Nokkospesto/Stingy Nettle Pesto


Nyt on nokkosen satokausi ja siis oiva aika valmistaa nokkosesta kaikenlaisia herkkuja. Maanantaina valmistin nokkossoppaa ja kuin tilauksesta oli viikko sitten Hesarin torstailiitteessä nokkospeston ohje. Sitä piti kokeilla seuraavaksi.

Palstallamme on jälleen kiitettävästi nokkosia marjapuskien alla ja raparperin seassa. Kompostin luonakin niitä kasvaa kunnon röykkiö. Ennen kammoksuin tätä polttavaa kasvia, koska onnistuin aina työntämään käteni suoraan nokkosiin, kun poimin raparperia tai sitten kävelin ajatuksissani suoraan nokkospuskaan shortsit jalassa, kun vein rikkaruohoja kompostiin. Enää en nokkosia halua tuhota vaan varjelen niitä. Nytkin, vaikka olen huolellisesti peittänyt palstan maisemointikankaalla ja heinällä rikkaruohojen estämiseksi, annoin nokkosten jäädä. Ne saavat kasvaa ihan rauhassa, ovathan ne tavallaan osa palstan monivuotista kasvustoa ja niitä voi aivan yhtä hyvin käyttää ruoanlaittoon, kuin lipstikkaa tai ruohosipulia.

Nokkospesto

HS torstai 21.5.2015 (hieman muunneltuna)

1l nuoren nokkosen lehtiä
2 dl oliiviöljyä
1/2 sitruunan raastettu kuori
1 dl vettä
1dl pinjansiemeniä
1 dl cashewpähkinöitä
1 valkosipulin kynsi
1tl suolaa
1 rkl ruokosokeria

Aja tasaiseksi tehosekoittimessa. Säilyy jääkaapissa n. 5 päivää tiiviissä astiassa. Käytä pastan kanssa, lämpimiin voileipiin tai paahdettujen vihannesten kylkeen.


Söin nokkospestoa farfallepastan, raastetun parmesaanin ja murskattujen nokkochipsien kera. Lasissa ei nyt valitettavasti ollut roséta, vaan raparperimehua, joka sekin on kyllä erittäin herkullista.

Miltä nokkospesto sitten maistui? No...suoraan sanoen hieman kitkerältä! Miksi? Eivätkö palstan nokkoset enää olleet kyllin nuoria? Olivathan nokkoset hieman kasvaneet tässä niiden parin viikon aikana, jona niitä on palstalla ollut. Leikkasin vain ylimmät lehtikukinnot talteen. Myös alkuperäisen reseptin suolamäärä, eli 1,5 tl, tuntui suurelta määrältä, siksi kirjasinkin reseptiin vain teelusikallisen. Kaipasin makuun myös lisää sitruunan raikkautta, joten lisäsin mehua kuoren lisäksi.

Tein peston jo eilen ja toivoin, että maut olisivat hieman tasaantuneet yön yli. Niin ehkä olikin käynyt, mutta kitkeryys oli yhä selvästi havaittavissa. Onko nyt niin, että minun pitää vielä jatkaa etsintöjä täydellisen nokkospeston löytämiseksi? Jos kitkeryys kuitenkin johtuu siitä, että palstan nokkoset eivät olleet enää tarpeeksi nuoria, on siihen kuitenkin luvassa helpotusta. Ilmeisesti leikattujen lehtikukintojen tilalle kasvaa uusia, nuoria pikkulehtiä aina tuplaten, joten nyt vain nokkospaikkoja kyttäämään ja kärppänä keräämään ne uudet, nuoret lehdet!



The stingy nettle season is at its peak now and it is a good time to prepare delicious dishes made from nettle. On Monday I made nettle soup and last Thursday the Helsingin Sanomat supplement had a recipe for nettle pesto. That I had to try next.

There is again an abundance of stingy nettle at the allotment, under the currant bushes and amongs the rhubarb. There is even a big cluster next to the compost. I used to abhor this burning plant, because i always managed to stick my hand into nettle if I was picking rhubarb or walk into a nettle bush with shorts on when i wasn't looking. But no more do I want to destroy the nettle at the allotment; I treasure it. Even now, although I have veiled the allotment and covered it wit hay to prevent weeds, I let the nettle be. They can grow in peace, they are after all a part of the allotment's perennial growth and they can be used for cooking just as well as the lovage or the chives.

Sting Nettle Pesto

HS Thursday 21.5.2015 (with a few alterations)

1l young nettle leaves
2 dl olive oil
grated zest of 1/2 a lemon
1 dl water
1dl pine nuts
1 dl cashew nuts
1 clove of garlic
1tsp  salt
1 tbsp cane sugar

Bliz in a blender until smooth. Keeps in the fridge for about five days in an airtight jar. Use with pasta, warm sandwiches or on the side with grilled vegetables.

I had the pesto with farfalle pasta, grated Parmesan and crushed nettle chips.Unfortunately there wasn't rosé in the glass this time but rhubarb juice. But that is also very delicious as well. 

And so, what did nettle pesto taste like? Well...to be quite hones it was  a bit bitter! Why? Weren't the nettles at the allotment young enough anymore? They had of course grown a bit in the few weeks since they appeared at the allotment. I only cut the very upper leaves. Also the amount of salt, 1,5 tsp, in the original recipe seemed like a lot, that's why I put down i tsp in my recipe. I also wanted to taste more lemon in the pesto, so i also added lemon juice as well as the grated zest.

I already made the pesto yesterday and I was hoping the flavors would even out over night. Perhaps that's what happened, but the bitterness was still clearly there. Do I have to keep on looking for the perfect nettle pesto recipe? If the bitterness is indeed due to the leaves not being young enough, there is a solution to the problem in store. Evidently when you cut the top leaves of the nettle, new, young, small leaves will grow back in double, so now i just have to keep my eyes peeled and gather the new, young leaves once they appear!


Kommentit

Suositut tekstit