Tomaatti-linssikeitto
Maanantai taitaa todellakin olla meillä soppapäivä. Ehkä silloin on vielä energiaa ja aikaa oikeasti tehdä ainakin yhden niistä ruoista, joita on viikonlopun aikana suunnitellut tekevänsä. Viikon varrella sattuu sitten kaikenlaista ja tulee yllättäviä kiireitä ja huomaa jo viimeistään keskiviikon paikkeilla laittavansa valmiin lasagnen uuniin. No, hyvä edes yksi kunnon kokkailupäivä viikossa.
Keittolinja liittyy myös sadan päivän kuntokuuriini - jota olen julistanut Facebookissa - jolloin haluan myös tietenkin syödä kevyemmin. Sopat ovat silloin aika hyvä ratkaisu, salaattien ohella.
Ja soppareseptejähän minulla piisaa reseptikirjassani. Tämä kyseinen resepti on muistiinpanojeni mukaan kehitelty vuonna 2004. Jestas, voiko siitä olla niin kauan!
Tomaatti-linssikeitto
voita paistamiseen1 rkl oliiviöljyä
1 porkkana
1 sipuli
1 sellerinvarsi
2 valkosipulinkyttä
1,2 dl kana- tai kasvislientä (tällä krtaa Knorr Fond "Du Chef" chicken)
2 dl punaisia linssejä
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
0,5 dl ketsuppia
1-2 tl Sambal Oelek- chilitahnaa (tai sietokyvyn mukaan)
suolaa
mustapippuria
1 tl kuivattua meiramia
1 tl kuivattua timjamia
1 dl parmesanlastuja
Hienonna vihannekset ja valkosipuli tehosekoittimessa karkeaksi. Paita voissa ja oliiviöljyssä n. 5 min. Lisää kana- tai kasvisliemi ja kiehauta. Lisää linssit ja keitä 10 min. Lisää tomaattimurska, ketsuppi, chilitahna ja mausteet. Anna jälleen kiehahtaa ja lisää parmesanlastut. Keitto on valmista, kun parmesanlastut ovat sulaneet kokonaan.
Tämä on hyvää arkisoppaa. Karkeaksi raastetut vihannekset ja linssit antavat sopalle rouheutta. Rakenne ei ole liian hieno. Keiton voi koristella parmesanlastuilla ja vaikka basilikanlehdillä...basilikanlehdet saattavat toisaalta olla hienostelua. Soppa syötiin maalaispatongin kera, jonka ainoana päällysteenä oli loraus oliiviöljyä.
Tomaatti ja ketsuppi antavat keitolle kirpeyttä ja samalla makeutta. Chili tietenkin antaa oman potkunsa ja on aivan jokaisesta itsestään kiinni, kuinka paljon sitä haluaa lisätä. Tällä kertaa olin maltillinen ja laitoin keittoon 1 tl Sambal Oelek- chilitahnaa. Ainoa ainesosa joka jäi nyt pois, oli sellerinvarsi. En vain muistanut ostaa selleriä, kun olin kaupassa. Sääli, sillä selleri tuo keittojen makuun syvyytttä ja nytkin jäin sitä kaipaamaan. Jopa ne, jotka muka "vihaavat" selleriä - meidänkin taloudessa on yksi sellainen ja se en ole minä - syövat sitä keitoissa. Syy lienee se, että sellerinvihaajat eivät tajua että sopassa on koko vihannesta ja huomaavat vain "sen jonkin" hyvän maun, jonka selleri keitoile antaa.
Näillä eväillä mentiin siis tänään. Huomisesta ei taas tiedä. Alkaakohan pehmeä lasku työelämään olla sitten historiaa, kun huominen näyttää olevan töitä täynnä aamu-, päivä- ja iltavuoron verran. Ehkä maanatian tosiaan oli se aino kunnon kokkailupäivä tällä viikolla.
Kommentit
Lähetä kommentti