Ananaskirsikka-omena juustokakku/Cape-gooseberry and Apple Cheesecake


Blinikestien jälkiruoaksi valmistin ananaskirsikka-omena tuorejuustokakun. Halusin päästä suht vähällä vaivalla ja juustokakun teen vaikka unissani. Jotain uutta piti kakussa kuitenkin olla ja niinpä keskityin kehittelemään uutta makua, jota en olisi vielä kokeillut. Olen ostanut ananaskirsikoita kyllä aikaisemmin kakkujen koristeeksi, mutta en ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että ananaskirsikoita voisi käyttää myös kakun raaka-aineena. Muistan jopa ajan, jolloin ananaskirsikat olivat aika harvinaista herkkua. Nythän niitä saa joka kaupasta, eikä hintakaan ole mikään ihan mahdoton.

Yhteishyvän ruokaliitteessä oli ohje Ananaskirsikka-rahkapiirakalle joku aika sitten. Sekin on varmasti oikein hyvää mutta eniten minua reseptissä kiinnosti ananaskirsikoista valmistettu hilloke. Se vaikutti juuri sopivalta käytettäväksi tuorejuustokakkuun - ja niinhän se olikin!



Ananaskirsikka-omena tuorejuustokakku

pohja:
200g kaurakeksejä
50g voita


Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista ananaskirsikkakompotti.

ananaskirsikkakompotti:
300 g ananaskirsikoita
1,5 dl sokeria
2 rkl vettä
2 rkl maissitärkkelystä

Poista ananaskirsikoista suojalehdet, säästä muutama hedelmä koristeeksi. Siirrä hedelmät kattilaan sokerin ja veden kanssa. Kiehauta ja anna kiehua hiljaisella lämmöllä n. 15 min. Soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Liuota maissitärkkelys tilkkaan kylmää vettä ja lisää hedelmäsoseen joukkoon ohuena nauhana samalla koko ajan sekoittaen. Keitä muutama minuutti. Anna jäähtyä.

täyte:
1 dl sokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa (Philadelphia)
3 dl kuohukermaa
 (Flora kuohu)

4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1 annos ananaskirsikoita
2 tl vaniljasokeria

8 liivatelehteä

Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää ananaskirsikkahilloke ja sekoita hyvin. Kuumenna tilkka omenamehua kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi.

glasyyri:
3dl omenamehua
3 liivatelehteä


Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka omenamehua kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Kaada liivateseos kylmään mehuun ja sekoita  hyvin. Kaada glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.

Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Veitsen voi kastaa kuumaan veteen ja kuivata pyyhkeeseen työn helpottamiseksi. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku.

Koristelin kakun Ananaskirsikoilla ja mansikoilla. Perjantain ostetuista espanjalaisista mansikoista oli yksi säilynyt homehtumatta lauantaiaamuun! Ihan uskomatonta! Ei mansikoita vain voi ostaa tähän aikaan vuodesta, ei edes kakun koristeeksi. Mansikan (sen yhden) ja ananaskirsikoiden lisäksi ripottelin kakun pinnalle hopeisia ja kultaisia sokerihelmiä (sointuivat kattauksen ja erityisesti kynttilänjalkojen teemaväreihin...). Kultaisia helmiä minulla oli entuudestaan mutta ostin uusia Sallisen hopeahelmiä, joita en ollutkaan aiemmin kaupassamme nähnyt. Hintakin oli kohdillaan. Tosin en enää näitä hopeahelmiä osta. Koristelin kakun päivällä ja kultahelmet olivat yhä illalla aivan moitteettomassa kunnossa - taisivat olla Dr Oetker-merkkisiä. Sallisen hopeahelmet olivatkin sitten levinneet glasyyrille rumasti! Sallinen saa siis tästä eteenpäin pitää helmensä.

Glasyyristä erikoismaininta: se onnistui täydellisesti. En tiedä oliko kyseessä mehu (jotain bio omppumehua K-kaupasta) tai vai tähtien suotuisa asento, mutta glasyyri oli aivan kirkasta, siinä ei ollut yhtään ilmakuplaa ja se ei ollut valunut kakun reunoille, ei sitten yhtään! Onni on pienissä asioissa :). 

Ananaskirsikkakakun maku on mieto mutta hyvin raikas. Saattaa olla, että hillokkeeseen voisi lisätä vielä 100 g ananaskirsikoita...kokeillaan seuraavalla kerralla. Otin vähän selvää, mitkä maut tukevat ananaskirsikan omaa makua ja ilmeisesti omena ja mansikka ainakin ovat sellaisia makuja. Siksi päädyin omenaglasyyriin ja mansikka (todellakin...yksi ainoa) koristeluun. Samppa julisti, että tämä on nyt hänen lempikakkunsa, joten eiköhän tätä kakkua valmisteta uudelleen tässä taloudessa.

I prepared a cape-gooseberry and apple cheesecake for dessert for the blini feast. I wanted to make a no-fuss dessert and I can make a cheesecake in my sleep. But i did want to introduce something new too, so I concentrated on coming up with a new flavor, that I hadn't tried out before. I've bought cape-gooseberries before to decorate cakes with, but I had never thought to use cape-gooseberries as the actual ingredient for a cake. I even remember a time when cape-gooseberries were hard to come by in the shops. Now you can buy them everywhere and the price is not too bad either.

There was a recipe for cape-gooseberry and quark pie in the Yhteishyvä- food supplement. I'm sure the pie is very good too but I was most interested in the recipe for the cape-gooseberry compote. It seemed ideal to use in cheesecake - and so it was! 

Cape-gooseberry and Apple Cheesecake

base:

200 g oatmeal cookies
75 g butter

Crush the cookies finely. Melt the butter in the microwave and combine with the crushed cookies, mixing well. Line the bottom of a spring form cake tin (24 cm in diameter) with baking paper and press the cookie-butter mixture firmly in to the bottom of the tin. Put the tin in the fridge and make the cape-gooseberry compote.

cape-gooseberry compote:
300 g cape-gooseberries
1,5 dl sugar
2 tbsp water
2 tbs corn starch

Remove the protective leaves from the cape-gooseberries, save a few berries for decorating the cake. Put the berries in a saucepan with the sugar and water. Bring to the boil and simmer for abou 15 minutes. Blitz in a blender  or mash with a hand blender. Dissolve the corn starch in a small amount of cold water and slowly add to the berry sauce stirring all the time. Cook for a fe minutes. Let cool. 

filling:

eggs, yolks and whites separated
1 dl sugar
2 tl vanilla sugar
3 dl cape-gooseberry compote
300 g cream cheese (Philadelphia)
3 dl Flora kuohu
8 gelatin leaves


Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5 minutes. Whisk the egg yolks and sugar together. Add the cream cheese, vanilla sugar and mix well. Add the cooled cape-gooseberry compote and mix well.Heat a dash of apple juice in a saucepan until boiling, squeeze the gelatin leaves of excess water and melt the soft gelatin leaves in the hot water. Add the gelatin and water mixture into the cream cheese mixture and stir well. Whip the Flora Kuohu. Whisk the egg whites until stiff peaks begin to form. Add the whipped Flora Kuohu and egg whites to the cream cheese mixture in turns, first the Flora Kuohu then the egg whites. Add the Flora Kuohu and egg whites carefully "folding" them into the mixture with a spatula so that the mixture stays fluffy. Pour the filling into the spring form tin on top of the gingerbread base. Lightly tap the tin against the work counter to make the surface even ( you can also even out the surface with a silicone spatula ). Put the tin in the fridge again, now for about two hours.

glaze:
3 dl apple
3 gelatin leaves

Soak the gelatin leaves in cold water for at least 5 minutes. Heats a dash of apple juice in a saucepan until boiling, squeeze the gelatin leaves of excess water and melt the soft gelatin leaves in the hot juice. Pour the gelatin and juice mixture into the cold juice and mix well. Don't use a wire whisk to mix the juice. Mix it gently with a spoon so no air bubbles form. Pour the juice slowly over the set cream cheese filling carefully popping any air bubbles with the tip of the spoon. Put the cake back in the fridge and let it set over night.

The next day remove the cake from the tin. Go around the edges of the tin with the tip of a sharp knife to loosen the cake. You can make this even easier by dipping the blade of the knife into hot water and drying it quickly with a towel. At this point it's best to take it easy and be very careful when removing the tin from around the cake. Transfer the cake onto a serving dish with the baking paper still intact. You can easily remove the baking paper by putting a spatula between the cake base and the baking paper, lifting the cake slightly and quickly pulling the paper out from under the base.

I decorated the cake with cape-gooseberries and strawberries. In the box of Spanish strawberries i bought on Friday, only one didn't have mold on it on Saturday morning! Unbelievable! You just can't buy strawberries at this time of year, not even as cake decorations. I addition to the (one) strawberry and the cape-gooseberries i also sprinkled some silver and gold sugar pearls on the surface of the cake (the went with the color scheme of the table setting and especially with the candle holders...) I already had some gold pearls but I bought some new Sallisen silver pearls, that i had not seen before. the price was right too. Although I will not be buying these silver pearl again. I decorated teh cake in the afternoon and the gold pearls were still pristine in the evening - I think they were Dr Oetker. The Sallisen silver pearls had spread color on the glaze in a very unattractive way! From now on Sallinen can keep their silver pearls.

The glaze deserves a special mention: it turned out perfect! I don't know if it was the juice (some organic apple juice from K-kauppa) or the alignment of the stars, but the glaze was perfectly clear, there wasn't a single air bubble in it and it hadn't oozed around the edges of the cake, not even a bit! Happiness is in the little things.  

Cape-gooseberry cheesecake is mild but very fresh. You could even add 100 g of cape-gooseberries to the compote... I'll try it next time. I read up on flavors that complement cape-gooseberry and at least apple and strawberry are such flavors. That is why I ended up using apple for the glaze and strawberry (yes, really...the one strawberry) to decorate. Samppa declared, that this is now his favorite cake, so I think I'll be making this cake again very soon. 

Kommentit

Suositut tekstit