Savustetut katkaravut
Olemme tainneet löytää uuden kestosuosikin grillattavista ruoista. Tämä on tosin savustettua ruokaa mutta tarvitaan savustukseenkin grilliä, joten tämä ruokalaji menee grilliruokien kategorian alle.
Kokeilimme savustettuja katkarapuja je ne olivat herkullisia! On kai jo turha mainita, että ohje löytyi taas samaisesta Ruoka Gloriasta, kuin monet muutkin reseptit (Ruoka Gloria numero 53, 4/2008). Savustetut katkaravut olivat niin hyviä, että nytkin tätä kirjoittaessa, alkaa tehdä niitä aivan valtavasti mieli.
Mutta tätäkin reseptiä piti ensin hieman säätää, ennen kuin saimme optimaalisen tuloksen. Kerron ensin, miten onnistunut lopputulos saavutettiin.
Savustetut katkaravut:
500 g kuorellisia, kypsiä katkarapuja
Laita savustusastia grilliin tai avotulen päälle. Savustukseen sopii parhaiten maltillinen, pieni tuli. Laita rasvapellin alle leppälastuja ja halutessasi hieman katajaa. Savustettuihin ruokiin tulee kaunis väri lisäämällä purujen joukkoon muutaman sokeripalan.
Kuivaa sulatetut katkaravut talouspaperilla. Pujota katkaravut puisiin grillivartaisiin, n. 9 katkarapua/tikku. Nosta ravut savustusastiaan (vartaita mahtuu yhteen savustusastiaan n. 8 kpl), pane kansi päälle ja nosta savustusastia grilliin. Anna katkarapujen savustua 5 min.
Alkuperäisessä reseptissä käskettiin vain laittaa katkaravut suoraan savustusastian ritilälle, mutta elleivät katkaravut ole todella suuria, tämä ei onnistu. Kaikki katkaravut putoaisivat ritilän läpi savupellille, eivätkä katkaravut takuulla savustisi tasaisesti. Emme edes kokeilleet moista, vaan tikutimme katkaravut jo ensimmäisellä kokeilukerralla.
Kauniit olivat katkaravut, kun viiden minuutin savustuksen jälkeen avasimme kannen. Väri oli upean paahtunut.
Ensimmäisellä kokeilukerralla ei kaikki kuitenkaan sujunut ihan näin hyvin. Noudatimme nimittäin ohjeen savustusaikasuositusta täsmällisesti.
Kaikella kunnioituksella Ruoka Glorian toimitusta kohtaan, mutta rohkenen epäillä että se, joka on ko. ohjeen lehteen kirjoittanut, ei ole varsinaisesti kokeillut valmistamista lainkaan. Jutun kuvassakin oli savustamattomia katkarapuja, eli on paljon mahdollista, että savustusta ei ole ikinä käytännössä toteutettu. Tai sitten jutussa on painovirhe. Katkarapuja ei kuitenkaan todellakaan voi savustaa 15 min., kuten jutussa neuvottiin. Ja mekin olimme ensimmäisellä kerralla niin ääliöitä, että rodellakin savustimme katkarapuja vartin. Etenkin Samppa, joka on kokenut kalansavustaja, soimasi itseään tyhmyydestä. Jos raakoja muikkuja savustetaan 10 min., niin pitäähän jo järjen sanoa, että keitettyjä - siis jo täysin kypsiä - katkarapuja ei todellakaan savusteta 15 min! Lopputuloksena oli tietenkin erittäin savustetun makuisia, pieniä ja sitkeitä katkarapuja. Kyseinen Ruoka Gloria on kuitenkin neljä vuotta vanha, joten enköhän anna asian olla. Kunhan nyt ikuisesti vain muistamme, mikä oikea savustusaika on, pärjäämme mainiosti.
Mutta liiasta savustuksesta huolimatta, katkarapujen maussa oli jo ensimmäisellä kokeilukerralla jotain niin koukuttavaa, että päätimme kokeilla savustusta uudestaan parin päivän päästä. Ja viiden minuutin savustusajalla homma onnistui loistavasti! Katkaravut olivat yhä pehmeitä ja niissä oli selvä katkaravun maku. Savun maku ei siis jyrännyt kaikkea alleen, vaan sitä oli juuri soipivasti. Jos saa käsiinsä jostain grillin ja savustusastian, suosittelen kokeilemaan tätä ruokalajia mitä lämpimimmin. Kuten jo mainitsin, tekee mieli ihan kauhesti savustettuja katkarapuja nytkin, kun tätä kirjoitan.
Katkaravut tarjoiltiin tulisen nuudelisalaatin ja wasbimajoneesin kera.
Wasabimajoneesi saa oman postauksensa. Nuudelisalaatti oli hyvin improvisoitu, perustuen väljästi Jamie Oliverin reseptiin, jonka löysin netistä, joten kirjaan sen vain lyhyesti tähän. Keitin n. 350 g Vii Voanin omia nuudeleita (paketissa ei ollut minkäänlaista keittoaikaa mainittuna...), valutin ne hyvin ja lisäsin kastikkeen ja tarjoilin salaatin haaleana. Kastikkeessa oli kourallinen korianteria, 1 rkl maapähkinävoita, 1 kevätsipuli, 2 valkosipulinkynttä, 1 rkl inkivääritahnaa, 2 tl sambal oelek chilitahnaa, 2 rkl hunajaa, 2 rkl soijakastiketta, 1 tl kalakastiketta ja 2 rkl rypsiöljyä. Reseptin mukaan aineksista olisi pitänyt tehdä tahna tehosekoittimessa, mutta itse vain hienonsin kaiken mahdollisimman hyvin, yhdistin ainekset ja sekoitin nuudeleihin. Maku oli erittäin hyvä, varsinkin kun juuri ennen ruokailua lisäsi salaattiin hieman vastapuristettua limemehua. Yllättäen, vaikka sambal oelek chilitahna on usein aika vahvaa ja vain 1/2 tl riittää antamaan ruoalle tulta, oli 2 tl chilitahnaa oikein hyvä määrä tähän salaattiin. Itse jopa lisäsin chiliä annokseeni!
Savustettujen katkarapujen kanssa joimme Fleur de Nina roseeviiniä (Alko 428518, 8,48€) - maitolasista, huom. Ostin tätä roseeta ensimmäisen kerran juhannuksena ihan vitsinä. Pullon design on järisyttävä ja kaiken lisäksi se on muovipullo! Pullo voisi menetellä, jos siitä olisi jätetty pois tytön valokuva (ilmeisesti Nina!), mutta valokuvan kera se on erityisen hurja. Ja tämä on ranskalainen tuote! Ovatkohan ranskikset tehneet pullon erityisesti Pohjois-Euroopan markkinoille? Joka tapauksessa, pullon ei pidä pelästyttää. Rosee on erittäin hyvää. Olimme juhannuksena niin positiivisesti yllättyneitä, että päätimme ostaa viiniä nyt uudestaan. Eikä tämä varmasti jäänyt viimeiseksi kerraksi. Joten pullosta huolimatta - tai ehkä juuri sen takia - suosittelen lämpimästi.
Kokeilimme savustettuja katkarapuja je ne olivat herkullisia! On kai jo turha mainita, että ohje löytyi taas samaisesta Ruoka Gloriasta, kuin monet muutkin reseptit (Ruoka Gloria numero 53, 4/2008). Savustetut katkaravut olivat niin hyviä, että nytkin tätä kirjoittaessa, alkaa tehdä niitä aivan valtavasti mieli.
Mutta tätäkin reseptiä piti ensin hieman säätää, ennen kuin saimme optimaalisen tuloksen. Kerron ensin, miten onnistunut lopputulos saavutettiin.
Savustetut katkaravut:
500 g kuorellisia, kypsiä katkarapuja
Laita savustusastia grilliin tai avotulen päälle. Savustukseen sopii parhaiten maltillinen, pieni tuli. Laita rasvapellin alle leppälastuja ja halutessasi hieman katajaa. Savustettuihin ruokiin tulee kaunis väri lisäämällä purujen joukkoon muutaman sokeripalan.
Kuivaa sulatetut katkaravut talouspaperilla. Pujota katkaravut puisiin grillivartaisiin, n. 9 katkarapua/tikku. Nosta ravut savustusastiaan (vartaita mahtuu yhteen savustusastiaan n. 8 kpl), pane kansi päälle ja nosta savustusastia grilliin. Anna katkarapujen savustua 5 min.
Katkaravut valmiina laitettaviksi savustusastiaan. |
Valmiit, savustetut katkaravut. |
Kauniit olivat katkaravut, kun viiden minuutin savustuksen jälkeen avasimme kannen. Väri oli upean paahtunut.
Ensimmäisellä kokeilukerralla ei kaikki kuitenkaan sujunut ihan näin hyvin. Noudatimme nimittäin ohjeen savustusaikasuositusta täsmällisesti.
Kaikella kunnioituksella Ruoka Glorian toimitusta kohtaan, mutta rohkenen epäillä että se, joka on ko. ohjeen lehteen kirjoittanut, ei ole varsinaisesti kokeillut valmistamista lainkaan. Jutun kuvassakin oli savustamattomia katkarapuja, eli on paljon mahdollista, että savustusta ei ole ikinä käytännössä toteutettu. Tai sitten jutussa on painovirhe. Katkarapuja ei kuitenkaan todellakaan voi savustaa 15 min., kuten jutussa neuvottiin. Ja mekin olimme ensimmäisellä kerralla niin ääliöitä, että rodellakin savustimme katkarapuja vartin. Etenkin Samppa, joka on kokenut kalansavustaja, soimasi itseään tyhmyydestä. Jos raakoja muikkuja savustetaan 10 min., niin pitäähän jo järjen sanoa, että keitettyjä - siis jo täysin kypsiä - katkarapuja ei todellakaan savusteta 15 min! Lopputuloksena oli tietenkin erittäin savustetun makuisia, pieniä ja sitkeitä katkarapuja. Kyseinen Ruoka Gloria on kuitenkin neljä vuotta vanha, joten enköhän anna asian olla. Kunhan nyt ikuisesti vain muistamme, mikä oikea savustusaika on, pärjäämme mainiosti.
Liika savustus näkyy värissä. |
Mutta liiasta savustuksesta huolimatta, katkarapujen maussa oli jo ensimmäisellä kokeilukerralla jotain niin koukuttavaa, että päätimme kokeilla savustusta uudestaan parin päivän päästä. Ja viiden minuutin savustusajalla homma onnistui loistavasti! Katkaravut olivat yhä pehmeitä ja niissä oli selvä katkaravun maku. Savun maku ei siis jyrännyt kaikkea alleen, vaan sitä oli juuri soipivasti. Jos saa käsiinsä jostain grillin ja savustusastian, suosittelen kokeilemaan tätä ruokalajia mitä lämpimimmin. Kuten jo mainitsin, tekee mieli ihan kauhesti savustettuja katkarapuja nytkin, kun tätä kirjoitan.
Katkaravut tarjoiltiin tulisen nuudelisalaatin ja wasbimajoneesin kera.
Lisää kuvateksti |
Wasabimajoneesi saa oman postauksensa. Nuudelisalaatti oli hyvin improvisoitu, perustuen väljästi Jamie Oliverin reseptiin, jonka löysin netistä, joten kirjaan sen vain lyhyesti tähän. Keitin n. 350 g Vii Voanin omia nuudeleita (paketissa ei ollut minkäänlaista keittoaikaa mainittuna...), valutin ne hyvin ja lisäsin kastikkeen ja tarjoilin salaatin haaleana. Kastikkeessa oli kourallinen korianteria, 1 rkl maapähkinävoita, 1 kevätsipuli, 2 valkosipulinkynttä, 1 rkl inkivääritahnaa, 2 tl sambal oelek chilitahnaa, 2 rkl hunajaa, 2 rkl soijakastiketta, 1 tl kalakastiketta ja 2 rkl rypsiöljyä. Reseptin mukaan aineksista olisi pitänyt tehdä tahna tehosekoittimessa, mutta itse vain hienonsin kaiken mahdollisimman hyvin, yhdistin ainekset ja sekoitin nuudeleihin. Maku oli erittäin hyvä, varsinkin kun juuri ennen ruokailua lisäsi salaattiin hieman vastapuristettua limemehua. Yllättäen, vaikka sambal oelek chilitahna on usein aika vahvaa ja vain 1/2 tl riittää antamaan ruoalle tulta, oli 2 tl chilitahnaa oikein hyvä määrä tähän salaattiin. Itse jopa lisäsin chiliä annokseeni!
Fleur de Nina roseeviini |
Savustettujen katkarapujen kanssa joimme Fleur de Nina roseeviiniä (Alko 428518, 8,48€) - maitolasista, huom. Ostin tätä roseeta ensimmäisen kerran juhannuksena ihan vitsinä. Pullon design on järisyttävä ja kaiken lisäksi se on muovipullo! Pullo voisi menetellä, jos siitä olisi jätetty pois tytön valokuva (ilmeisesti Nina!), mutta valokuvan kera se on erityisen hurja. Ja tämä on ranskalainen tuote! Ovatkohan ranskikset tehneet pullon erityisesti Pohjois-Euroopan markkinoille? Joka tapauksessa, pullon ei pidä pelästyttää. Rosee on erittäin hyvää. Olimme juhannuksena niin positiivisesti yllättyneitä, että päätimme ostaa viiniä nyt uudestaan. Eikä tämä varmasti jäänyt viimeiseksi kerraksi. Joten pullosta huolimatta - tai ehkä juuri sen takia - suosittelen lämpimästi.
Pitää kokeilla! Minun alkoi nyt tehdä mieli savustettuja katkarapuja. Lurps.
VastaaPoista