Lomalaisten mansikkakakku
Vietin kolme päivää Helsingissä työasioiden merkeissä. Jonkin verran hommaa oli loman aikana jo kasaantunut, mutta ei mitenkään ihan kauheasti. Oli oikeasti virkistävää piipahtaa kaupungissa ihan yksin ja viettää hieman omaa aikaa ihan rauhassa. Olemmehan olleet yhdessä Sampan kanssa tässä mökissä 24/7 20 päivää putkeen. Pieni etäisyys teki oikein hyvää.
Monet suunnittelijat olivat piipahtaneet töihin samaan aikaan ja monet jatkoivat tai aloittivat lomiaan perjantaina. Sain päähäni tehdä lomalaisille kakun ja kun sain vielä irtovuoan pohjankin takaisin juhannuskakun jäljiltä, ryhdyin innokkaasti suunnittelemaan elämää suurempaa lomakakkua.
Selvää oli, että mansikkakauden ollessa parhaimmillaan, olisi tämä ihana marja kesäisen kakun pääraaka-aineena. Halusin tehdä kakusta kuitenkin jotenkin tavallisesta mansikkakakusta poikkeavan. Tutkin netistä tietoa eri mauista, jotka sopivat mansikan kanssa ja tuloksena oli mm. sitruuna ja kaneli ja rosmariini. Muita mahdollisuuksia oli inkivääri, mustapippuri ja suklaa. Mustapippurin jätin suosiolla pois, vaikka sekin mahdollisuus pitää joskus tutkia (olen joskus tehnyt mansikkakastiketta, jossa oli säilöttyä viherpippuria ja se toimi kyllä hienosti). Inkivääriä käytän muutenkin paljon ja suklaa oli vähän tavallinen. Jäljelle jäi sitruuna, kaneli ja rosmariini. En osannut valita, joten käytin kaikkia kolmea!
200 g vaniljatäytteisiä kaurakeksejä (Jyväshyvä Hyväset Kauranen Vanilja)
50 g voita
Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.
Mansikkahilloke:
500 g tuoreita mansikoita
2 dl sokeria
1 tl tuoretta hienonnettua rosmariinia
1/4 sitruunan raastettu kuori
1/4 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
Puhdista mansikat ja pilko pieniksi paloiksi. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kiehauta. Keitä miedolla lämmöllä 10 min ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä.
Täyte
3 dl mansikakhilloketta
300g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
4 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
2,5 dl kuohukermaa (Flora kuohu 26%)
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
7 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto (nokareina) ja vaniljasokeri sekä mansikkahilloke ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kuumenna tilkka mansikkamehua kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mansikkamehuun. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Pintaa voi myös tasoittaa kevyesti lastalla. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi. Täytteen pitää olla tarpeeksi kiinteää, että glasyyrin voi kaataa sen päälle.
glasyyri
3 dl laimentamatonta mansikkamehutiivistettä
1/2 sitruunan mehu
3 liivatelehteä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka mansikkamehua kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Kaada liivateseos kylmään mehuun ja sekoita hyvin. Ei kannata kuitenkaan sekoittaa kovin rajusti, koska silloin glasyyriin tulee ikäviä ilmakuplia, joita on hankala saada pois kun se on kaadettu kakun pinnalle. Kaada glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.
Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku.
Tällä kertaa päätin käyttää mansikkamehua glasyyriin. Parasta olisi ollut keittää mehu tuoreista mansikoista mutta tuntuii, että aika ei olisi oikein siihen riittänyt. Päädyin kaupasta ostettuun mansikkamehutiivisteeseen, johon lisäsin hieman sitruunamehua. En tiedä minkä väristä keitetty mansikkamehu olis ollut. Toki punaista, mutta mnkä sävyistä. Valmis mehu oli aika tummaa ja kun olin sitten vielä päättänyt koristella kakun mansikoilla, oli lopputulos aika tasapaksun värinen. Esim. vaaleanpunainen raparperimehu olisi varmasti toiminut parempana pohjana punaisille mansikoille ja tuonut niiden väriä kauniisti esille. Mutta olin päätynyt mansikkamehuun, joten näillä eväillä oli pakko edetä glasyyrin jo hyydyttyä.
Kuvakin on taas *^&#(/(/!"& huono! Epätarkka, eivätkä väritkään ole ihan kohdallaan. Joskus vain ei onnistu, vaikka mitä tekisi. Joka tapauksessa tästä saa kuitenkin jonkin sortin idean siitä, miltä kakku koristelun jälkeen näytti.
Tein valkosuklaasta rakeita ja lehtiä. En ollut aiemmin tehnyt lehtiä, eikä minulle ollut niille mitään ohjetta. jotenkin vain tuntui siltä, että osaisin mahdollisesti tehdä niitä. Ja osasinkin! Olin miettinyt pitkin päivää sitä, miten tekniikka mahdollisesti voisi toimia ja kun kokeilin ensimmäistä lehteä, huomasin että lehti onnistui! Aika harvinaista. Lehden muoto ei ole aivan mansikanlehden muotoinen mutta en välittänyt. Sain sentään aikaiseksi muodon, joka muistutti jotain lehteä!
Valkosuklaalehdet tein seuraavasti: otin lusikalla pienen määrän sulatettua ja jo aika jähmettynyttä valkosuklaata ja levitin sitä kevyesti leivinpaperille pyöreäpäisellä veitsellä ja vedin rangat nopeasti suklaaseen teräväkärkisemmällä veitsellä. Ensimmäisen lehden onnistuminen oli varsinainen yllätys ja tein sen kyllä kieli keskellä suuta! Seuraava lehti oli jo helpompi ja sitä seuraavat onnisuivat koko ajan paremmin. Lehdet olivat aika realistisen näköisiä ja joku kysyikin, olinko sivellyt suklaata suoraan mansikanlehdelle. Olin itse asiassa yrittänyt sitäkin mutta mansikanlehti ei millään meinannut irrota suklaasta silloinkaan, kun jähmetin suklaan pakastimessa. Täma on siis kelpo tapa tehdä suklaalehtiä ja tekniikkaa voi sitten nyt kehitellä. Voisi kokeilla esim. värejä ja eri muotoja.
Monet suunnittelijat olivat piipahtaneet töihin samaan aikaan ja monet jatkoivat tai aloittivat lomiaan perjantaina. Sain päähäni tehdä lomalaisille kakun ja kun sain vielä irtovuoan pohjankin takaisin juhannuskakun jäljiltä, ryhdyin innokkaasti suunnittelemaan elämää suurempaa lomakakkua.
Selvää oli, että mansikkakauden ollessa parhaimmillaan, olisi tämä ihana marja kesäisen kakun pääraaka-aineena. Halusin tehdä kakusta kuitenkin jotenkin tavallisesta mansikkakakusta poikkeavan. Tutkin netistä tietoa eri mauista, jotka sopivat mansikan kanssa ja tuloksena oli mm. sitruuna ja kaneli ja rosmariini. Muita mahdollisuuksia oli inkivääri, mustapippuri ja suklaa. Mustapippurin jätin suosiolla pois, vaikka sekin mahdollisuus pitää joskus tutkia (olen joskus tehnyt mansikkakastiketta, jossa oli säilöttyä viherpippuria ja se toimi kyllä hienosti). Inkivääriä käytän muutenkin paljon ja suklaa oli vähän tavallinen. Jäljelle jäi sitruuna, kaneli ja rosmariini. En osannut valita, joten käytin kaikkia kolmea!
Mansikkakakku:
Pohja200 g vaniljatäytteisiä kaurakeksejä (Jyväshyvä Hyväset Kauranen Vanilja)
50 g voita
Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.
Mansikkahilloke:
500 g tuoreita mansikoita
2 dl sokeria
1 tl tuoretta hienonnettua rosmariinia
1/4 sitruunan raastettu kuori
1/4 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
Puhdista mansikat ja pilko pieniksi paloiksi. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kiehauta. Keitä miedolla lämmöllä 10 min ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä.
Täyte
3 dl mansikakhilloketta
300g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
4 kananmunaa, keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
2,5 dl kuohukermaa (Flora kuohu 26%)
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
7 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto (nokareina) ja vaniljasokeri sekä mansikkahilloke ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kuumenna tilkka mansikkamehua kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mansikkamehuun. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Pintaa voi myös tasoittaa kevyesti lastalla. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi. Täytteen pitää olla tarpeeksi kiinteää, että glasyyrin voi kaataa sen päälle.
glasyyri
3 dl laimentamatonta mansikkamehutiivistettä
1/2 sitruunan mehu
3 liivatelehteä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka mansikkamehua kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Kaada liivateseos kylmään mehuun ja sekoita hyvin. Ei kannata kuitenkaan sekoittaa kovin rajusti, koska silloin glasyyriin tulee ikäviä ilmakuplia, joita on hankala saada pois kun se on kaadettu kakun pinnalle. Kaada glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.
Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku.
Tällä kertaa päätin käyttää mansikkamehua glasyyriin. Parasta olisi ollut keittää mehu tuoreista mansikoista mutta tuntuii, että aika ei olisi oikein siihen riittänyt. Päädyin kaupasta ostettuun mansikkamehutiivisteeseen, johon lisäsin hieman sitruunamehua. En tiedä minkä väristä keitetty mansikkamehu olis ollut. Toki punaista, mutta mnkä sävyistä. Valmis mehu oli aika tummaa ja kun olin sitten vielä päättänyt koristella kakun mansikoilla, oli lopputulos aika tasapaksun värinen. Esim. vaaleanpunainen raparperimehu olisi varmasti toiminut parempana pohjana punaisille mansikoille ja tuonut niiden väriä kauniisti esille. Mutta olin päätynyt mansikkamehuun, joten näillä eväillä oli pakko edetä glasyyrin jo hyydyttyä.
Mansikkakakku. |
Tein valkosuklaasta rakeita ja lehtiä. En ollut aiemmin tehnyt lehtiä, eikä minulle ollut niille mitään ohjetta. jotenkin vain tuntui siltä, että osaisin mahdollisesti tehdä niitä. Ja osasinkin! Olin miettinyt pitkin päivää sitä, miten tekniikka mahdollisesti voisi toimia ja kun kokeilin ensimmäistä lehteä, huomasin että lehti onnistui! Aika harvinaista. Lehden muoto ei ole aivan mansikanlehden muotoinen mutta en välittänyt. Sain sentään aikaiseksi muodon, joka muistutti jotain lehteä!
Valkosuklaalehtiä ja välineistöä. |
Valkosuklaalehdet tein seuraavasti: otin lusikalla pienen määrän sulatettua ja jo aika jähmettynyttä valkosuklaata ja levitin sitä kevyesti leivinpaperille pyöreäpäisellä veitsellä ja vedin rangat nopeasti suklaaseen teräväkärkisemmällä veitsellä. Ensimmäisen lehden onnistuminen oli varsinainen yllätys ja tein sen kyllä kieli keskellä suuta! Seuraava lehti oli jo helpompi ja sitä seuraavat onnisuivat koko ajan paremmin. Lehdet olivat aika realistisen näköisiä ja joku kysyikin, olinko sivellyt suklaata suoraan mansikanlehdelle. Olin itse asiassa yrittänyt sitäkin mutta mansikanlehti ei millään meinannut irrota suklaasta silloinkaan, kun jähmetin suklaan pakastimessa. Täma on siis kelpo tapa tehdä suklaalehtiä ja tekniikkaa voi sitten nyt kehitellä. Voisi kokeilla esim. värejä ja eri muotoja.
Mansikkakakku onnistui kyllä hyvin, vaikka en ollut ihan 100% tyytyväinen koristeluun. Olihan sekin ihan hieno, vaikka joku siitä kuitenkin puuttui. Ehkä se vaaleampi glasyyri olisi auttanut, en tiedä. Valkosuklaalehtiä pitää - kuten jo sanoinkin - kehitellä. Maussa ei kuitenkaan ollut mitään moitittavaa. Avainasemassa tässä kakussa on mansikkahilloke ja sen mausteet. Mietin ensin, olisiko rosmariinia pitänyt olla enemmän mutta nyt en usko, että se on tarpeen. Sitruunaa ja kaneliakin oli sopivasti, vaikka niitäkään ei kovin paljon hillokkeeseen lisätty. Maut olivat hienovaraisia eivätkä jyränneet mansikan oman, raikkaan ja makean maun yli. Lomalaiset olivat kakkuun tyytyväisiä, samoin tekijä. Ei tarvinnut ottaa syömättä jäänyttä kakkua mukaan mökille päivän päätteeksi. Kaikki meni - ja aika nopeast!
Kommentit
Lähetä kommentti