Juusto-tomaattikeitto/Cheese and Tomato Soup


Tämän soppamaanantain keittona oli varsinainen klassikko: köksäntunnilla opittu resepti kolmenkymmenenneljän vuoden takaa!


Olen tosiaan säilyttänyt köksänvihkoni. 9C:n vihon päällyspaperikin on yhä hyvässä kunnossa. Kiltin tytön säntillisellä käsialalla kirjattu resepti on ollut vuosien varrella ahkerassa käytössä. Sen näkee jo ruokaroiskeista, joita sivulla myös on.


Tämä keitto on myös erittäin edullista valmistaa. Suurin osa aineksista löytyy usein jo valmiina kaapista. Tänään ostin vain sulatejuuston keittoon, joten maanantai-illan aterialle ei hintaa pahemmin kertynyt. Varmaan tästä syystä valmistin tätä keittoa myös eräälle Kipsarilounaalle, kun oli vuosikurssimme vuoro pitää TAIK:in opiskelijaravintolaa vuosia sitten, kerätessämme rahaa vaatetuksen ja pukutaiteen laitoksen kevätnäytöstä varten. Jos keitto ei nyt silloin ollut suoranainen hitti (hitti taisi olla mantelikala), muistan, että jo silloin joku pyysi reseptiä. Varmasti yhden keittolounaan kate oli ainakin kohdallaan sinä päivänä, kun tätä soppaa tarjoilimme.

Juusto-tomaattikeitto

4 annosta
8 dl vettä
1,5 lihaliemikuutiota
1,5 dl makaronia
1,5 dl ketsuppia
100 g sulatejuustoa (Koskenlaskija VOIMAKAS)
valkopippuria
kuivattua basilikaa
tuoretta basilikaa koristeluun

Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan, siivilöi ja aseta sivuun.

Kiehauta vesi ja sekoita siihen lihaliemikuutiot. Lisää juusto kiehuvaan lihaliemeen nokareina ja anna kiehua matalalla lämmöllä välillä sekoittaen, kunnes juusto on sulanut kokonaan. Lisää ketsuppi ja sekoita. Lisää keitetyt makaronit ja mausteet. Tarjoile keittolautasilta. Muista kauhoa keittoa pohjaa myöten, kun annostelet sitä, jotta jokaiseen annokseen tulee mukaan riittävästi makaronia. Koristele haluttaessa kuivalla ja tuoreella basilikalla.

Jos keitto tuntuu liian juoksevalta, voit suurustaa sen parilla ruokalusikallisella vehnäjauhoja, jotka on sekoitettu pieneen määrään kylmää vettä. Lisää suuruste keittoon ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen.

Ei ihan heti uskoisi, että lihaliemestä, makaronista, ketsupista ja juustosta tulisi näin hyvä keitto. Herkullista keitto kuitenkin on! Valmistukseenkaan ei mene varttia kauempaa. Jos lihaliemen korvaa kasvisliemellä, käy keitto myös kasvissyöjille (ja varmaan juuston voisi korvata jollain soijatuotteella, jolloin vegaanitkin voisivat nauttia keitosta). Itse nautin keiton sellaisenaan Lidlin suolaisen rinkelin kera. Lidlin rinkelit ovat ehdottomia suosikkejani. Meillä niitä jostain syystä kutsutaan "pröpseleiksi" (nimi, joka on luultavasti johdettu sanasta "pretzel"). Samppa sitten taas hieman inspiroi ja lisäsi ruokaan paistettua jauhelihaa... Huoh :)!


This Soup Mondays soup is truly a classic: a recipe from cooking class in ninth grade, from thirty-four years back!

I have seriously saved all my notebooks from cooking class. Even the cover paper of my 9C notebook is in pretty good shape. The recipe written down in my good-girl, meticulous handwriting has been used often over the years. You can already see that from the food splatter on the page.

This soup is also very inexpensive to make. Most of the ingredients can probably found in the kitchen cupboards. Today I only needed to buy the cheese for the soup, so our Monday evening meal was not an expensive one. Probably because of this I made the soup as a Kipsari- lunch, when our year was in charge of the student cafe, when we were raising money for the clothing design department's spring show at art college. The soup may not have been the number one hit on the menu (I think the number one hit was almond fish), but I do remember someone asked for the recipe. I'm sure we made quite a nice profit from one lunch portion on the day we served this soup.

Cheese and Tomato Soup

serves 4
8 dl water
1,5 meat stock cube
1,5 dl macaroni
1,5 dl ketchup
100 g processed cheese (Koskenlaskija VOIMAKAS)
white pepper
dried basil
fresh basil to garnish

Cook the macaroni according to the instructions on the packet.

Bring the water to the boil and add the stock cubes. Add the cheese in small cubes and let simmer at low heat stirring occasionally, until the cheese has melted completely. Add the ketchup and mix well. Add the cooked macaroni and the seasoning. Serve in soup bowls. remember to scoop the soup into the bowl all the way from the bottom of the saucepan to get enough macaroni in each portion. Garnish with dried basil and fresh bail leaves if desired. 

It's hard to believe a soup made with just stock, macaroni, ketchup and cheese could be so good. But the soup is simply delicious! And it only takes about a quarter of an hour to make. If you substitute the meat stock with vegetable stock, vegetarians can also enjoy this soup (and probably if you use soy based cheese, also vegans can eat this). I enjoyed the soup as it is with a salty pretzel from Lidl. The pretzels at Lidl are my absolute favorites. For some reason we call the "pröpsels" (probably derived from the word "pretzel"). Samppa improvised a bit again and added fried minced meat to his portion... Sigh!

Kommentit

  1. Maanantaisoppa ! Ei me tehty köksässä, mutta kokeilla täytyy!!

    VastaaPoista
  2. Sopan nimi pitäisi olla ketsuppikeitto :D! Mutta hyvää tämä on, vuodesta toiseen.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit