Brunssi - tai illallinen/Brunch - or Dinner


Viime sunnuntaina ajattelin pitää naisten brunssin, jonka teemana oli käytöstä poistettujen vaatteiden kierrätys. Olin jo aikoja sitten taas siivonnut vaatehuoneeni ja jotenkin kummasti sieltä löytyi 2 1/2 Ikeakassillista "ylimääräistä" tavaraa. Yleensä pyydän että Samppa vie vaatteet Hurstin toimipisteeseen Hämeentielle. Ystäväpiirissä on (oli ) kuitenkin ainakin yksi henkilö, joka on aika lailla samaa kokoa kuin minä, ja joka mielellään katsoo läpi vaatehuoneeni hylätyt aarteet, ennen kun ne toimitetaan eteenpäin.

Kutsuin meille siis pienen joukon naisa, joista yksi saapui ajallaan, eli kello kaksi, jolloin nautimme Bucks Fizzejä (kuohuviiniä ja tuorepuristettua appelsiinimehua) odotellen muita saapuviksi. Jonkun ajan kuluttua kävi selväksi, että brunssin suhteen jouduttaisiin ottamaan plan B käyttöön, ja niin kävikin, että seuraava vieras saapui vasta iltakahdeksalta, jolloin brunssi oli muuttunut illalliseksi ja Bucks Fizz jo ihan "raakaan" kuohuviiniin.

Toimivat ne brunssille ajatellut ruoat illemmallakin. Tosin illalla saattaa jo haluta jotain tuhdimpaa, kuin ricotta-piirakkaa tai jogurttia. Kanapastasalaatti oli sentään vähän ruokaisampaa. Olin miettinyt brunssille jotain muuta tarjottavaa, kuin juuri kanapastasalaattia mutta sitten samalla viikolla tämäkin ruokalaji oli mustikka tuorekuustokakun ohella ohittanut avocadopastan luetuimpien reseptien joukkoon blogissa (luetko tätä Rebecka?!), joten juhlistin asiaa tarjoamalla salaattia brunssilla.

Jälkiruokana oli kirsikka tuorejuustokakku. Koristelu kakkuun ei ollut ehkä maailman mielikuvituksellisin, mutta en tähän aikaan vuodesta löytänyt tietenkään mistään tuoreita kirsikoita, joten ananaskirsikat saivat kelvata. Kokeilin vihdoinkin syntymäpäivälahjaksi saamaani sydämenmuotoista kakkuvuokaakin.



Olen ollut jo jonkin aikaa kiinnostunut australialaisista resepteistä ja seuraavat kaksi reseptiä ovatkin www.taste.com.au sivuilta, jossa on mm. listattu  25 parasta brunssireseptiä ikinä (sivu vain on valitettavasti todella hidas...)! Kiinnostukseni australialaisiin resepteihin johtunee siitä, että ne ovat aina hieman erilaisia kuin amerikkalaiset tai eurooppalaiset reseptit ja niissä saattaa olla usein joku minulle ihan uusi, mielenkiintoinen juju tai makuyhdistelmä. Tässä siis kaksi minulle uutta ja herkullista reseptiä Australiasta:

Paahdettu tomaatti- ja ricotta-piiras

400 g tomaatteja, eri värisiä ja eri kokoisia
1 tl tuoreita timjaminlehtiä
1 rkl oliiviöljyä
1 pkt pakaste murotaikinaa (Myllyn paras, 400g)
400 g ricotta-juustoa
2 kananmunaa
1,5 dl tuoreita basilikanlehtiä
0,5 dl raastettua parmesan-juustoa
2 tl sipulipikkelssiä (tai muuta pikkelssiä tai chutneytä)
suolaa
mustapippuria

Lämmitä uuni 200C asteeseen. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja sulata murotaikina.

Lohko suuremmat tomaatit ja puolita pienemmät. Laita tomaatit leikkuupinta ylöspäin uunivuokaan ja valuta päälle oliiviöljyä. Ripottele päälle tuoreet timjaminlehdet, suola ja pippuri. Paahda uunissa 15-18 minuuttia, joista loppuajan voi kääntää grillivastuksen päälle, jotta tomaattien pinnat saavat hieman väriä. Jäähdytä.

Kauli murotaikina kevyesti uunipellillä leivinpaperin päällä. Levitä taikina tasaisesti pellille niin, että reunoista tulee hieman paksummat. Aseta taikinan päälle toinen arkki leivinpaperia ja laita sen päälle painoksi pieniä kiviä tai esim. kuivattuja herneitä. Paista taikinalevyä uunissa 10 minuuttia. Poista leivinpaperi ja painot ja pasta taikinalevyä vielä 10 minuuttia. Jäähdytä 10 minuuttia.

Alenna uunin lämpötilaa 180C asteeseen. Laita ricotta-juusto, kananmunat, basilikanlehdet ja parmesan-juusto tehosekoittimeen. Sekoita aineksista tasainen massa. Lisää pikkelssi tai chutney ja jatka sekoittamista hetken. Levitä massa tasaisesti taikinalevylle. Asettele tomaatit täytteen päälle. Paista 45-50 minuuttia. Peitä piirakka foliolla paistamisen puolessa välissä. Ota piirakka uunista ja anna jäähtyä 10 minuuttia. Leikkaa annospaloiksi ja tarjoile lämpimänä tai kylmänä.


Piiras oli mietoa mutta samalla kyllä maukasta. Ostin vain kirsikkatomaatteja, punaisia ja keltaisia, koska arvelin niiden näyttävän aika kivoilta piiraan pinnalla - ja niinhän ne näyttivätkin. Kaikkia aineksia ei minulta löytynyt; unohdin ostaa tuoretta timjamia, joten käytin kuivattua ja minkään sortin pikkelssiä en kaupasta löytänyt, joten käytin sitä intialaista mangopikkelssiä, jota ostin taanoin Araratista. Molemmat toimivat ihan hyvin.

Couscousia, jogurttia ja persikoita

1 prk säilykepersikoita, lohkottuina
70 g sokeria
4 kardemumman siementä, kevyesti rikottuina
4 suikaletta appelsiininkuorta
3 kokonaista mausteneilikkaa
1 kanelitanko
1,5 dl kylmää vettä
2 dl couscousia
2 dl kiehuvaa vettä
0,5 dl tuorepuristettu appelsiinimehua
1 rkl voita
1 tl raastettua appelsiininkuorta
330g maustamatonta kreikkalaista jogurttia
40 g pistaasipähkinöitä, paahdettuina ja karkeasti rouhittuina

Laita säilykepersikkalohkot kulhoon. Sekoita sokeri, kaardemummansiemenet, appelsiininkuoret, mausteneilikat, kanelitanko ja vesi kattilassa keskilämmöllä 2-3 minuuttia tai kunnes sokeri on sulanut. Anna kiehahtaa ja alenna lämpötilaa. Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia tai kunnes siirappi alkaa olla sakeaa. Ota 1 rkl siirappia talteen ja kaada loput siirappi  kulhossa olevien persikkalohkojen päälle. Anna jäähtyä.

Laita couscous kulhoon. Yhdistä kiehuva vesi, appelsiinimehu, appelsiininkuori ja tilkka sokerisiirappia. Kaada seos couscousin päälle. Peitä kulho ja anna nesteen imeytyä n. 5 minuuttia. Sekoita couscous irtonaiseksi haarukalla. Jäähdytä couscous kokonaan.

Jaa couscous kuuteen kirkkaaseen lasiin. Lusikoi päälle jogurttia ja asettele päällimmäiseksi persikkalohkoja. Kaada päälle siirappia ja koristele pistaaseilla.

Tämä ruokalaji sai kehuja! Yleensä voisi ajatella, että tällaiseen annokseen käytettäisiin mysliä, mutta couscous sopi hienosti. Appelsiini antoi raikkautta ja siirapin mausteet kevyttä eksoottisuutta. Oikeasti reseptissä käytettiin tuoreita taateleita, mutta mistä niitä nyt Arabianrannasta olisi saanut. Persikat olivat turvallinen vaihtoehto mutta uskon, että tähän ruokalajiin voisi käyttää monia muitakin hedelmiä. Ainakin tuoreet viikunat voisivat toimia. Unohdin myös aivan täysin ostaa pistaaseja, joten koristelua ei sen ihmeemmin ollut. Kävi se syöminen ilmankin, mutta pistaasit olisivat varmasti herkullinen lisä makukokonaisuuteen.


The plan last Sunday was to have a ladies brunch. The theme was to recycle clothes I no longer needed. I had cleared out my wardrobe a while back and somehow I wound up with 2 1/2 Ikea bags full of "extra" stuff. Usually I ask Samppa to take the bags to Hursti's charity on Hämeentie. There is ( was ) however at least one person in our circle of friends who is about the same size as I am and she usually likes to look through the discarded treasures of my wardrobe,  before I send them off.

I thus invited a small group of women to our's. One came on time at two o'clock and we enjoyed a few Buck Fizzes ( sparkling wine and freshly squeezed orange juice ), waiting for the others to arrive. After a while it became apparent, that we needed to take plan B into action where the brunch was concerned. And so it was that the next guest arrived at 8 P:M, when brunched had turned into dinner and the Bucks Fizz into "raw" sparkling wine.

The food for the brunch worked quite well for dinner as well. Of course you might want something more substantial than ricotta pie and yogurt for dinner, but at least we had some chicken and pasta salad. I had planned to make something other than chicken and pasta salad for the brunch, but then during the same week the salad, along with the blueberry cheesecake, overtook avocado pasta in the blog as one of the most read recipes (are you reading this Beckan!?),  so I decided to celebrate by making the salad for the brunch.

I made cherry cheesecake for dessert. The decoration for the cake was perhaps a bit lacking in imagination, but it was of course impossible to find fresh cherries this time of year, so I had to make due with Cape gooseberries. I also finally had a chance to try out the new heart-shaped spring-form tin I got for my birthday.

I've been interested in Australian recipes for a while now, and the following two recipes are in fact from the www.taste.com.au homepage. Among other things, it has 25 of the best-ever brunch recipes listed on it (unfortunately the page is just really slow)! I guess my interest in Australian recipes stems from them always being a bit different compared to American or European recipes and they often have a little trick or taste combo to them that I have not come across before. So here are two new recipes from Australia: 

Roast Tomato and ricotta tart

400 g mix of tomatoes, different colors and sizes
1 tsp fresh thyme leaves
1 tbsp olive oil
1 packet frozen shortcrust pastry (Myllyn paras, 400g)
400 g Ricotta
2 eggs
1,5 dl fresh basil leaves
0,5 dl grated Parmesan
2 tsp onion relish (or other relish or chutney)
salt
black pepper

Heat the oven to 200C. Line a baking tray with baking paper and defrost the shortcrust pastry.

Quarter the larger tomatoes and halve medium ones. Place the tomatoes in a roasting dish cut side up and drizzle with the olive oil. Sprinkle with the thyme, salt and pepper. Roast in the oven for 15-18 minutes, using the grill at the end to char the tomatoes slightly. Set aside to cool.

Roll the shortcrust pastry lightly on the baking tray on top of the baking paper. Spread the pastry so that the edges are thicker. Place another sheet of baking paper on top of the pastry and put small stones or dried peas on top as weight. Bake for about ten minutes. remove the top baking paper and the weights and bake for a further 10 minutes. Cool for 10 minutes.

Lower the temperature to 180C. Put the Ricotta, eggs, basil and Parmesan in a blender and process until combined. Add the relish or chutney and pulse until just combined. Spread on top of the pastry casing. Arrange the tomatoes on top of the filling. Bake for 45 to 50 minutes, covering with foil halfway through baking. Remove from the oven and let cool for 10 minutes. Cut into bite-size pieces and serve hot or cold. 

The tart was quite mild but very tasty anyway. I only bought cherry tomatoes, red and yellow ones, because I reckoned they would look nice on the surface of the tart - and they did look nice too. I didn't have all the ingredients; I forgot to buy fresh thyme, so I used dried thyme and I could not find any kind of relish in the shops in Arabianranta, so I used the Indian mango pickle I bought from Ararat a while back. Both worked well. 

Couscous with Yogurt and Peaches

1 can of peaches, quartered
70 g caster sugar
4 cardamon pods, bruised
4 strips orange rind
3 cloves
1 cinnamon stick
1,5 dl cold water
2 dl couscousia
2 dl boiling water
0,5 dl freshly squeezed orange juice
1 tbsp butter
1 tl finely grated orange rind
330g plain Greek yogurt
40 g pistachio kernels, toasted and coarsely chopped

Place the canned peaches in a bowl. Mix the sugar, cardamon pods, orange rind, cloves and water in a saucepan at medium heat for 2 to 3 minutes or until the sugar has dissolved. Bring to the boil and reduce heat and let simmer for 10 minutes or until the syrup begins to thicken. Reserve on tablespoon of the syrup and pour the rest over the peaches. Let cool.

Place the couscous in a bowl. Combine the boiling water, the orange juice, the orange rind and a tablespoon of the reserved syrup. Pour over the couscous and cover the bowl. Let stand for 5 minutes. Separate the couscous grains with a fork. Se aside and let cool completely.

Divide the couscous between six clear glasses. Spoon yogurt on top and place the peach slices on top of the yogurt. Spoon some syrup into the glasses and decorate with the roasted pistachios.

This dish was good! Usually you might think that muesli might be used for a portion like this, but coucous suited it really well. The taste of orange was fresh and the spices in the syrup were light and exotic. In the original recipe fresh dates were used, but where are you going to find fresh dates in Arabianranta! The peaches were a safe option, but I do believe you could use many different fruit. Fresh figs at least might work. And I totally forgot to buy pistachios, so there was no garnish. It was fine without the pistachios, but they would surely have been a delicious addition to the mix of tastes. 

Kommentit

Suositut tekstit