Tabascolla maustettu pekonimunakas
Aina ei jaksa mökilläkään grillata. Tänään on sellainen ruokapaäivä, jolloin ei grilliä systytetä. Lounaaksi - joka siis syödään mökillä n. klo 15.00, koska aamiainen syödäään vähän ennen puoltapäivää - tein Tabascolla maustetun munakkaan. Olin kokeillut tätä munakasta jo viime viikolla, kun meillä oli mökillä vieras. Lopputulos oli silloin varsin maukas, mutta munakas paahtui pohjalta aika tummaksi. Okei, syy voi olla se, että paistoin munakasta hyvin alhaisellä lämpötilalla ja hyytyminen kesti ikuisuuden, jolloin pohja jo ehti melkein palaa. Tai syy saatoi olla se, että juuri kun piti syödä, lähtivät pojat vähän naapurissa käymään ja yritin pitää munakasta lämpimänä miedolla lämmöllä hellalla, jolloin pohja sitten paahtui entisestään. Tyypillistä. Kun pitäisi istua pöytään, miehet häipyvät johonkin.
Tämäkin resepti on vanhasta Ruoka Gloriasta. Aika paljon olen pystynyt ammentamaan näistä säilyttämistäni lehdistä.
Tabascolla maustettu pekonimunakas:
(Ruoka Gloria numero 52, 3/2008)
1 pkt (100 g) fileepekonia
1/2 pkt (n. 55-60g) tuoreita herkkusieniä
8 kirsikkatomaattia
5 kananmunaa
tilkka vettä tai maitoa
n. 1 tl Tabasco- kastiketta
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
tuoreita salvianlehtiä
Suikaloi pekoni. Puhdista herkkusienet ja viipaloi ne.
Paista pekoni rapeaksi ja kauniin väriseksi kuumassa pannussa. Lisää herkkusieniviipaleet ja ruskista ne pekonin rasvassa kauniin värisiksi. Lisää huuhdellut ja halkaistut kirsikkatomaatit ja paista niitä hetki.
Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Lisää tilkka vettä tai maitoa sekä Tabasco, suola ja mustapippuri. Kaada munakasseos pannuun pekonin, herkkusienten ja tomaattien päällä. Paita keskilämmöllä n. 10 min. tai kunnes munakas on lähes kokonaan hyytynyt.
Lisää paistamisen loppuvaiheessa munakkaan päälle tuoreita salvianlehtiä. Tarjoa heti.
Ensimmäisestä kokemuksesta viisastuneena, kehittelin vähän munakkaanpaistotekniikkaa tänään. On aivan ihana ajatus olla lisäämättä pannuun voita tai öljyä ja paistaa kaikki pekonin rasvassa. Se onnistuukin pekonin, herkkusienien ja tomaattien osalta. Mutta voi olla, että munakkaan paistamiseen on rasvaa kerta kaikkiaan liian vähän, jos munat kaataa suoraan muiden paistettujen ainesten päälle. Ehkä sekin oli osasyy siihen, että ensimmäinen versio kärtsäsi pohjasta. Nyt paistoin pekonin, herkkusienet ja tomaatit ja siirsin ne toiseen astiaan. Lisäsin pannuun aimo köntin voita ja paistoin munakasta pannussa hetken, ennen kun kaadoin pekonin, herkkusienet ja tomaatit jo hieman hyytyneen munakkaan päälle. Ei palanut pohja. Lopputulos oli muutenkin mehevämpi kuin aiemmalla kerralla, kenties voin ansiosta. Saa sitä voitakin joskus käyttää, ihan vaikka runsaastikin. Etenkin lomalla.
Kirsikkatomaattien sijaan käytin ihan tavallisia tomaatteja, joista leikkasin puolikkaita renkaita. Salviaa ei myöskään ollut. Ensimmäisellä kerralla klippasin persiljaa munakkaan päälle (ylin kuva). Tänäään leikkasin oman palstamme ihanien kevätsipuleiden varsia koristeeksi. Molemmat toimivat mainiosti.
Tabascolla maustettu pekonimunakas. |
Tabascolla maustettu pekonimunakas:
(Ruoka Gloria numero 52, 3/2008)
1 pkt (100 g) fileepekonia
1/2 pkt (n. 55-60g) tuoreita herkkusieniä
8 kirsikkatomaattia
5 kananmunaa
tilkka vettä tai maitoa
n. 1 tl Tabasco- kastiketta
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
tuoreita salvianlehtiä
Suikaloi pekoni. Puhdista herkkusienet ja viipaloi ne.
Paista pekoni rapeaksi ja kauniin väriseksi kuumassa pannussa. Lisää herkkusieniviipaleet ja ruskista ne pekonin rasvassa kauniin värisiksi. Lisää huuhdellut ja halkaistut kirsikkatomaatit ja paista niitä hetki.
Riko kananmunat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki haarukalla. Lisää tilkka vettä tai maitoa sekä Tabasco, suola ja mustapippuri. Kaada munakasseos pannuun pekonin, herkkusienten ja tomaattien päällä. Paita keskilämmöllä n. 10 min. tai kunnes munakas on lähes kokonaan hyytynyt.
Lisää paistamisen loppuvaiheessa munakkaan päälle tuoreita salvianlehtiä. Tarjoa heti.
Lunch is served. |
Kirsikkatomaattien sijaan käytin ihan tavallisia tomaatteja, joista leikkasin puolikkaita renkaita. Salviaa ei myöskään ollut. Ensimmäisellä kerralla klippasin persiljaa munakkaan päälle (ylin kuva). Tänäään leikkasin oman palstamme ihanien kevätsipuleiden varsia koristeeksi. Molemmat toimivat mainiosti.
Kommentit
Lähetä kommentti