Samosat/Samosas
Ja nyt sitten niiden intialaisten samosien resepti.
En suinkaan tiedä, kuinka aitoja samosani ovat. Inspiraation lähteenä oli vuosia sitten ravintola Namaskaarin samosat, joita sai joskus Herkustakin. Omasta mielestäni pääsin aika lähelle ainakin Namaskaarin samosien makua. Intiassa en ole koskaan käynyt (mutta joskus vielä käyn), joten en ollenkaan tiedä, miltä aivan aidot ja alkuperäiset samosat maistuvat. Toistaiseksi pitää siis mennä näillä omilla versioilla.
Tein kaksi eri versiota samosiasta, liha- ja kasvissamosia.
Samosat
n 32 kpl
taikina:
4 rkl voita
1 l jauhoja
2 tl leivinjauhetta
kurkumaa
garam masalaa
suolaa
2 munankeltuaista
4 dl kylmää vettä
Sekoita leivinjauhe ja mausteet jauhoon ja yhdistä voin kanssa. Nypi hienoksi muruksi. Lisää munankeltuaiset ja sekoita tasaiseksi. Lisää kylmä vesi 1 rkl kerrallaan. Taikinaan ei välttämättä mene koko määrää vettä. Taikina on sopivaa, kun se alkaa olla kiinteää. Muodosta taikinasta pallo ja laita se kulhoon kostean liinan alle.
lihatäyte:
300 g jauhelihaa
2 keskikokoista sipulia hienonnettuina
4 valkosipulinkynttä hienonnettuina
1,5 rkl tuoretta, raastettua inkivääriä
1 tl kurkumaa
3 tl korianterijauhetta
4 tl juustokuminaa
suolaa
2 tl garam masalaa
mustapippuria
kuivattua minttua
75 g herneitä
1 chili
tuoretta korianteria
0,5 sitruunan mehu
Kuullota sipulia n. 5 minuuttia keskilämmöllä. Lisää valkosipuli ja jauheliha. Ruskista jauheliha ja lisää mausteet. Hauduta seosta n 15 min. Lisää tarvittaessa hieman vettä seokseen, jotta se ei kuivu liikaa. Keitä herneet ja lisää seokseen. Lisää lopuksi sitruunamehu ja hienonnettu tuore korianteri. Jäähdytä seos.
kasvistäyte:
3 suurta perunaa
75 g herneitä
1 keskikokoinen sipuli hienonnettuna
3 chiliä hienonnetuina
suolaa
1 tl kurkumaa
3 tl juustokuminaa
1 tl korianteria
1 tl mangojauhetta (esim. Santa Maria mango curry)
1 limen mehu
tuoretta minttua
tuoretta korianteria
Keitä ja kuutioi perunat. Survo perunat karkeasti. Kuullota sipulia keskilämmöllä n. 5 min. Lisää chilit ja muut mausteet ja hauduta n. 5 min. Lisää perunat ja sekoita hyvin. Ota pannu liedeltä. Keitä herneet ja lisää seokseen. Hienonna yrtit ja lisää seokseen. Lopuksi lisää limen mehu. Jäähdytä seos.
Jaa taikina 32 osaan. Kauli taikinasta pyöreitä levyjä. Laita n. 2 tl täytettä levyn toiselle puoliskolle. kostuta taikinalevyn reunat ja taita levyn tyhjä puoli täytteen päälle. Painele reunat kiinni tiiviisti haarukan avulla.
Kuumenna friteerausöljyä paksupohjaisessa kattilassa. Öljy on sopivan kuumaa, kun painat syömäpuikon kärjen kattilan pohjaa vasten ja pieniä kuplia alkaa muodostua puikon ympärille.Uppopaista samosia kuumassa öljyssä. Samosat ovat valmiita, kun ne kelluvat. Nosta samosat öljystä reikäkauhan avulla ja laita ne talouspaperilla vuoratulle vadille.
Nauti samosat kuumina tai kylminä jogurttikastikkeen kera.
Samosien valmistuksen alkuvaihe on aika vaivatonta. Kun sitten ryhtyy kaulimaan ja täyttämään samosia, menee homma vähän työlääksi. Sitä ei kuitenkaan saa pelätä. Samosien valmistukseen pitää vain varata tarpeeksi aikaa. Itse en oikein ollut nyt ottanut tätä huomioon ja lopulta minulta meni reilusti yli puolen yön, ennen kuin sain kaiken tehtyä seuraavan päivän mökkireissua varten. Uskon, että naapurimme todella nauttivat käryävän rasvan hajusta puoli yhden maissa yöllä!
Itseäni hieman auttoi piirakkamuotti. En edes muista, mistä olen muotin saanut. Perinköhän sen ystävältäni, kun hän muutti Pariisiin? Oli miten oli, muotti ehkä jonkin verran auttoi samosien muotoilussa.
Tein lihasamosat tällä tekniikalla. Kasvissamosien taikinan jaoin 16 osaan ja kaulin hieman suurempia pyöreitä levyja metallilautasen ja pizzaleikkurin avulla. Sitten jaoin levyn kahtia. Täytetyistä samosista tuli siten kolmion mallisia ja näin erotimme liha- ja kasvissamosat. Toinen tapa erottaa täytteet on värjätä vain puolet taikinasta kurkumalla keltaiseksi ja käyttää tätä taikinaa vaikka lihasamosiin.
Uppopaistettaessa taikinan pinta tulee hieman rakkulaiseksi. Se ei ole ihan maailman hienoin asia - samosat eivät ole ehkä niin kauniita, kuin haluaisin. Luulen, että taikinaa pitää hieman kehitellä. Tai sitten friteerausöljy on liian kuumaa. Tutkin asiaa ja palaan sen tiimoilta heti, kun olen tullut johonkin lopputulokseen.
Vaikka samosat siis ovat vähän suuritöisiä, on vaivannäkö työn arvoista. Maku on herkullinen! Lihasamosissa on paljon eri mausteita, jotka luovat todella ihanan kokonaisuuden. Kasvissamosiin kannattaa kuitenkin todella laittaa ne kolme chiliä, koska muuten yleismaku saattaa jäädä hieman vaisuksi. Samosat ovat valmistusvaiheen jälkeen helppoa ruokaa, jota voi syödä kylmänä tai kuumana. Samosia voi valmistaa suurenkin määrän ja pakastaa ja sitten sulattaa vaikka juhlia varten (niin teinkin vuosia sitten glögijuhliin - ne glögarit, jotka olivat osaltani aika painajaismaiset, koska olin juhlinut edellisenä yönä kahteen asti firman pikkujouluissa...onneksi olin todellakin valmistanut kaiken ruoan etukäteen...).
And now for the recipe of those Indian samosas.
I have no idea, how authentic my samosas are. My inspiration years ago were restaurant Namaskaar's samosas, that you could also get from Stockmanns Herkku food market at one point. I myself think I got pretty close to the taste of at least Namaskaar's samosas. I have never been to India (but will do so some day), so I have no idea, what the genuine and original samosas taste like. So for the time being I'll have to make do with these ones.
I made two kinds of samosas, meat and vegetable versions.
I have no idea, how authentic my samosas are. My inspiration years ago were restaurant Namaskaar's samosas, that you could also get from Stockmanns Herkku food market at one point. I myself think I got pretty close to the taste of at least Namaskaar's samosas. I have never been to India (but will do so some day), so I have no idea, what the genuine and original samosas taste like. So for the time being I'll have to make do with these ones.
I made two kinds of samosas, meat and vegetable versions.
Samosas
makes about 32
crust:
4 tbls butter
1 l flour
2 tsp baking powder
turmeric
garam masala
salt
2 egg yolks
4 dl cold water
Mix the baking powder and the seasoning with the flour and combine with the butter. Pick the mixture into a grainy consistency. Add the egg yolks and mix until smooth. Add the cold water one tablespoon at a time. The whole amount of water does not necessarily have to be used for the dough. The dough is ready when it begins to get firm. Make a ball out of the dough and put it into a bowl under a damp towel.
meat filling:
300 g mince meat
2 medium onions chopped
4 cloves of garlic finely minced
1,5 tbls fresh, grated ginger
1 tsp turmeric
3 tsp coriander powder
4 tsp geera
salt
2 tsp garam masala
black pepper
dried mint
75 g green peas
1 chili
fresh coriander
juice of half a lemon
Sauté the onion for about 5 minutes at medium heat. Add the garlic and the mince meat. Brown the mince meat and add the seasoning. Let simmer for about 15 minutes, adding water if necessary to keep the mixture from becoming too dry. Cook the peas and add to the mixture. Finally add the lemon juice and the fresh chopped coriander. Let the mixture cool.
vegetable filling:
3 large potatoes
75 g green peas
1 medium onion chopped
3chilies finely minced
salt
1 tsp turmeric
3 tsp geera
1 tsp coriander
1 tsp mango powder ( Santa Maria mango curry)
juice of one lime
fresh mint
fresh coriander
Cook and dice the potatoes. Mash the potatoes coarsley. Sauté the onions for about 5 minutes at medium heat. Add the chillies and the other spices and sauté for a further 5 minutes. Add the potatoes and mix well. Remove the pan from the stove. Cook the green peas and add to the mixture. Finely chop the fresh herbs and add them to the mixture. Finally add the lime juice. Cool the mixture.
Divide the dough into 32 small nobs. Roll the dough into flat rounds. Putt about 2 teaspoons of filling on the other side of the round. Moisten the edges of the round with water and fold the empty half of the round over the filling, Press the edges together with the aid of a fork.
Heat some oil in a saucepan. The oil is hot enough when you stick the end of a chop stick to touch the bottom of the saucepan and small bubbles start to appear. Deep fry the samosas in the hot oil. The samosas asre ready, when they start to float. Remove the samosas from the oil with a slotted spoon and place them on a tray lined with kitchen paper.
Serve hot or cold with yogurt sauce.
The first steps of making samosas is fairly effortless. But when you move on to rolling the dough and filling the pastries, it gets a bit more difficult. But you can't be afraid of that. You just need to reserve enough time for making samosas. I didn't really take this into consideration this time and in the end it took me well into the wee hours of the night to make the samosas for our trip to the cottage the next day. I believe, that our neighbors really enjoyed the smell of wee frying oil in the building at twelve thisty A.M.!
I have a pie mold, that made things a bit easier.I can't even remember where I've gotten the pie mold from. Did I inherit it from my friend when he moved to Paris? In any case, the mold did help me a bit with filling the samosas.
I made the meat samosas with this technique. For the vegetable samosas I divided the dough into 16 bits and rolled them into slightly larger rounds with the aid of a metal plate and a pizza slicer.Then I divided the rounds. The filled samosas were triangular shaped and that's how we distinguished between the meat and vegetable samosas. Another way to tell the difference would be to just color half the dough with the turmeric and use that for the meat samosas, for example.
So even though the samosas are a bit laborious to make, it's worth it. The taste is delicious! The meat samosas have lots of spices in them, that make a truly wonderful combination. The vegetable samosas really do need those three chilies, because otherwise the overall taste is a bit bland. After the initial preparation of the samosas, they are easy food, that you can eat hot or cold. You can make a larger quantity of samosas and pop them in the freezer and then thaw them before a party (like I did for a glögi party years ago - the glögi party, which for me was a nightmare, because I had been to the office Christmas party the night before until 2 A.M. ...luckily I had indeed made all the food in advance...).
Kommentit
Lähetä kommentti