Pasha
Tarvikkeet pashaa varten. |
Kirjaan tänne blogiin vielä pashan ohjeen. Sitten olenkin reaaliajassa juttujen kanssa, koska pashaa on nyt kirjoitushetkelläkin vielä vähän jäljellä jääkaapissa! Ihan hieno juttu. Olen ollut koko ajan aika jäljessä reseptien ja ruokatarinoiden suhteen ja eikö juuri reaaliaikaisuus ole yksi blogin ominaispiirteitä!
Olen tehnyt pashan pääsiäiseksi jo vuosia. En muista edes, koska kokeilin sitä ensi kertaa. Ensin pasha valmistettiin puhtaassa kukkaruukussa, sittemmin on talouteemme hankittu oikea, puinen pashamuotti.
Pashanteon kanssa pitää reseptiä noudattaa tarkaaan. Joidenkin reseptien suhteen voi olla suurpiirteisempi ja improvisoida mutta pashan kanssa se ei toimi. Kerran olen hulauttanut loput kermat tetrasta, ajatellen että ei pari tippaa lisää haittaa. Kyllä haittasi. Sinä vuonna lusikoimme juoksevan pashan suoraan jälkiruokakulhoihin. Ei puhettakaan, että sen olisi voinut kumota muotista. Eräänä toisena vuonna (en nyt muista mitä silloin improvisoin), katselimme pöydässä, kuinka tarjoiluvadille kumottu pasha hiljaa ensin kallistui ja lopulta romahti kokonaan.
Tänä vuonna kaikki sujui ongelmitta.
Koristeltu pasha. |
Pashan resepti on seuraava:
750g maitorahkaa
300g kermaviiliä
2,5 dl kermaa
50g tuoretta voita
3 munankeltuaista
150g sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori
1/2 sitruunan mehu
1 dl rusinoita
2 rkl mantelirouhetta
2 rkl kookoshiutaleita
(täytteenä voi käyttää ihan mitä haluaa, sukaattia, kuivattuja aprikooseja, muuta pähkinärouhetta kuin mantelia tai ihan mitä mieleen juolahtaa)
Vuoraa siivilä talouspaperilla ja pane kermaviili ja maitorahka siivilään kulhon päälle valumaan jääkaappiin vähintään kolme tuntia tai yön yli.
Nosta voi huoneenlämpöön pehmenemään. Vispaa munankeltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi. Kiehauta kerma ja kaada muna-sokeriseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Laita seos keskilämmöllä porisevaan vesihauteeseen ja keitä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee, n. 15 min. Jäähdytä.
Kumoa valunut rahka-kermaviiliseos siivilästä. Sekoita hyvin pehmenneen voin kanssa. Parhaiten tämä onnistuu survomalla rahkan, kermaviilin ja voin tiheän siivilän läpi puulusikalla tai silikonilastalla painellen. Tämän voi tehdä pariin kertaan ja vielä sekoittaa kunnolla. Voi ei helposti halua sekoittua tasaisesti muiden aineiden kanssa, joten siivilän läpi survomisesta on oiva apu.
Sekoita rahka-kermaviili-voiseokseen jäähtynyt muna-kermaseos. Vuoraa pashamuotti kostutetuilla sideharsosuikaleilla. Täytä muotti pashaseoksella. Muotin voi täyttää yli reunojen, koska valuessa se painuu kasaan. Käännä sideharsosuikaleiden päät seoksen päälle. Laita muotti jääkaappiin ylemmälle ritilälle ja kuppi valumista varten sen alapuolella olevalle hyllylle. Anna valua ja jähmettyä jääkaapissa n. 12 h.
Tänä vuonna koristelin pashan Fazerin Kevätrakeilla. Se ei olisi ollut ensisijainen valintani mutta se oli viimeinen pääsiäsimunapussi jäljellä Arabian kauppakeskuksen Tarjoustalossa! S-marketissa ja K-kaupassa oli jäljellä enää jokunen suklaamuna, ei mitään koristeluun soveltuvaa! Joten Kevätrakeilla mentiin. Ja pashastahan tuli ihan hauskan näköinen ja värikäs. Yleensä ei kannata koristella millään kovin värikkäillä makeisilla, koska värit pikku hiljaa sulavat pashan pintaan ja alakavat valua. Nytkin kävi niin, mutta koska emme tänä vuonna tarjonneet pashaa vieraille, tällainen esteettinen seikka ei niin haitannut. Mutta jos meinaa käyttää jotain helposti pashan (tai tuorejuustokakun) pinnalle sulavaa koristelua, kannattaa varsinainen koristelu tehdä juuri ennen tajoamista.
Tänä vuonna lisäsin valmiiseen pasha-massaan hieman kurkumaa antamaan keltaista väriä. Väri oli aika hento, eikä se juuri kuvassa näy mutta kyllä pasha selvästi keltainen oli. Olen uhannut jonain vuonna tehdä sinisen pashan, joka on koristeltu jollain todella muovisen näköisillä sokerimassaruusuilla tms. mutta äitin on vastustanut ideaa voimakkaasti. Pashan pitää kuulemma olla luonnollinen!
Ehdimme jopa saada viimeisenä pääsiäsipäivänä rairuohon hieman orastamaan. Emme koskaan osaa ajoittaa tätä oikein!
Kommentit
Lähetä kommentti