Ribs
Emme ole aiemmin kovin usein ostaneet possun kylkiluita, ei grillattavaksi eikä valmiiksi paistettuina. Joskus Samppa on kyllä ostanut lihatiskiltä valmiita ribsejä mutta niiden kaluaminen on käynyt työstä ja tuntuu, että luuhun jää todella paljon lihaa ja syötävää jää niin kovin vähän. Kun sitten löysimme itsemme juhannuksena uusien tuttavien ihanasta ruokapöydästä, saimme niin hyviä rimpsuluita, että emme olleet aiemmin koskaan moisia maistaneet. Ja liha irtosi niistä, mikä vaikutti suoranaiselta ihmeeltä.
Samppa oli hieman tentannut illan emäntää onnistuneiden possunluiden valmistuksen saloiosta ja kävi ilmi, että rimpsut oli ensin keitetty ja sitten vasta grillattu nopeasti. Tämähän kuulostaa ihan järkeenkäyvältä mutta täytyy myöntää, että en ollut moisesta kuullut aiemmin. Samppa sanoi, että hän hämärästi muisti jonkun muunkin joskus valmistaneen ribsejä näin. On kuulemma olemassa sanonta: "luun vierestä liha on makeinta" ja tässä tapauksessa se kyllä pitää paikkansa!
Samppa oli hieman tentannut illan emäntää onnistuneiden possunluiden valmistuksen saloiosta ja kävi ilmi, että rimpsut oli ensin keitetty ja sitten vasta grillattu nopeasti. Tämähän kuulostaa ihan järkeenkäyvältä mutta täytyy myöntää, että en ollut moisesta kuullut aiemmin. Samppa sanoi, että hän hämärästi muisti jonkun muunkin joskus valmistaneen ribsejä näin. On kuulemma olemassa sanonta: "luun vierestä liha on makeinta" ja tässä tapauksessa se kyllä pitää paikkansa!
Uskomatonta kyllä, rimpsuluiden ohje löytyi yhdestä niistä Ruoka Gloria- lehdistä, joita täällä mökilä alituisesti plärään. En ole vain koskaan aiemmin juuri tätä ruokajuttua huomannut. Näköjään eri ohjeet pompahtavat lehdestä silmiini vasta silloin, kun kiinnostus ruokalajiin on ensin herännyt.
Mehevät rimpsut:
(Glorian ruoka & viini, numero 54, 5/2008)
1 1/2 kg possun kylkiluita
vettä
1 sipuli
1 porkkana
2 laakerinlehteä
1 rkl suolaa
6 kokonaista maustepippuria
Leikkaa kylkirivi kattilaan mahtuviksi paloiksi. Paloittele sipuli ja porkkana. Pane lihapalat kattilaan ja kaada päälle vettä sen verran, että ne peittyvät. Kuumenna kiehumispisteeseen. Kuori vaahto. Lisää sipuli, porkkanat ja mausteet. Keitä hiljalleen 50-60 min., kunnes liha on pehmeää. Anna lihojen jäähtyä keitinliemessä. Kuori rasva pinnalta. Valuta lihat ennen grillaamista.
Viimeistele ribsit grillissä. Leikkaa luurivi annospaloiksi. Kuumenna grilli ja peitä ritilä foliolla. Sivele luut grillauskastikkeella ja aseta ne folion päälle. Grillaa ribsejä sen verran, että liha kuumenee ja pinta paistuu rapeaksi. Käännä ja grillaa toinen puoli.
Emme ihan taas noudattaneet ohjeita. Emme löytäneet maustamattomia ribdejä kaupasta, joten ostimme marinoituja. Onneksi ei sentään hunajamarinoituja! Iskin ribsit kattilaat marinaadeineen päivineen ja lisäsin vain vettä ja pari laakerinlehteä ja keitin luita tunnin verran hiljaisella lämmöllä.
En myöskään löytänyt niitä aineita kaupasta, joita olisin tarvinnut Glorian ruoka & viini- lehden grillauskastikkeeseen (Hoi Sin- kastiketta, osterikastiketta), joten tein oman grillauskastikkeen niistä aineista, jotka ruokakaapista löysin. Kastikkeessa oli 1 dl ketsuppia, 1/2 dl valkosipuli-chilikastiketta (Aroi), 1 dl inkivääri & chili dippikastiketta (Spice Up!), 1 tl kalakastiketta ja 1 dl soijakastiketta. Tai jotain sinne päin. Chiliä siinä ainakin oli kunnolla! Sivelin katiketta keitettyihin, valutettuihin ribseihin jo ennen grillausta ja Samppa paistoi ne kyllä ihan vain ritilällä grillissä, ei folion päällä.
Maukasta oli. Grillauksen jälkeen kastikkeen chili maistui juuri sopivasti, ei ollenkaan liikaa. Ja liha irtosi luista upeasti! Näitä luita teemme ihan ehdottomasti uudestaan.
Possunluita, kanttarellipaistosta ja raparperichutneytä. |
Ribsien kanssa söimme paistettuja kanttarelleja sipulin ja pekonin kera. Kanttarellit oli ostettu kaupasta - Kaukalosaaresta on löytynyt toistaiseksi tasan yksi kanttarelli! Lisukkeena oli myös raparperichutneytä. En tosin muistanut pahemmin ribsejä chutneyyn dippailla, kun nakersin niin ahnaasti herkullisisa luita. Huvittaa myös se, että mitä kauemmin täällä saaressa olemme olleet, sen proosallisemmiksi ovat annoksiemme asettelut muuttuneet. Loman alun kuvat olivat niin hienosti rakennettuja maissipidikkeineen ja erillisine salaattiannoskulhoineen. Nyt ruoka vaan lätkitään lautaselle ja ryhdytään muonimaan. Vähän samansuuntaista taantumaa on tapahtunut oman ulkomuotomme suhteen. Ensin oli kiva käyttää kaikki kesävaatteita ja kokeilla "uusia" asukokonaisuuksia ( joskin vanhoista mökkivaatteista). Nyt kun kävimme jokunen päivä sitten kylillä, kysyi eräs erittäin hyvin pukeutunut herra meiltä "Oletteko menossa landelle?" (liekö ollut Helsingistä). Kun vastasimme myöntävästi, hän totesi "Olette just sen näköisiä."! Okei, toki myönnän, että oma asukokonaisuuteni ei ollut ehkä ihan tyylikkäimmästä päästä: pari vuotta vanhat reikäiset boyfriend- farkut, Tarjoustalosta ostetut nilkkapituiset kumisaappaat, "jolku" T-paita ja beige V-aukkoinen neule (toki kyllä Gossipin neulepaita, jossa oli mohairia - vai oliko cashmerea...) kokoa 46 ja tietenkin hiukset sojottaen joka suuntaan venematkan jäljiltä. Sampalla oli pitkät kumisaapaat shortsien kanssa. Ehkä on ihan hyvä palata sivistyksen pariin neljän päivän päästä. Saan taas oman habitukseni kuosiin ja voin alkaa pipertää kauniitä ruoka-annoksia jälleen kerran.
Kommentit
Lähetä kommentti