Ghanalainen salaatti
...a.k.a Sampan lempisalaatti. Tämä on nyt se kuuluisa paatuneen lihansyöjän mielisalaatti, eli siis jonkin sortin ihme. Olen myös saanut jakaa tämän salaatin reseptiä eteenpäin, viimeksi kummitytölleni, joten kyllä salaatti on tehnyt vaikutuksen muihinkin, kuin Samppaan.
En ole koskaan ollut Ghanassa ankä myöskään tunne ketään ghanalaista, joka voisi vahvistaa, että tämä salaatti on lähtöisin kyseisestä Länsi-Afrikan valtiosta. Resepti on kovassa käytössä olevasta The Around the World Cookbook- keittokirjasta ((Annes Publishing Limited 1998), jonka Samppa kerran osti hetken mielijohteesta Myyrmannin Suomalaisesta kirjakaupasta (jossa oli aina todella hyviä tarjouksia). Ehkä raaka-aineiden eptavallinen yhdistelmä on se, joka tuo tähän salaattiin jotain eksotiikkaa ja joka on se asia, jonka takia salaatti on saanut suosionsa. Banaania, tonnikalaa, katkarapuja ja avokadoa ei tulisi heti mieleen yhdistää salaatissa ja vielä lisätä porkkanaa ja kananmunia. Yhdistelmä kuitenkin toimii ja kaikki maut tukevat toisiaan muodostaen hienon kokonaisuuden.
Olen hieman muunnellut alkuperäistä reseptiä ja tilanteesta riippuen vaihtelen joskus raaka-aineita. Nyt vasta tajusin senkin, että Sampan synttärillä tarjotusta salaatista puuttuivat kovaksi keitetyt kananmunat! Ei katastrofi sinänsä, mutta juuri ne kananmunat ovat salaatin ulkonäon kannalta tärkeät. Tämä on nimittäin estettinen salaatti ja sen kokoaminen kauniisti on yhtä suuri osa onnistunutta lopputulosta, kuin raaka-aineiden onnitunut yhdistelmä.
Ohje salaattiin on seuraava:
120g katkarapuja (pakastettuja ja sulatettuja)
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
2 kananmunaa
salaattia
1 banaani
1 avokado
1 porkkana
1 makea sipuli
rasia kirsikkatomaatteja
200g tonnikalaa öljyssä
1/2 sitruunan mehu
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
Yhdistä oliiviöljy, sitruunanmehu, valkosipuli, suola ja pippuri ja marinoi katkarapuja öjyssä sen aikaa, kun kokoat salaattia (tai kauemminkin, jos muistaa laittaa katkikset marinadiin ajoissa - viimeksi en oikein muistanut...)
Keitä kananmunat koviksi (n. 12 min.) ja laita ne kylmään veteen odottamaan kuorimista.
Levitä salaatinlehdet tasaisesti laakean salaattivadin pohjalle. Viipaloi sipuli hyvin ohuiksi renkaiksi ja levitä renkaat salaattipedin päälle. Tee porkkanasta hyvin ohuita suikaleita perunankuorimaveitsellä ja levitä kerroksena salaatin ja sipulin päälle. Viipaloi banaani ja asettele viipaleet kauniisti salaatin päälle. Halkaise avokado ja poista kivi. Kaavi hedelmäliha kuoresta lusikalla ja viipaloi. Asettele avokadoviipaleet banaanien joukkoon, vaikka salaatin ulkoreunoille. Pese ja halkaise kirsikkatomaatit ja asettele salaattiin. Tee tonnikalasta keko salaatin keskelle ja muotoile keon keskelle kuoppa lusikalla. Kaada marinoidut katkaravatu tonnikalakuoppaan. Kuori ja halkaise kovaksikeitetyt kananmunat ja sommittele ne vielä lopuksi salaattiin. Kaada vielä ihan lopuksi salaatin päälle sitruunamehu, hieman oliiviöljyä ja rouhittua merisuolaa ja mustapippuria myllystä.
Alkuperäisessä reseptissä on tämän lisäksi vielä käytetty paprikaa ja niin voi mainiosti tehdä. Meillä se on jostain syystä jäänyt pois. Samoin käytetään alkuperäisessä reseptissä plantain- banaaneja eli ruokabanaaneja mutta koska niitä näkyy hyvin harvoin ruokakaupoissamme, olen aina käyttänyt ihan tavallisia banaaneja. Joskus pitää kyllä kokeilla ruokabanaania. Ainakin Hämeentien Viivoanissa niitä näkyy usein.
Tätä salaattia kannattaa kyllä kokeilla. Ainakin omassa kaveripiirissä se on ollut hitti joka kerta, kun sitä on tarjottu!
En ole koskaan ollut Ghanassa ankä myöskään tunne ketään ghanalaista, joka voisi vahvistaa, että tämä salaatti on lähtöisin kyseisestä Länsi-Afrikan valtiosta. Resepti on kovassa käytössä olevasta The Around the World Cookbook- keittokirjasta ((Annes Publishing Limited 1998), jonka Samppa kerran osti hetken mielijohteesta Myyrmannin Suomalaisesta kirjakaupasta (jossa oli aina todella hyviä tarjouksia). Ehkä raaka-aineiden eptavallinen yhdistelmä on se, joka tuo tähän salaattiin jotain eksotiikkaa ja joka on se asia, jonka takia salaatti on saanut suosionsa. Banaania, tonnikalaa, katkarapuja ja avokadoa ei tulisi heti mieleen yhdistää salaatissa ja vielä lisätä porkkanaa ja kananmunia. Yhdistelmä kuitenkin toimii ja kaikki maut tukevat toisiaan muodostaen hienon kokonaisuuden.
Olen hieman muunnellut alkuperäistä reseptiä ja tilanteesta riippuen vaihtelen joskus raaka-aineita. Nyt vasta tajusin senkin, että Sampan synttärillä tarjotusta salaatista puuttuivat kovaksi keitetyt kananmunat! Ei katastrofi sinänsä, mutta juuri ne kananmunat ovat salaatin ulkonäon kannalta tärkeät. Tämä on nimittäin estettinen salaatti ja sen kokoaminen kauniisti on yhtä suuri osa onnistunutta lopputulosta, kuin raaka-aineiden onnitunut yhdistelmä.
![]() |
Ghanalainen salaatti |
Ohje salaattiin on seuraava:
120g katkarapuja (pakastettuja ja sulatettuja)
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
1/2 sitruunan mehu
merisuolaa ja mustapippuria myllystä
2 kananmunaa
salaattia
1 banaani
1 avokado
1 porkkana
1 makea sipuli
rasia kirsikkatomaatteja
200g tonnikalaa öljyssä
1/2 sitruunan mehu
oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
Yhdistä oliiviöljy, sitruunanmehu, valkosipuli, suola ja pippuri ja marinoi katkarapuja öjyssä sen aikaa, kun kokoat salaattia (tai kauemminkin, jos muistaa laittaa katkikset marinadiin ajoissa - viimeksi en oikein muistanut...)
Keitä kananmunat koviksi (n. 12 min.) ja laita ne kylmään veteen odottamaan kuorimista.
Levitä salaatinlehdet tasaisesti laakean salaattivadin pohjalle. Viipaloi sipuli hyvin ohuiksi renkaiksi ja levitä renkaat salaattipedin päälle. Tee porkkanasta hyvin ohuita suikaleita perunankuorimaveitsellä ja levitä kerroksena salaatin ja sipulin päälle. Viipaloi banaani ja asettele viipaleet kauniisti salaatin päälle. Halkaise avokado ja poista kivi. Kaavi hedelmäliha kuoresta lusikalla ja viipaloi. Asettele avokadoviipaleet banaanien joukkoon, vaikka salaatin ulkoreunoille. Pese ja halkaise kirsikkatomaatit ja asettele salaattiin. Tee tonnikalasta keko salaatin keskelle ja muotoile keon keskelle kuoppa lusikalla. Kaada marinoidut katkaravatu tonnikalakuoppaan. Kuori ja halkaise kovaksikeitetyt kananmunat ja sommittele ne vielä lopuksi salaattiin. Kaada vielä ihan lopuksi salaatin päälle sitruunamehu, hieman oliiviöljyä ja rouhittua merisuolaa ja mustapippuria myllystä.
Alkuperäisessä reseptissä on tämän lisäksi vielä käytetty paprikaa ja niin voi mainiosti tehdä. Meillä se on jostain syystä jäänyt pois. Samoin käytetään alkuperäisessä reseptissä plantain- banaaneja eli ruokabanaaneja mutta koska niitä näkyy hyvin harvoin ruokakaupoissamme, olen aina käyttänyt ihan tavallisia banaaneja. Joskus pitää kyllä kokeilla ruokabanaania. Ainakin Hämeentien Viivoanissa niitä näkyy usein.
Tätä salaattia kannattaa kyllä kokeilla. Ainakin omassa kaveripiirissä se on ollut hitti joka kerta, kun sitä on tarjottu!
Kommentit
Lähetä kommentti