Kesäkeitto/Summer Soup
Kesäkeittoainekset. |
Kesäämme kuuluu ehdottomasti kesäkeitto. Kesäkeitto ei taida kylläkään kuulua kovin monen lempiruokiin ja olen saanut kuulla aika useasti, että joku ei pidä - tai suorastaan inhoaa - kyseistä soppaa. Totta on, että maidon ja kasvisten yhdistelmä ei välttämättä ole maailman houkuttelevin. Mutta minullapa on omat salaiset aseeni, jolla saan kesäkeitosta maukasta. Ainakin omasta mielestäni. Ja hyvin näkyy uppoavan Samppaankin (huom! Kasviskeitto maittaa vannoutuneelle lihansyöjällemme! Joku taika tässä keitossa siis pilee.).
Kesäkeitto
1,2 l kana- tai kasvislientä (nyt käytin Maggi Fond Cups kasvislientä)6 keskikokoista perunaa
2 porkkanaa
1/2 keskikokoinen kukkakaalia
2 dl herneitä (pakaste)
125g Koskenlaskija sulatejuustoa (Perinteinen)
suolaa
mustapippuria
kuivattua kirveliä
kuivattua rakuunaa
Pilko perunat, porkkanat ja kukkakaali. Kuumenna kana- tai kasvisliemi kiehuvaksi ja keitä vihanneksia siinä 5 min. Lisää juusto keittoon nokareina ja lisää mausteet. Jatka keittämistä 5 min. Lisää herneet ja anna keiton hautua vielä pari minuuttia.
Hyvin helppoa ja nopeaa. Ja se salainen ase? Se on Koskenlaskija sulatejuusto, jota keitossa on maidon sijaan. Juustossa on paljon makua, paljon enemmän kuin maidossa ja juusto antaa sopalle mahtavan säväyksen. Myös rakuuna ja kirveli tuovat keiton makuun syvyyttä. Keitossa voi toki käyttää ihan mitä vain yrttejä, tuoreita tai kuivattuja. Nytkään ei kirveliä kaapista löytynyt, joten käytin timjamia. Hyvin toimi. Suolan kanssa kannattaa olla varovainen, koska valmiissa liemissä on jo lisättyä suolaa. Silti sopiva määrä suolaakin - ehkä jopa hieman runsaanpuoleinen määrä - antaa sopalle mahtavasti lisämakua.
Tällä kertaa käytin tuoreita herneitä, joten lisäsin ne jo samassa vaiheessa kuin juuston. Pakasteherneille riittää se parin minuutin hauduttaminen kuumassa keitossa. Tärkeää on myös, ettei kasviksista tule mössöä. Peruna varsinkin on aika herkkä - riippuen tietenkin lajikkeesta - porkkanat ja kukkakaali pysyvät helpommin al dente. Kesäkeitto kannattaakin syödä heti, kun se on valmista. Jos sitä kovasti lämmittelee uudestaan, on lopputulos aika pian muusimainen. Vaikka kyllä me tätä keittoa pari päivää hyvällä ruokahalulla syömme.
Summer would not be summer without Summer Soup. It is not always a favorite with people, and one often hears how people don't really like - positively even hate- the soup in question. It is true that combining vegetables with milk is not exactly the most tempting idea. But I have my own secret weapons to make summer soup tasty. Or at least I think so. Even Samppa likes this soup (note! Vegetable soup which is tasty even to a sworn carnivore! There must be SOME sort of magic to this soup).
Kesäkeitto
1,2 l chicken or vegetable stock6 medium size potatoes
2 carrots
1/2 medium cauliflower
2 dl peas (frozen)
125 g Koskenlaskija processed cheese (if you can't find processed cheese, try cream cheese instead)
salt
black pepper
dried chervil
dried tarragon
Dice the potatoes, slice the carrots and break the cauliflower into florets. Bring the chicken or vegetable stock to the boil and cook the vegetables for 5 minutes. Add the cheese to the soup in nobs and add the spices. Continue cooking for an further 5 minutes. Add the peas and let the soup simmer for a few minutes.
Very easy and very quick. And the secret weapon? It's the processed cheese, which I use instead of milk. The cheese gives the soup lots of flavor, much more than milk would do and the cheese really does give the soup more depth. Also the tarragon and chervil give the soup flavor. You can of course use various herbs in the soup, fresh or dried. The last time I made the soup we had no chervil, so I used thyme. It worked fine. Go easy with the salt, because ready-made stock cubes have quite a bit of salt in them. However, the right amount of salt - even a bit on the generous side - gives the soup brilliant extra flavor.
You can also use fresh peas instead of frozen, if they are in season. If you are using fresh peas, add them to the soup at the same time as the cheese. Frozen peas take only a few minutes to cook in the hot soup. It's also important that the vegetables don't become mushy. Potatoes especially are vulnerable - carrot and cauliflower stay al dente better. Summer soup should be eaten at once. If you reheat it a lot, the end result will be vegetable mash. Even though, having said that, we do often eat the soup for a couple of days with a good appetite.
Kommentit
Lähetä kommentti