Sissin perunasalaatti
Tässä äitini valmistamassa salaatissa on lapsuuteni kesien maku. Makumuistot - samoin kuin muistot eri tuoksuista - säilyvät ilmeisen voimakkaina läpi elämän. Jostain syystä muistan, että äitini olisi tarjoillut tätä salaattia nimenomaan nakkien kanssa. Kun asiaa kysyin, oli äitini kyllä sitä mieltä, että salaattia tarjoiltiin muidenkin ruokalajien lisukkeena, ei vain nakkien. Omissa muistoissani istumme kuitenkin Kauklahden kesäkotimme lasiverannalla, (aina) aurinkoisena päivänä syöden lounaaksi nakkeja ja nimenomaan tätä perunasalaattia.
Tämän perunasalaatin valmistaminen on suht nopeaa ja vaivatonta. Maku on selkeä ja salaatin ulkonäkö raikas.
Sissin perunasalaatti:
12 keskikokoista perunaa tai 24 pientä varhaisperunaa
1 kurkku
1 ruukku persiljaa
kastike:
2 munankeltuaista
4 rkl öljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
Keitä ja jäähdytä perunat. Kuori perunat (varhaisperunoita ei tarvitse kuoria) ja kuutioi perunat (varhaisperunat voi vain puolittaa). Pese kurkku ja kuutioi se. Hienonna persilja. Sekoita perunat, kurkku ja persilja salaattikulhossa. Riko munankeltuaiset haarukalla, lisää öljy ja etikka ja sekoita hyvin haarukalla. Sekoita kastike hyvin salaattiin. Ripottele pinnalle suolaa.
Kuten jotkut lukijat ehkä ovat huomanneet, on monissa valmistamissani ruokalajeissa mielestäni jokin juju. Se on se jokin yksi ainesosa, joka viimeistelee ruoan ja joka tekee siitä juuri sen makuisen, kun sen pitää olla. Minttu jauhelihavartaissa, inkivääri raparperimarmeladissa. Tämän salaatin juju on yksinkertaisesti suola. Salaatti on aivan mainiota ilman viimestä suolaripausta pinnalle, mutta vasta ripaus suolaa tekee tästä juuri oikean makuisen. Eikä sen tarvitse olla merisuolaa. Se voi toki olla sitä, mutta aivan tavallinen hieno suola on se asia, joka kruunaa tämän salaatin.
En ole saanut täällä mökillä oikein kivoja kuvia salaateista. Syynä on lähinnä se, että kaikki salaattikulhot jotka olen tänne tuonut, ovat valtavia. Salaatteja valmistetaan kuitenkin vain max. neljälle hengelle, joten salaatin määrä ri millään kohtaa kulhojen kokoa. Kaikissa kuvissa näyttää siltä, että ruokalusikallinen salaattia on pudotettu ämpärin kokoisen kulhon pohjalle. Ja niin se vähän onkin. Olen vimmaisesti yrittänyt tyhjentää keittiömme astiakaappeja turhista tavaroista. Sellaisista, joita emme enää kotona käytä. Näköjään olen elämäni aikana haalinut useamman hulppean kokoisen salaattikulhoa keittiöömme ja nyt siis tuonut ne tänne mökille, jossa ei tilaa sen ruhtinaallisemmin ole keittiönkaapeissa kuin kotonakaan. Päinvastoin. Yllä olevan kuvan keraaminen kulho ostettiin aikoinaan Espanjasta ja se on kovin sievä ja siihen kuuluu kuusi pientäkin kulhoa (gazpcholle kenties - pitää ajatella asiaa...), mutta valtavan kokoinen se on. Kuinkakohan ihmeessä saimme sen aikoinaan raahattua kotiin Espanjasta! Ja nyt se on löytänyt vielä tiensä Kaukalosaareen - olemaan liian iso ja vähän tiellä.
Raikas perunasalaatti. |
Sissin perunasalaatti:
12 keskikokoista perunaa tai 24 pientä varhaisperunaa
1 kurkku
1 ruukku persiljaa
kastike:
2 munankeltuaista
4 rkl öljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
suolaa
Keitä ja jäähdytä perunat. Kuori perunat (varhaisperunoita ei tarvitse kuoria) ja kuutioi perunat (varhaisperunat voi vain puolittaa). Pese kurkku ja kuutioi se. Hienonna persilja. Sekoita perunat, kurkku ja persilja salaattikulhossa. Riko munankeltuaiset haarukalla, lisää öljy ja etikka ja sekoita hyvin haarukalla. Sekoita kastike hyvin salaattiin. Ripottele pinnalle suolaa.
Kuten jotkut lukijat ehkä ovat huomanneet, on monissa valmistamissani ruokalajeissa mielestäni jokin juju. Se on se jokin yksi ainesosa, joka viimeistelee ruoan ja joka tekee siitä juuri sen makuisen, kun sen pitää olla. Minttu jauhelihavartaissa, inkivääri raparperimarmeladissa. Tämän salaatin juju on yksinkertaisesti suola. Salaatti on aivan mainiota ilman viimestä suolaripausta pinnalle, mutta vasta ripaus suolaa tekee tästä juuri oikean makuisen. Eikä sen tarvitse olla merisuolaa. Se voi toki olla sitä, mutta aivan tavallinen hieno suola on se asia, joka kruunaa tämän salaatin.
Pieni salaatti suuressa kulhossa. |
En ole saanut täällä mökillä oikein kivoja kuvia salaateista. Syynä on lähinnä se, että kaikki salaattikulhot jotka olen tänne tuonut, ovat valtavia. Salaatteja valmistetaan kuitenkin vain max. neljälle hengelle, joten salaatin määrä ri millään kohtaa kulhojen kokoa. Kaikissa kuvissa näyttää siltä, että ruokalusikallinen salaattia on pudotettu ämpärin kokoisen kulhon pohjalle. Ja niin se vähän onkin. Olen vimmaisesti yrittänyt tyhjentää keittiömme astiakaappeja turhista tavaroista. Sellaisista, joita emme enää kotona käytä. Näköjään olen elämäni aikana haalinut useamman hulppean kokoisen salaattikulhoa keittiöömme ja nyt siis tuonut ne tänne mökille, jossa ei tilaa sen ruhtinaallisemmin ole keittiönkaapeissa kuin kotonakaan. Päinvastoin. Yllä olevan kuvan keraaminen kulho ostettiin aikoinaan Espanjasta ja se on kovin sievä ja siihen kuuluu kuusi pientäkin kulhoa (gazpcholle kenties - pitää ajatella asiaa...), mutta valtavan kokoinen se on. Kuinkakohan ihmeessä saimme sen aikoinaan raahattua kotiin Espanjasta! Ja nyt se on löytänyt vielä tiensä Kaukalosaareen - olemaan liian iso ja vähän tiellä.
Kommentit
Lähetä kommentti