Müsli

Müsli- ainekset.
Tämä on hyvin nopea ja helppo resepti, eikä siihen liity suurtakaan tarinaa. Olen näköjään ruokaleikekirjani mukaan vuonna 2004 leikannut jostain lehdestä kotitekoisen müslin reseptin ja sen jälkeen olen kahdeksan vuotta sitä aina silloin tällöin vilkaissut mutta antanut asian olla. Jostain syystä päätin sitten yhtäkkiä kuukausi takaperin kokeilla reseptiä ja müsli oli niin hyvää, että nyt piti tehdä uusi satsi.

Tämä on yksinkertainen müsli- resepti. Alkuperäiseen reseptiin kuuluu vielä erillaisia siemeniä ja pähkinöitä. Olen kuitenkin jo aiemmin maininnut, että olen selkeiden makujen ystävä, joten tässäkin haluan, että voin lisäillä müsliin aineksia kunkin aamun fiilisten mukaan. Tai olla lisäämättä ollenkaan. Ja heti perään voin todeta, ettei mikään estä minua myös kokeilemasta pähkinäistä versiota. Tämä müsli on kuitenkin hyvä pohja, jolle voi sitten rakentaa mieleisensä kokonaisuuden.

7dl kaurahiutaleita
1/2 dl tummaa ruokosokeria
1 dl vettä
3/4 öljyä
1 tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa

Sekoita kaurahiutaleet, tumma ruokosokeri ja vaniljasokeri. Sekoita veden joukkoon öljy ja suola. Kaada öljy-vesiseos kuivien aineiden joukkoon hyvin sekoittaen ja levitä müsli leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.


Before...

Paista 190 asteisessa uunissa n. 35-40 min. tai kunnes seos on kullanruskeaa ja rapeaa. Müsliä voi paistamisen puolessa välissä käännellä lastalla, jotta kaikki kaurahiutaleet paahtuvat tasaisesti.


... and after.


M:üslin kannattaa antaa jäähtyä kunnolla, ennen kun sen purkittaa ilmatiiviiseen rasiaan. Itse annoin müslin olla yön yli pyyhkeen alla huoneenlämmössä, jotta se todella olisi täysin jäähtynyttä ennen purkitusta. Voin kuvitellä, kuinka nopeasti rapea müsli muuttuu pehmeäksi ja kosteaksi, jos sen laittaa liian lämpimänä purkkiin ja kannen alle hikoilemaan. En ota edes sitä riskiä, että laittaisin müslin purkkiin kansi avoimena. Kannattaa tehdä müsli illalla. Koko kämppä - ja taas varmaan rappu - tuoksui ihanalta. Kuin kauralastuja olis leiponut.


Perusaamiainen.
Perusaamiaiseen kuuluu siis müsliä, mehua ja teetä. Perusmüslin kanssa on useimmiten maustamatonta jogurttia ja vaihtelevasti mantelirouhetta, rusinoita, kookoshiutaleita ja hunajaa. Tai mitä kaapista sattuu löytymään. Mehu on tätä nykyä tuoretta porkkana-omenamehua. Samppa osti mehulingon kirpparilta kolmella eurolla ja se on ollut todella ahkerassa käytössä siitä lähtien, kun se saapui keittiöömme. Muotoilu tässä lingossa on aitoa retroa ja Vorwerk merkki takaa saksalaisen laadun. Vehje painaa tonnin mutta näköjään painava moottori on myös kestävää sorttia. Olin varma, että linko olisi taas yksi keittiövempain lisää, jota ei koskaan käytetä mutta kuten jäätelökonekin, on tämä aivan ehdoton peli. Käytän sitä joka aamu (Samppa väittää, että myös herää mehulingon ääneen joka aamu - se ei ole hiljainen). Tähän mennessä on porkkana-omenamehu ollut parasta (kokeilin myös porkkana-selleri - yök) mutta kokeiluja täytynee jatkaa. Aamiaiseen kuuluu vielä vihreää teetä, hunajaa ja Hesari. Perfect.

Kommentit

Suositut tekstit