Kakkuja, kakkuja,kakkuja/Cakes, Cakes and More Cakes



Eräs ystävä ja kolleega pyysi minulta kolme kakkua tyttärensä ritiäisiin. Olin tietenkin aivan innoissani, vaikka kolme kakkua tosin vaikutti aika isolta määrältä tehdä yhdellä kertaa. En ole edes tainnut koskaan tehdä kahta kakkua samaan tilaisuuteen, joten tämä oli aikamoinen tulikaste, josta tietenkin halusin selviytyä kunnialla. Ja taisin selvitäkin, mikäli tyytyväistä asiakasta oli uskominen!

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kakunteossa olisi ollut jonkun verran säätöä ja pari aitoa kauhunhetkeäkin...onhan kyse kuitenkin minusta, jolle aina tuntuu käyvän jotain jännittävää, kun ryhdyn tekemään kakkuja. Onneksi minulla tuntuu olevan aika rautaiset hermot enkä säiky aivan pienistä!

Ruusu-valkosuklaakakku

Kokosin pienen "esitteen" tekemistäni kakuista ja niistä valikoituivat ruusu-valkosuklaakakku, sitruuna-limekakku ja tiramisu. Kävimme ystäväni kanssa vielä nopeasti läpi erityistarpeet ristiäisiä edeltävänä päivänä ja päädyimme siihen, että kakut olisi varmaan hyvä tehdä laktoosittomina. Tiramisuun saisi sitten tulla likööriä ihan alkoholin kera, vaikka olisin voinut keittää alkoholin siitä poiskin. Se olisi aikuisten kakku.

Sitruuna-limekakku
Olin melko luottavainen nyt, että löytäisin kakki tarvitsemani raaka-aineet laktoosittomina. Olihan eräs toinen ystävänä valistanut minua siitä, että eräs suuri, suomalainen, maitotuotteisiin erkoistunut yritys, joka pääkallopaikkaansa Valimossa pitää, tarjoaa mitä laajimman valikoiman laktoosittomia tuotteita, Oikeastaan ihan kaiken, mitä vain toivoa saattaa. Keräsin siis naisen nimeä kantavat laktoosittomat tuorejuustot, voit ja kuohukermat ostoskärryyni ja lähdin aika tyytyväisenä kohti kotia ja keittiötä.

Tiramisukakku
Alku sujuikin ihan hienosti. Tein kakkujen keksipohjat sarjatyönä ja laitoin irtophjavuoat jääkaappiin. Sitten ryhdyin tekemään ensimmäistä täytettä eli sitruuna-limetäytettä. siinäkin alku vaikutti lupaavalta. Laktoositon tuorejuusto oli melko pehmeää ja täytemassasta tuli melko tasaista. Lisäsin vielä sitruunan kuoren ja mehun ja vatkasin kerman ja munanvalkuaiset vahhdoiksi. Siitä alkoikin kauhun hetket. Kun taittelin kermavaahdon tuorejuusto-sitruunatäytteeseen oli koko massa muuttunut ryynimäiseksi seokseksi, joka muuttui vielä kamalammaksi, kun lisäsäin kerman. Kemistit hoi! Mitä tapahtui? Onko laktoosittomissa tuotteissa jokin ominaisuus, joka aiheuttaa tämän? Toki varmaan sitruunan happamuus aiheutti reaktion, mutta olen tehnyt tämän kakun toooooodella monta kertaa Philadelphia- juustolla, eikä mitään vastaavaa ole koskaan sattunut.

No, mitä tällaisessa tilanteessa tehdään? Seuraavana päivänä kakut noudettaisiin aamupäivällä ja ensimmäinen kakku oli juuri mennyt pilalla - kakku, jonka piti olla pomminvarma! Silloin vedetään tyynesti henkeä ja aloitetaan alusta - kuten elämässä yleensä.

Kuten kuvasta näkyy, onnistui toinen kakku, vaikka siitä ei sitten tullut laktoositon. Valkosuklaa-ruusukakusta sen sijaan tuli. En luovuttanut tässäkään asiassa, vaan kokeilin onneani laktoosittoman tuorejuuston ja ruusuveden yhdistämisessä - ja kaikki meni hyvin. Tämän kakun ongelma olii ehkä hieman ohut ja epätasainen glasyyri. Nykyään ei tunnu mistään kaupasta tunnu saavan 24 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa, kaikki ovat 26 cm. Ne kaksi sentiiä ovat aika ratkaisevat ja tästä lähtien pitää kylläkin tehdä 1 dl enemmän glasyyriä. Samoin valkosuklaasta pursottamani "Rafaela" oli aika horjuva esitys (minulla oli onneksi vielä 3 Ingridin tekemää vaahtokarkkiruusua, jotka olivat ainakin todella kauniita). Ja toki sitruuna-limeglasyyrikin valui vähän, koska vuoka oli löystynyt (se heitettiin heti pois). Jos kakun tilaaja nyt lukee tätä, hän varmaan ihmettelee, että kakut ylipäänsä ikinä valmistuivat.

Tiramisukakku sen sijaan onnistui loistavasti. Se ansaitseekin ihan oman postauksensa.




A friend and colleague asked me to make three cakes for her daughter's christening. I was of course very excited, even though three cakes did seem like quite many to make in one go. I probably never even made two cakes for an occasion, so this was quite a baptism of fire which I of course wanted to pass with honor. And I may have done just that, if the satisfied customer's comments are anything to go by!

This, however, does not mean that there weren't a few problems making the cakes and even a few moments of sheer terror.., we are, after all, talking about me and something weird always happens, when I start making cakes. Luckily I do have quite steely nerves and I don't scare easily. 

I put together a small "brochure" of cakes I have made and from those the white chocolate and rose cake, the lemon and limecake and the tiramisu cake were chosen. We quickly went over a few points about the cakes with my friend the day before the christening and concluded that it would probably be best to make the cakes lactose-free. The tiramisu cake would be made with alcohol; I would not cook the liquor to make it alcohol-free. It would be the cake for the adults. 

I felt pretty confident now that I would find all the lactose-free ingredients I needed. Had not my friend enlightened me about how a big, Finnish company specializing in dairy products with headquarters in Valimo, has a large selection of lactose-free product. Everything, in fact, the heart desires. So I collected these products that bear the name of a woma, into my shopping cart and headed for home satisfied. 

Everything started out well. I made the biscuit bases for the cakes all in one go and put them in the fridge to set. Then I began to make the first filling, the lemon and lime filling, and even then everything seemed very promising. The lactose-free cream cheese was pretty soft so the filling paste was quite even. I just added the lemon zest and juice and then started to whip the cream and whisk the egg whites. That's when the terror hit. When I was folding the whipped cream into the filling,I realized that the paste had turned into a gritty mixture that turned even worse when I added the cream. Yo, chemists! What happened? Is there something in lactose-free products that caused this to happen? Of course the lemon's acidity probably also caused the reaction, but I've made this cake reeeeeeeeeeeeeeeeeally many times whit Philadelphia cheese and nothing like this has ever happened.

So, what do you do when something like this happens? The cakes would be picked up the next day before noon and the first cake had just been a big flop - the surefire cake. Then you calmly take a deep breath and start over - like you do in life in general.

As can be seen from the photo, the next cake turned out OK, even though it wasn't lactose-free. The white chocolate and rose cake however was lactose-free. I didn't give up on this point, but tried my luck with combining rose water and lactose-free cream cheese - and all went well. The problem with this cake was that the glaze was a bit too thin and uneven. It seems to be impossible nowadays to find a spring form cake tin in the store that is any smaller than 26 cm in diameter. I've usually used a 24 cm one and those two centimeters are crucial and I think I'm going to have to start making 1 dl more glaze for the bigger cakes. Also my "Rafaela" piping was a bit wobbly (luckily I still had three marshmallow roses Ingrid had made which were really pretty). An of course the lemon and lime glaze ran a bit through the edge of the cake tin because the tin was a bit loose ( the tin was thrown immediately into the garbage). If my customer is now reading this, she's probably wondering how the cakes were ever even made. 

But the tiramisu cake turned out perfect. It deserves a post all its own

Kommentit

Suositut tekstit