Katkarapumuhennos/Shrimp Stew
Toinen blinikesteissä tarjoiltu alkupala olikin sitten hieman suuritöisempi, kuin tatticrostinit. Resepti löytyi uusimmasta Glorian ruoka & viini- lehdestä 1/2015(tilasin lehteä taas pitkästä aikaa, nyt puolen vuoden pätkän). Olin jo jonkin aikaa etsinyt sopivaa alkupalaa tarjottavaksi alkupalalusikoista ja kyseisestä lehdestä sitten sellaisen löysin.
Olen löytänyt monia hienoja reseptejä Glorian ruoka & viini- lehdestä, esim. savustetut katkaravut ja saltimbocca sliderit broilerista. Aina välillä resepteissä on kuitenkin jotain hieman outoa tai epäselvää, ainesten määrissä tai valmistusajoissa tai jossain muussa. Näin nytkin. Kun olkin lopulta saanut muhennoksen tehtyä, en oikein osannut sanoa, mitä se oli!
Mutta oli ruokalaji mitä vain, maku oli kuitenkin herkullinen. Sehän on aina pääasia.
Alkuperäisessä reseptissä muhennos tarjoiltiin sikurisalaatinlehdiltä. Itse käytin siis niitä aiemmin mainittuja alkupalalusikoita.
Katkarapumuhennos
8:lle alkupalana
500 g kuorittuja katkarapuja
2 salottisipulia
2 porkkanaa
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 vaniljatanko
1 punainen chili
2 dl valkoviiniä
4 dl kuohukermaa
2 rkl maissitärkkelystä
10 kirsikkatomaattia
1 kurkku
1/2 appelsiinin raastettu kuori
1 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria myllystä
Sulata katkaravut.
Kuori ja kuutioi sipulit ja porkkanat. Kuullota niitä öljyssä 5 minuuttia. Lisää tomaattipyree ja kuullota 2-3 minuuttia. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet pannuun, lisää myös vaniljatangon puolikkaat. Hienonna chili (poista siemenet, jos haluat miedomman maun) ja lisää pannuun. Kuullota 2-3 minuuttia.
Lisää viini ja keitä, kunnes se on haihtunut. Lisää kerma ja hauduta noin 5 minuuttia.
Sekoita maissitärkkelys vesitilkkaan ja suurusta sillä kastike koko ajan sekoittaen. Anna kastikkeen pulpahtaa ja nosta pois liedeltä.
Kuori ja halkaise kurkku, poista siemenet lusikalla. Viipaloi kurkku 1/2 cm paksuisiksi, katkaravun muotoisiksi paloiksi. Kuutioi kirsikkatomaatit pieneksi.
Poista vaniljatanko kastikkeesta. Raasta appelsiininkuori joukkoon. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Lisää kurkku- ja tomaattipalat. Purista ravuista neste huolellisesti ja sekoita täytteeseen.
Tarjoile lämmin muhennos alkupalalusikoista.
Aikamoinen väkertäminen tässä alkupalassa kyllä on! Pidän kovasti Nigellan crostini- tyyppisistä alkupaloista, joiden valmistukseen menee murto-osa siitä, mikä tähän alkupalaan menee. Silti...välillä pitää ottaa haasteita vastaan. Ja jos lopputulos todella on herkullista, on vaivannäkö ollut sen arvoista.
Kun sanon, että en oikein ole varma, mitä tämä ruoka on, tarkoitan sitä, että en kuvailisi katkarapumuhennosta ainakaan alkupalaksi. Lisukkeeksi kyllä ehkä (lehdessä suositeltiin muhennosta esim. paistetun kalan lisukkeeksi ja sellaisena se toimisikin varmaan hyvin). Kastikkeeksikin voisin ruokaa kutsua. Reseptissä kehotettiin tarjoilemaan lämmin muhennos salaattisikurinlehdiltä mutta lämpimänä muhennos on aivan valtavan juoksevaa, todellakin melkein kuin kastiketta, joten sen tarjoileminen alkupalalusikoista ei oikein onnistu. Jäähdytettynä muhennos taas jähmettyy kiisselimäiseksi maissitärkkelyksen ansiosta ja viileänä eivät kaikki muhennoksen hyvät maut tule esille samalla tavalla kuin lämpimänä.
Tarjoilin siis muhennoksen hieman jäähtyneenä lusikoista. Jokainen annos oli kuitenkin sen verran iso, että sitä ei yhdellä suupalalla syöty. Turvauduin pienempiin lusikoihin, jolla muhennosta sitten saattoi syödä suuremmista lusikoista! Okei, ei ehkä alkupalalusikoiden perimmäinen tarkoitus, mutta näillä mentiin. Lusikoitakin oli vain kahdeksan. Tästä pääsemmekin niihin reseptin määriin. "8:lle alkuruokana"...? Pikemminkin 80:lle alkuruokana (liioitellusti). Muhennosta tuli aivan valtavasti! Lopulta päädyin siihen, että tarjoilin muhennosta myös blinilisukkeena.
Katkarapumuhennos toimi oikein hyvin blinien kanssa, mutta koska kaikki ei ihan blinipöydässäkään mennyt, keksimme syödä vielä lopun muhennoksen lämmitettynä spagetin kanssa maanantaina. Pitää vain muistaa, että kastiketta ei saa lämmittää liikaa, jotta katkaravuista ei tule sitkeitä (emme ihan muistaneet...ei kyllä haitannut makua). Täytyy sanoa, että pastakastikkeena muhennos toimi ehkä parhaiten. Joten onko tämä epämääräinen resepti vai itse asiassa nerokas resepti, joka taipuu moneen?
Yksi hyvä puoli katkarapumuhennoksessa kiistatta kyllä on! Muhennoksessahan on appelsiininkuorta ja appelsiinin maku ruoassa on Sampan kiellettyjen ruokien listalla ehkä numero 1! En maininnut koko appelsiininkuorta, koska ilman muuta ajattelin Sampan huomaavan asian - appelsiinin maku oli hyvin selvä. Mitä vielä! Samppa veteli muhennosta hyvällä ruokahalulla alkupalana, lisukkeena ja pastan kera! Nyt on siis jo listalta pudonnut lämpimät oliivit ja appelsiinin maku, ja ihan huomaamatta. Buahahahaaaa...
The other starter served at the blini party was a bit more complicated to make, than the porcini crostini. I found the recipe in the latest edition of Glorian ruoka & viini magazine 1/2015 ( I subscribed to the magazine again after a long while, now for a six month period). I'd been lookin for a starter to serve from spoons for some time and now found it in the magazine in question.
I have found many great recipes in Glorian ruoka & viini, like smoked shrimps and saltimbocca sliders from chicken. Every so often though, there can be something strange or unclear in the recipes, with the amounts of the ingredients or the cooking times or something else. And so it was again. When I finally finished making the stew, I couldn't really say what it was!
But whatever the dish was, the taste was delicious. That is after all always the main thing.
In the original recipe the stew was served from endive leaves. I used the aforementioned starter spoons.
In the original recipe the stew was served from endive leaves. I used the aforementioned starter spoons.
Shrimp Stew
serves 8 as a starter
500 g shelled shrimp
2 shallots
2 carrots
1 tbsp olive oil
2 tbsp tomato puree
1 vanilla pod
1 red chili
2 dl white wine
4 dl whipping cream
2 tbsp corn starch
10 cherry tomatoes
1 cucumber
grated peel of 1/2 orange
1 tsp salt
1/2 tsp freshly ground black pepper
Defrost the shrimp.
Peel and mince the shallots and carrots finely. Saute in oil for 5 minutes. Add the tomato puree and saute for 2-3 minutes. Split the vanilla pod and scrape the seeds into the frying pan. Also add the vanilla pd halves. Finely mince the chili (remove the seeds, if you want a milder taste) and add to the pan. Saute for 2-3 minutes.
Add the wine and cook, until it has evaporated. Add the cream and let simmer for about 5 minutes.
Mix the corn starch with a small amount of water and pour into the sauce mixing all the time. Let the sauce bubble once and remove from heat.
Peel and halve the cucumber, remove the seeds with a spoon. Slice the cucumber into 1/2 cm pieces in the shape of shrimps. Dice the cherry tomatoes into small pieces.
Remove the vanilla pod from the sauce. Grate the orange peel and add. Season the sauce with salt and pepper. Add the cucumber and tomato. Squeeze excess liquid from the shrimp and add to the mixture.
Serve the warm shrimp stew in starter spoons.
This starter is quite a lot of work! I do so like recipes like Nigella's crostini, that take a fraction of the time to make compared to this dish. Still... one must take up the challenge. And if the finished product really is delicious, it is worth the trouble.
When I said I wasn't quite sure what this this dish actually was, I meant that I would not describe this shrimp stew as a starter in any case. Maybe as an accompaniment (the recipe did say you could serve this shrimp stew with fried fish, and I'm sure it would go with that very well). I could even call this dish a sauce. Th recipe said to serve the warm stew from the endive leaves, but when warm the stew is really runny so serving it from starter spoons doesn't really work. Chilled stew on the other hand sets because of the corn starch and then all the flavors don't come across as well as when the stew is warm.
So I served the stew slightly chilled from starter spoons. Each portion was so big. it was difficult to eat then in one mouthful. I set out smaller spoons you could scoop up the stew with from the bigger spoons! Okay, maybe not the point of starter spoons, but what can you do. And I only had eight starter spoons. And here is where we get to the question of amounts. "sreves 8 as a sterter...?" More like serves 80 as a sterter (I'm exaggerating here...). The recipe made a huge amount of stew. Finaly I decided to serve the stew with the blinis as well.
The shrimp stew worked very well with the blinis, but as we didn't manage to eat it all with at the blini table either, we came up with the idea of eating the rest of the stew warmed up with spaghetti. You just have to remember not to warm the sauce too much so the shrimp doesn't turn chewy (we didn't quite remember...didn't hurt the flavor though). I must say the stew perhaps worked best as pasta sauce. So is this a vague recipe or actually an ingenious recipe, that can be many things?
But there was certainly on good thing about this shrimp stew! The stew has grated orange peel in it and the taste of oranges in food is about number one on Samppa's list on "no" foods! I didn't mention it at all because I presumed Samppa would notice it at once - the taste of oranges was quite strong. Hah! Samppa ate the stew as a starter, with the blinis and as pasta sauce with a good appetite! So now warm olives and the taste of oranges has been dropped off the lists, virtually unnoticed by Samppa. Bwuahahahaaaa...
Kommentit
Lähetä kommentti