Lime-inkiväärijuoma

Olen lupaillut Tanskassa asuvalle ystävälleni tätä reseptiä jo pitkään, tyyliin "vaikka ensi viikonloppuna". Lupailin tätä jo varmaan kuukausi sitten, joten jokunen viikonloppu on ehtinyt vierähtää välissä. Nyt otin kuitenkin itseäni niskasta kiinni ( ja kun oli sitä "omaa aikaa" eilen illalla) ja valmistin lime-inkiväärijuomaa, jonka reseptin nyt kirjaan tänne blogiin.Eli tämä postaus on erityisesti sinulle Miia:)!

Olen alunperin napannut tämän reseptin britti Voguesta. Se ei ollut enää Nigella Lawsonin aikaa, en muista kuka ruokatoimittaja olisi voinut olla (yhteen aikaan ostin britti Voguen vain lukeakseni Nigellan ruokakolumnin, mikä sanoo kyllä jotain, omaa ammattiani ajatellen...). Voguen ruokatoimittaja oli kuitenkin juonut tätä kyseistä juomaa Intian- matkallaan ja arviot juomasta olivat ylistävät. Havaitsin arvion pitävän paikkansa, kun valmistin sitä itse. Rakastan inkiväärin ja limen makuyhdistelmää! Tätä juomaa valmistettaessa on keittiössä taivaallinen tuoksu. Näiden aineiden yhdistelmästä tulee tuoksu, joka antaa energiaa. Sitä suorastaan piristyy jo tuoksusta, mausta puhumattakaan. Limen puraisu on aika kipakka mutta niin on inkiväärinkin. Välillä tuntuu, että juuri inkivääri on melkein liian voimakasta, mutta aimo määrä sokeria taltuttaa sen kuitenkin. Maku on itse asiassa sukua Old Jamaica ginger beer- juomalle, jota saa Hämeentien Viivoanista ( ja melkein jokaisesta muustakin etnisestä kaupasta Hämeentien varrella) ja sanomattakin selvää, että olen ihan hulluna siihenkin virvoitusjuomaan. Tämä itse tehty juoma on kuitenkin varmasti lisäaineetonta, joka on taatusti hyvä asia.

Tarvikkeet

Lime-inkiväärijuoma:
250g sokeria
200g tuoretta inkivääriä
8 limeä

Laita sokeri kattilaan ja lisää vettä sen verran, että sokeri peittyy. Keitä sokeri ja vesi siirapiksi pari minuuttia. Kuori ja raasta tuore inkivääri. Laita inkivääriraaste kulhoon ja kaada sokeriliemi inkiväärin päälle. Purista limeistä mehu ja kaada sokeri-inkivääriseoksen sekaan. Sekoita hyvin ja anna maustua 1/2 h. Siivilöi mehu ja pullota se. Laimenna juomaksi maun mukaan.


Lime-inkiväärijuoma

Voiko helpompaa olla? Itsekin yllätyin, miten nopeasti ja helposti juoma valmistui. Siitä on hetki, kun olen tätä viimeksi tehnyt ja muistelin, että ainakin tuoreen inkiväärin kuoriminen ja raastaminen oli muka työlästä. Niin ei kuitenkaan ollut. Kuorin inkiväärin perunankuorimaveitsellä ja hienonsin mukulan samalla Moulinexin silppurilla, jolla hienonnan keksejä tuorejuustokakkujen pohjaa varte. Tavallinen raastin käy kyllä ihan yhtä hyvin. Ja ei, en käyttänyt uutta, hienoa Alessin sitruspuristintamme, vaan ihan sitä vanhaa, kunnon sähkökäyttöistä!

Muistelen, että joskus mehu saattaa olla hennon vaalenpunaista, joskus kellertävää tai vihreää, inkiväärilajikkeesta kai riippuen. Nyt näytti lime ottaneen ylivallan ja juomasta tuli keltaista. Oli väri mikä tahansa, maku on aina mahtava. Inkiväärillä on myös terveyttä edistäviä vaikutuksia. Inkivääriä käytetään myös luontaislääkinnässä. Inkiväärillä hoidetaan niin vilustumista kuin vatsavaivojakin. Inkivääriä käyetään pahoinvoinnin estämiseen ja se myös kiihdyttää aineenvaihduntaa. Tämä viimeinen pointti voi kiinnostaa monia ja olen lukenut, että inkivääri voi myös lisätä rasvanpolttoa. Kukapa ei sitä haluaisi. Joten tämä on siis ihmejuoma, joka maistuu hyvältä ja on vielä terveellistä! Luonnollinen detox tämä juoma kyllä on, se on ihan käytännössä huomattu. Siksi on hyvä muistaa, ettei juomaa välttämättä kannata ottaa juuri ennen nukkumaanmeno, ellei halua juosta vessassa koko yötä. Koettu on!

Kommentit

Suositut tekstit