Mätikastike spagetille/Salmon roe sauce for spaghetti


Ostan aina jotain liikaa blinijuhliin. Tänä vuonna graavilohi hävisi nopeasti ja savuporolisuketta jäi pari ruokalusikallista. Kirjolohen mätiä sen sijaan jäi aika paljon, samoin kuin sipulisilppua ja smetanaakin. Joka vuosi päätän, että ostan sopivan määrän, siis tarpeeksi vähän ettei tähteitä jää, ja kaupassa sitten panikoin ja pelkään että lisukkeet loppuvat kesken ja niin ostan taas liikaa.

Mutta nyt se ei enää ole ongelma, vaan pikemminkin on suotavaa, että mätiä, sipulia ja smetanaa jää yli. Löysin nimittäin aivan mahtavan reseptin pastakastikkeelle, johon tarvitaan juuri näitä kolmea edellä mainittua ainesta!

Okei, alkuperäisessä reseptissä käytettiin kaviaaria, mutta eipä olla turhan tarkkoja. Sitä paitsi pidän kauniinvärisestä ja hampaissa ihanasti poksuvasta kirjolohen mädistä paljon, paljon enemmän kuin kaviaarista!

Mätikastike spagetille

1 rkl voita
4 rkl sipulisilppua
snapsilasillinen vodkaa
2 dl smetanaa
1-2 rkl sitruunanmehua
1/2 sitruunan raastettu kuori
1/2 tl kuivattua timjamia
3 rkl kirjolohen mätiä
suolaa ja pippuria maun mukaan
300 g spagettia
parmesan lastuja ja tuoretta tilliä tarjoiluun

Laita aivan ensin vesi kiehumaan spagettia varten. Sulata voi paistinpannussa ja lisää sipulisilppu, kuullota sipulia miedolla lämmöllä noin 4-5 min. Lisää vodka ja jatka kuullottamista vielä hetken. Lisää smetana ja  raastettu sitruunankuori. Sekoita joukkoon sitruunan mehu varovaisesti, jotta seos ei juoksetu. Ota paistinpannu pois lämmöltä.

Keitä spagetti kiehuvassa vedessä paketin ohjeiden mukaan. Ota talteen 1 dl spagetin keitinlientä ja siivilöi loppu vesi spagetista.

Laita paistinpannu takaisin liedelle keskilämmölle. Lisää mäti ja timjami, suola ja mustapippuri ja sekoita kastike hyvin. Sekoita kastike kuumaan spagettiin ja lisää keitinlientä tarpeen mukaan, jotta kastike ohenee sopivasti.

Annostele spagetti kastikkeineen syviin pastalautasiin ja ripottele päälle parmesanlastuja. Rouhi päälle vielä hieman tuoretta mustapippuria. Koristele annos vielä ruokalusikallisella kirjolohen mätiä ja tuoreella tillinoksalla. Tarjoile välittömästi.

Tästä ruoasta tuli aivan tajuttoman herkullista! Tästä lähtien pidän ehdottomasti huolen siitä, että mätiä, smetanaa ja sipulia takuulla jää yli blinikesteistä! Kaupasta tarvitsi itse asiassa ostaa vain parmesan lastuja, kaikki muu löytyi kaapista. Vodkaakin löytyy tästä taloudesta aina yllin kyllin vaikka ruoanlaittoon (joskaan viiniä ei juuri koskaan...).

Tämän spagettikastikkeen taika taitaa olla mätien lisäksi sitruunassa. Se antoi tietenkin oman ihana raikkaan säväyksen kastikkeelle, joka suolaisine mäteineen ja rasvaisine smetanoineen olisi muuten voinut olla jopa raskas. Ehkä se vodkakin auttoi - vaikka toki alkoholi siitä kiehuu pois. Annos on sitä paitsi ilo silmälle, koska - kuten jo aiemmin sanoin - on kirjolohen mäti niin kovin kaunista.

Suosittelen!


I always wind up buying too much of at least something for the blini party. This year the gravlax disappeared fast and there was only a few tablespoons left of the smoked reindeer side dish. On the other hand we had plenty of salmon roe, sour cream and minced onions left over. Every year I make my mind up to buy the right amount of everything so there wouldn't be that much left over, and then at the store I panic that there won't be enough of everything and I wind up buying too much yet again.

But that will not be a problem any more. It will actually be desirable from now on that salmon roe, onions and sour cream will be left over. I found a fantastic recipe for a pasta sauce that calls for all the aforementioned three ingredients!

Okay, the original recipe calls for caviar, but let's not be too fussy. Besides, I like salmon roe - which is beautiful to look at and pops in you mouth in a nice way - much, much better than caviar!

Salmon roe sauce for spaghetti

1 tbsp butter
4 tbsp finely chopped onion
a schnapps glass of vodka
2 dl sour cream
1-2 tbsp lemon juice
the zest of half a lemon
1/2 tsp dried thyme
3 tbsp salmon roe
salt and pepper to taste
300 g spaghetti
Parmesan flakes and fresh dill to garnish

First put the water on the boil for the spaghetti. Melt the butter in a frying pan and add the onion. Fry the onion at medium heat for about 4-5 minutes. Add the vodka and simmer for a few moments. Add the sour cream and the lemon zest. Add the lemon juice carefully, mixing all the time so the mixture won't curdle. Remove the pan from the heat.

Cook the spaghetti in boiling water according to the instructions on the packet. Reserve i dl of the cooking liquid and drain the spaghetti.

Return the pan to medium heat. Add the salmon roe and dried thyme, salt and black pepper and mix the sauce well. Combine the sauce with the hot pasta and add a bit of the cooking liquid to make a sauce.

Place individual portions of spaghetti  in to pasta bowls and sprinkle Parmesan flakes on top. Grind fresh black pepper in top, garnish with a table spoon of salmon roe and some fresh dill. Serve immediately.

This pasta dish was incredibly delicious! From now on I will make sure that salmon roe, sour cream and onion will always be left over from the blini party! We only actually needed to but Parmesan flakes from the store, everything else we already had at home. We even have plenty of vodka knocking about (unlike wine, which we never seem to have...). 

I think the secret of this sauce just might be in the lemon. It gave the sauce a wonderful freshness. Otherwise the sauce with all the salty salmon roe and the rich sour cream may have been too heavy. Perhaps the vodka helped too - even though the alcohol had of course evaporated. The dish was also a joy to look at because - as I said earlier - salmon roe is so very beautiful.

I highly recommend trying this dish!

(And for all you English speakers: I know I should be using the term rainbow trout roe! But does't salmon roe sound so much better?!)

Kommentit

Suositut tekstit