Italialaiset marinoidut vihannekset
Olen joskus vuosia sitten tehnyt glögareihin marinoituja vihanneksia, jotka saivat valtavasti kehuja. Muistan itsekin, että kasvikset olivat todella hyviä, ihanan rapskoita ja raikkaan yrtisen makuisia. Olin vain sittemmin hukannut reseptin ja vaikka kokeilin muitakin vastaavia reseptejä - esim. Sampan isän 80-vuotis syntymäpäivillä - olivat ne ammoisten aikojen kasvikset jääneet kummittelemaan mieleeni maailman maukkaimpina.
Ja nyt sitten selailin keittokirjoja, kun suunnittelin viikonlopun menuta ja vihannesten resepti pullahti vanhan keittokirjan välistä (Cooking Adventures for Kid, Sharon Cadwallader 1974, ensimmäinen ikioma keittokirjani). Resepti on varmasti kulkeutunut juuri tämän kirjan väliin, koska reseptin mitat ovat amerikkalaiset eli cupeja ja poundeja ja tässä ikivanhassa keittokirjassa on yllättäen aika kätevä "conversion table".
Vihannekst toimisivat oivana lisukkeena pinaatti-tuorejuustopiiraan kanssa ja soipvat tietenkin todella hyvin kasvissyöjälle. Nyt sain sitten testata, olivatko juuri nämä vihannekset ne maailman parhaat. Ja kyllä ne aika ihania olivat.
Italialaiset marinoidut vihannekset
1/2 kukkakaali4 porkkanaa
1 vihreä paprika
200g tuoreita tai tölkkiherkkusieniä
250g kivettömiä mustia oliiveja
60g suuria täytettyjä vihreitä oliiveja
1,8 dl valkoviinietikkaa
1,2 dl oliiviöljyä
1,2 dl vettä
2 rkl sokeria
1/4 tl valkopippuria
1 tl suolaa
2 tl kuivattua oreganoa
2 tl kuivattua basilikaa
1 tl rosmariinia
1/2 tl timjamia
Pilko kasvikset ja laita ne kulhoon.
Yhdistä etikka, oliiviöljy ja mausteet kattilassa. Lämmitä keskilämmöllä koko ajan hämmentäen kunnes seos kiehahtaa. Kaada seos kasvisten päälle ja sekoita kevyesti. Peitä kulho ja laita jääkaappiin vähintään 8 tunniksi tai yön yli, sekoittaen kasviksia usein.
Nosta vihannekset tarjoilukulhoon reikäkauhalla.
Ylläoleva resepti on perusresepti, jota voi muunnella maun mukaan. Nyt en esimerkiksi löytänyt kaupasta kukkakaalia, joten otin parsakaalia (jääkaapissa oli sitten vähän kukkakaaliakin). Lisäsin reseptiin kesäkurpitsaa, koska halusin sen makua mukaan ruokaan. En valitettavasti saanut tuoreita herkkusieniä tällä kertaa. Päätin tehdä kasviksia vasta kello yhdeksän jälkeen illalla, jolloin jouduin turvautumaan Arabianrannan Siwaan, jossa ainoa vaihtoehto oli purkkiherkkusienet. Tosin purkkiherkkusienet eivät minua koskaan haitaa. Pienenä rakastin purkkiherkkusieniä. Kun äiti valmisti ruokaa, johon purkkiherkkusieniä tuli, piti hänen vahtia, etten käynyt salaa napsimassa kaikkia herkkusieniä avatusta purkista.
Kommentit
Lähetä kommentti