Punainen viinimarjakakku
Pimuviikonlopun kakku ansaitsee ihan oman lukunsa. Punainen viinimarjakakku on klassikko, jota on tehty niin kauan, kun olemme kasvattaneet punaista viinimarjaa palstalla. Yleensä täydennämme vielä varantoja pakkaseen serkkuni sadolla, kun käymme hänen luonaan Vehmaskylässä. Punaista viinimarjaa löytyy siis oikeastaan aina pakkasesta, siksi tätä kakkua voi valmistaa koska vaan ja sen vuoksi se klassikoksi on muodostunutkin.
Resepti kulkee pitkälti samoilla linjoilla, kuin muutkin tuorejuustokakkuni:
pohja:
200g Digestive-keksejä
50g voita
Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista marjakompotti.
punaviinimarjakompotti:
300g punaviinimarjoja
100g sokeria
Kuumenna marjat, jolloin niistä irtoaa mehua. Anna porista hetken keskilämmöllä. Lisää sokeri ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä n 15 min. Soseuta marjat sauvasekoittimella ja jäähdytä.
täyte:
1 dl sokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa (vaikka Philadelphiaa)
3 dl kuohukermaa
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1 annos punaviinimarjakompottia
2 tl vaniljasokeria
7 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää jäähdytetty punaviinimarjakompotti ja sekoita hyvin. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi.
glasyyri:
3dl keitettyä punaviinimarjamehua
3 liivatelehteä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka punaviinimarjamehua kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Kaada liivateseos kylmään mehuun ja sekoita hyvin. Kaada glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.
Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Veitsen voi kastaa kuumaan veteen ja kuivata pyyhkeeseen työn helpottamiseksi. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku.
Keitin mehun itse. Karviaiskakun reseptistä löytyy keitetyn mehun perusohje. Ja voitteko arvata, taaskaan ei mennyt ihan putkeen. Mehussa ei varmaankaan ollut mitään vikaa, liivatteiden määrä oli oikea ja kaikki muukin oli niin kuin pitääkin. Mutta ehkä sisäisellä rauhalla ja keskittymisellä on jotain osuutta siihen, että kakusta tulle täysin onnistunut. Pimut olivat jo saapuneet paikalle, kun tein glasyyrin kakkuun ja varmaankin kälätin, join skumppaa ja tein glasyyria, kaikkea yhtä aikaa. Pitäisi vain keskittyä yhteen asiaan kerrallaan! Sekoitin gasyyrin aika rajulla kädellä ja se oli aivan täynnä ilmakuplia, kun kaadoin sen kakun päälle. Mutta mikään ei oikein selitä sitä, että glasyyri ei hyytynyt kunnolla! Kun kakku otettiin vuoasta, oli tahdonvoima ainoa asia, joka esti sitä valumasta kakun reunoja pitkin tarjoiluvadille (jolle unohdin laittaa kakkupaperin...). Mutta se ei valunut - vielä - ja tein taas camouflage- koristelun mansikoilla, valkosuklaasydämillä ja hopeisilla sokerihelmillä. Kovasti kakkua ihasteltiin, sekä ulkonäköä että makua ja kukaan ei olisi huomannut mitään vikaa kakussa, jos en olisi itse koko ajan asiasta jankuttanut. Eli suu kiinni ja kakku pöytään, niin kaikki menee nappiin!
![]() |
Punainen viinimarjakakku |
pohja:
200g Digestive-keksejä
50g voita
Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista marjakompotti.
punaviinimarjakompotti:
300g punaviinimarjoja
100g sokeria
Kuumenna marjat, jolloin niistä irtoaa mehua. Anna porista hetken keskilämmöllä. Lisää sokeri ja jatka keittämistä miedolla lämmöllä n 15 min. Soseuta marjat sauvasekoittimella ja jäähdytä.
täyte:
1 dl sokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa (vaikka Philadelphiaa)
3 dl kuohukermaa
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1 annos punaviinimarjakompottia
2 tl vaniljasokeria
7 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää jäähdytetty punaviinimarjakompotti ja sekoita hyvin. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi.
glasyyri:
3dl keitettyä punaviinimarjamehua
3 liivatelehteä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka punaviinimarjamehua kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Kaada liivateseos kylmään mehuun ja sekoita hyvin. Kaada glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.
Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Veitsen voi kastaa kuumaan veteen ja kuivata pyyhkeeseen työn helpottamiseksi. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku.
Keitin mehun itse. Karviaiskakun reseptistä löytyy keitetyn mehun perusohje. Ja voitteko arvata, taaskaan ei mennyt ihan putkeen. Mehussa ei varmaankaan ollut mitään vikaa, liivatteiden määrä oli oikea ja kaikki muukin oli niin kuin pitääkin. Mutta ehkä sisäisellä rauhalla ja keskittymisellä on jotain osuutta siihen, että kakusta tulle täysin onnistunut. Pimut olivat jo saapuneet paikalle, kun tein glasyyrin kakkuun ja varmaankin kälätin, join skumppaa ja tein glasyyria, kaikkea yhtä aikaa. Pitäisi vain keskittyä yhteen asiaan kerrallaan! Sekoitin gasyyrin aika rajulla kädellä ja se oli aivan täynnä ilmakuplia, kun kaadoin sen kakun päälle. Mutta mikään ei oikein selitä sitä, että glasyyri ei hyytynyt kunnolla! Kun kakku otettiin vuoasta, oli tahdonvoima ainoa asia, joka esti sitä valumasta kakun reunoja pitkin tarjoiluvadille (jolle unohdin laittaa kakkupaperin...). Mutta se ei valunut - vielä - ja tein taas camouflage- koristelun mansikoilla, valkosuklaasydämillä ja hopeisilla sokerihelmillä. Kovasti kakkua ihasteltiin, sekä ulkonäköä että makua ja kukaan ei olisi huomannut mitään vikaa kakussa, jos en olisi itse koko ajan asiasta jankuttanut. Eli suu kiinni ja kakku pöytään, niin kaikki menee nappiin!
Kommentit
Lähetä kommentti