Illallinen ystävien kanssa/Dinner With Friends
Vietimme mukavan illan ystäviemme luona keväällä ja nyt vuorostamme tarjosimme heille illallisen meillä. Alun perin meidän oli tarkoitus pitää rapujuhlat, mutta nykyään kakki ovat niin varattuja syksyn aikana, että eilen oli ensimmäinen ajankohta joka sopi kaikille.
We spent a nice evening with friends in the spring and now it was our turn to serve them dinner at our place. We were originally going to have a crayfish party, but everyone is so busy nowadays during the fall, that yesterday was the first date that suited all of us.
Tein jälleen alkupaloiksi tapaksia Pincot-kirjan ohjeen mukaan. Tapaksia oli kahta lajia: munakasta paistetun kesäkurpitsan kera ja gazpacho hyydykettä leipäviipaleiden päällä. Nyt sitten käytin viimeisetkin ihanat Pariisin Merci- liikkestä ostamani cocktail tikut. Niin sääli! En tule yhtä ihania tästä kaupungista kyllä löytämään. ViiVoaninkin tikut ovat oikeasti enemmänkin vartaita, eli ne ovat vähän liian pitkät. Ei siis kai auta muu kuin lähteä Pariisiin...
I made tapas again for starters from my Pincos book. There were two kind ova tapas: omelet with fried courgette and gazpacho jelly on bread. I now also used up the last of my lovely cocktali stick that I bought from the Merci shop in Paris. Such a shame! I'll not find cocktails sticks as lovely in this city. The ones I got from ViiVoan are really more like skewers so they are a bit too long. I guess there is nothing for it but to go to Paris...
Samppa valmisti upean alkupalan. Katkarapucocktail on hänen bravuurinsa ja täytyy sanoa, että se on todella herkullista! Reseptiä ei taaskaan ole, Samppa vain aina tekee käsituntumalla. Mutta sen verran osaan sanoa, että wasbi on se ratkaiseva raaka-aine, joka tekee katkarapucocktailista erityisen herkullisen.
Samppa made the gorgeous starters. Shrimp cokctails are Samppa's masterpieces and I must say they are so delicious! Again there is no recipe, Samppa always cooks by hand.feel. I can however say that wasabi paste is the key ingredient that makes the shrimp cocktail especially delicious.
Pääruokana oli äitini reseptin mukaan valmistettu stroganov. Tämähän on oivaa vierasruokaa, joka valmistuu oikeastaan kuin itsestään ja säästää siten emännän aikaa ja hermoja. Tällä kertaa pataruokaan humahti hieman liikaa valkopippuria mutta vieraat olivat vain kovin ihastuksissa ruoasta, joten liika pippuri ei tuntunut haittaavan lainkaa. Maustamisen kanssa saa vain olla tarkkana vastaisuudessa.
Kävimme pienen sanaharkan Sampan kanssa siitä, miten liha tulisi ruskistaa. Sampan mielestä nopeasti kuumalla pannulla ensin ja sitten vasta pataan, jotta nestettä ei irtoa liian nopeasti. Itse tein homman kuten ennenkin: paistoin lihat padassa, kaikki samalla kertaa ja nestettä irtosi aika paljon ja aika nopeasti. Se on ikään kuin kastikkeen pohja. Sampan mukaan kukaan huippukokki ei tekisi niin. Hei! Olenko muka huippukokki?! Teen juuri, kuten itse parhaaksi katson. Ja kuitenkin toisaalta... Soossi oli aika vetinen jopa sen jälkeen kun lisäsin suurustetun kastikkeen ja jouduin jopa hieman suurustamaan kastiketta lisää! Eli voin hyvinkin seuraavalla kerralla kokeilla Sampan konstia. Siitä hänelle kuitenkaan kertomatta...
The main course was stroganov made with my mother's recipe. This is a great dish to make when you're having guests because it's so easy to make and almost just cooks by itself and that saves the hostesses time and energy. This time I put a bit too much pepper in the stroganov but the guest loved the food, so too much pepper was not an issue. I just have to be a bit careful with the seasoning in the future.
We did have some words with Samppa about the proper way to brown the meat. Samppa said it should be done quickly in a hot frying pan before the meat is put into the actual pot. I did the browning as I've always done it: straight in the pot, all in one go so that a lot of liquid comes out. The liquid is the base for the sauce. Samppa said not top chef would ever do it like that. Hey! Am I a top chef?! I will do this exactly the way I want. And yet...The sauce was kind of watery, even after I added the thickened sauce and I even had to thicken the sauce some more! So I can maybe try Samppa's way the next time. Without telling him, of course...
En tehnytkään tällä kertaa kakkua jälkiruoaksi, vaan valmistikin crème brûléetä. Helppo jälkiruoka tämäkin ja lisähelpotusta toi se, että valmistin vanukkaat jo edellisenä päivänä. Liekitin, jonka jo kerran kävimme Chez Mariuksessa vaihtamassa, oli JÄLLEEN hajonnut! Aivan toivoton vehje. Samppa uhoi menevänsä jälleen liikkeeseen vempaimen kanssa...ihan hyvin voisikin mennä. Laite ei ole todellakaan ollut kovin luotettava. No, ei hätää. Paahtovannukaan sokeripinnan saa aikaiseksi uunin grillivastuksen alla. Pitää vain tuijottaa uunin sisälle herkeämättä, jotta rapeat sokerikuoret eivät kärähdä liikaa - asia, joka saattaa tapahtua siinä silmänräpäyksessä, kun katsoo muualle.
Koristelin vanukkaan ananaskirsikoilla, tuoreilla vadelmilla ja mintunlehdillä ja ripottelin hieman tomusokeria päälle. Tuli oikeastaan aika hienoja.
I didn't make a cake this time for dessert, I made crème brûlée instead. This is also a very easy dessert to make and I even made the puddings a day in advance. The little blow torch, which we already exchanged once at Chez Marius, was broken AGAIN! A hopeless gadget. Samppa vowed he'd take the thing back to the shop again...I actually hope he will. The device is certainly not very reliable. Well, not to worry. You can make the crust for the crème brûlée using the grill in the oven. You jut have to stare inside the oven fixedly, so the crispy crust won't burn - something that usually happens if you look away for a a second.
I decorated the puddings with cape gooseberries, fresh raspberries and mint leaves and sprinkled some powdered sugar on top. They actually turned out really well.
Loppuilta sujui siten niin kuin tällaiset illat usein sujuvat: juomia siemaillen ja jutellen. Mukavassa seurassa ilta vierähti aamun tunneille asti!
The remainder of the evening went as evenings like this usually go: sipping drinks and chatting. The evening turned to early morning in good company!
Kommentit
Lähetä kommentti