Punajuurikeitto


Tällä viikolla oli meillä keittopäivä lauantainakin. Tähän vaikutti pitkälti perjantainen hammaslääkärikäyntini, jossa yhteen hampaaseen tehtiin juurihoito ja tämän käsittelyn jäljiltä oli kyseinen hammas aika kipeä, varsinkin kun puri jotain vähän kovempää ruokaa (eikä edes niin kovaakaan...). Perjantai-ilta hoitui nestemäisellä dietillä Navy Jerry's Bar & Restaurantissa (Hietaniemenkatu 2, entinen Laulu-Miehet), jossa pistimme kollegan kanssa jälleen kerran fäsjöön- maailman uuteen uskoon ihania rommidrinkkejä siemaillen. Siis oikeasti ihania drinkkejä! Kokeilussa oli mojito, joka oli hyvä mutta varsinainen makuhermot räjäyttävä kokemus oli lime-inkivääri-hunaja-rommi-drinkki, jonka baarimikko taisi vähän keksiä siinä hetkessä päästään ja hyvä niin. Hetken mielijohteestä syntyi upea drinkki!

Lauantaina oli hammas yhä arka - rommi ei ollut sitä turruttanut. Päätin siis tehdä soppaa ja otin jälleen esille Hugh Fearnley-Whittingstallin The River Cottage Cookbook- opuksen, jossa on hieno punajuurikeiton ohje. Se menee näin:

3-4 omenan kokoista punajuurta (n 500-600g yhteensä)
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli hienonnettuna
1/2 l kanalientä
1 annos paahdettua tomaattikastiketta
fetaa murennettuna
suolaa
vastajauhettua mustapippuria

Tämän keiton juju on paahdetussa tomaattikastikkeessa, jonka ohje on seuraava:

1kg  tomaatteja
2-3 valkosipulin kynttä
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
vastajauhettua mustapippuria

Halkaise tomaatit ja lado ne uunipellille tiiviisti vierekkäin (mutta ei päällekkäin). Sekoita murskatut valkosipulin kynnet ja oliiviöljy ja kaada seos tasaisesti tomaattien päälle. Mausta kevyesti suolalla ja mustapippurilla ja laita pelti 180 asteiseen uuniin 35-45 minuutiksi (loput 5 min. voi tomaatteja pitää grillivastuksen alla, jotta tomaatit todella paahtuvat). Puristele tomaatit siivilän läpi puukauhalla.

Paahdettuja tomaatteja.
Kun tomaattikastike on tehty, voi sopanvalmistusta jatkaa. Kuori punajuuret ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Kuumenna öljy pannussa ja kuullota sipuleita, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää punajuuriraaste ja kanaliemi ja anna kiehahtaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja hauduta n. 10 min., eli kunnes punajuuri on kypsää. Sekoita joukkoon tomaattikastike. Laita keitto tehosekoittimeen ja soseuta. Tarkista maku. Kaada keitto takaisin kattilaan ja anna lämmetä hieman. Kauho soppa lautasille ja lisää murennettua fetaa. Hyvä leipä oliiviöljyn kera riittää lisukkeeksi.

Punajuurikeitto.
Nyt pääsin sopanteon kanssa vähän helpommalla, koska olin tehnyt punajuuripohjan viime syksynä oman palstan punajuurista ja pakastanut useamman satsin myöhempää käyttöä varten. Tarvitsi siis vain tehdä tomattikastike, sulattaa punajuuripohja, yhdistää ainekset ja soseuttaa keitto tehosekoittimessa. Varsin helppa lauantai-illan ruokaa. 

Keiton maku on moniuloitteinen. Toisaalta siinä maistuu ihanasti punajuuri, joka on jopa hieman makeaa. Paahdettu tomaatti antaa makuun syvyttä ja valkosipuli tuntuu mahtavana jälkimakuna. feta sulaa mukavasti keittoon ja antaa suolaisen säväyksen. Maun kanssa voi vähän taiteilla lisäämällä valkosipulia. Silloin pitää kuitenkin varoa. Valkosipuli ei saa ottaa ylivaltaa muista mauista. Taisin kuitenkin onnistua silloin, kun tarjosin tätä keittoa Rylandille, joka totesi: "You could serve this soup at a posh restaurant"!

Paahdettua tomaattikastiketta voi myös käyttää ihan sellaisenaan. Se on taivaallisen hyvä pastakastike.

Nyt sunnuntaina onkin hammas jo parempi - oikeastaan parempi kuin miesmuistiin - joten saatoin valmistaa chorizo pastaa ja jopa pureskella sitä. Onni löytyy pienistä asioista.

Kommentit

Suositut tekstit