened? Is there something in
lactose-free products that caused this to happen? Of course the lemon's acidity
probably also caused the reaction, but I've made this cake
reeeeeeeeeeeeeeeeeally many times whit Philadelphia cheese and nothing like
this has ever happened.
So, what do you do when
something like this happens? The cakes would be picked up the next day before
noon and the first cake had just been a big flop - the surefire cake. Then you
calmly take a deep breath and start over - like you do in life in general.
As can be seen from the photo,
the next cake turned out OK, even though it wasn't lactose-free. The white
chocolate and rose cake however was lactose-free. I didn't give up on this
point, but tried my luck with combining rose water and lactose-free cream
cheese - and all went well. The problem with this cake was that the glaze was a
bit too thin and uneven. It seems to be impossible nowadays to find a spring
form cake tin in the store that is any smaller than 26 cm in diameter. I've
usually used a 24 cm one and those two centimeters are crucial and I think I'm
going to have to start making 1 dl more glaze for the bigger cakes. Also my
"Rafaela" piping was a bit wobbly (luckily I still had three marshmallow
roses Ingrid had made which were really pretty). An of course the lemon and
lime glaze ran a bit through the edge of the cake tin because the tin was a bit
loose ( the tin was thrown immediately into the garbage). If my customer is now
reading this, she's probably wondering how the cakes were ever even made.
Kommentit
Lähetä kommentti