Pääsiäinen/Easter


Olemme jo monen vuoden ajan viettäneet pitkäperjantain ystäviemme luona. Tämä on hyvä perinne, koska saamme istua valmiiseen pöytään ja nauttia hyvästä ruoasta ja hyvästä seurasta. Nyt pääsiäinen pääsi vielä jotenkin ihan hassusti yllättämään! Yhtäkkiä sitä vain tajusi, että työkaverit puhuiva "lyhyestä viikosta", ja kesti hetken, että ymmärsin, mistä oli kyse. Ja sitten iski tietenkin paniikki kaikkien töiden kanssa, jotka piti olla valmiina ennen pääsiäistä (joka ei ihan sitten onnistunu...).

Ilta ystävien luona sujuu aina aika lailla samalla, hyväksi havaitulla kaavalla. Aloitimme kuohuviinillä ja mätivoileivillä.



Alkuruokana saimme täytettyjä kananmunia ja snapsit. Oma snapsilasini oli aika täyteen kaadettu, mutta koska päätin taas noudattaa yhden snapsin sääntöä, ei se - tässä vaihessa vielä - haitannut.


Pääruokana oli tietenkin lammasta - tai tarkemmin sanottuna karitsaa, joka onkin aina paljon mureampaa. Liha oli valmistettu Tomi Björckin reseptin mukaan ja olennainen osa kokonaisuutta olivat erillaiset tahnat, joita illan isäntä oli itse valmistanut- Lihassa oli mausteena harissaa ja tahnoja oli tapenade, hummus ja munakoisotahna, kaikki todella herkullista. Lisukkeena oli riisiä, kauniisti muotoiltu pieneksi keoksi kahvikupin avulla. Lihan kanssa tarjottiin myös hilloa - varmaankin mustaherukkaa - ja herkullista kastiketta.




Otimme pienen ruokailupaussin olohuoneessa pääaterian jälkeen. Se olikin hyvä, koska söin aivan valtavasti! Jo kun otin ensimmäistä annosta, tajusin että olin mättänyt lautaselleni aivan jumalattoman suuren keon lihaa. Oikea rekkamiehen annos (josta Samppa huomauttukin pari päivää myöhemmin...).Mutta kaikki meni kyllä hetkessä alas hyvällä ruokahalulla ja otin vielä toisenkin annoksen.





 "Ensimmäinen" jälkiruoka oli rahkaa ja hedelmiä tai vaihtoehtoisesti mämmiä kaikille sitä haluaville. Itse en mitenkään mämmiä vastusta, mutta otin kyllä paljon mieluummin rahkaa. Samppa maistoi mämmiä ensimmäisen kerran elämässään! Kuinka ihmeessä se voi olla mahdollista. Joka tapauksessa, mämmineitsyys meni nyt. Tuomio: maistui ruisleivälle (josta Samppa ei pahemmin myöskään pidä).

"Kakkosjälkiruoka" tarjoiltiin sitten kahvin kera. Emäntä oli itse tehnyt kääretorttua, jolle Marianne Crush- rouhe antoi todela jännän maun - jännän hyvällä tavalla. Lisäksi tarjolla oli "suussasulavia" pikkuleipiä, kahvia ja konjakkia (vai oliko taas brandyä - en tutkinut pulloa...). Tässä kohtaa kontrolli sitten vähän petti. Kun isäntä kysyi ottaisinko lisää jaloa juomaa, vastasin myöntävästi! Yhden snapsin sääntö siis ei nyt pelittänyt enää jälkiruokajuoman kohdalla, vaika olin ollut tiukkana ruokaryypyn suhteen. Ja kyllähän tämä huolimattomuus lopputuloksessa sitten näkyikin...

Ilta oli kuitenkin mitä miellyttävin. Loppuillasta tarjottiin velä juustolautanenkin ja jollain ihmeen konstila sain siitäkin syötyä yhta ja toista - aika paljon itse asiassa. Uskomatonta!

Samppakaan ei välttämätä ollut huomioinut yhden snapsin säntöä kovin tarkasti. Kotimatkalla saimme nauttia hänen kommentaaristaan taksikuskin reittivalinnan huonoudesta - joka ei kuitenkaan johtanut mainittaviin tuloksiin reitin lopullisessa valinnassa tai laskun suuruuden suhteen. Ensi kerralla sitten vaikka keskustelua reitistä ennen  - tai vähemän snapsia! Toisaalta itsekin nukuin sohvalla koko yön. Yläkerran makuuhuone on ilmeisesti vaikuttanut aivan liian kaukaiselta. Ensi kerralla myös yhden snapsin säännön tarkkaa noudattamista :)!




                            

Lauantaina lepopäivä pääsiäisen vietosta, sunnuntaina mennään taas!




We have already for several years spent Good Friday with friend at their home. This is a good tradition, as we can sit down to a ready-made dinner and enjoy good food and good company. Now Easter also crept up on me and surprised me somehow. I just suddenly realized that people at work were talking about "a short working week" and it took me a while to understand what they were talking about. And then I of course had a panic attack about all the work that had to be done before Easter (and not everything was even done in the end...).

The evening with friends usually follows a familiar pattern which has always proven to work well. We started the evening with sparkling wine and fish roe sandwiches.

The starter dish was stuffed eggs and a snaps. My own snaps glass was quite full, but because I had decided to observe the one-snaps-rule, it didn't - at this point yet - matter.

The main course was of course lamb. The meat was made with a Tomi Björck recipe. An essential part of the whole thing were different pastes, that our host had made himself. The meat was seasoned with harissa and the three pastes were a tapenade, hummus and n eggplant paste. There was rice shaped with a coffee cup mould into little towers as an accompaniment. With the meat there was also some jam - probably blackcurrant - and delicious gravy. 

We had a little pause in the living room after the meal. That was good too, because I ate so much! Even when I was having my first helping; I realized I had heaped a huge pile of meat on my plate (which Samppa mentioned to me a couple of days later...). But I did eat it all with a very good appetite and even had a second helping. 

 "First Dessert" was quark with fruit or alternatively mämmi for those who wanted it. I'm not against mämmi in any way, but I did prefer quark this time however. Samppa tasted mämmi for the first time in his life! How is that possible? Anyway, he lost his mämmi-virginity now. The verdict: it tasted like rye bread (which Samppa doesn't particularly like either).

"Second Dessert" was served with coffee. The hostess herself had made a Swiss roll with Marianne- crush, which gave it a very interesting taste - interesting in a good way. There were also melt-in-your-mouth petit fours, coffee and Cognac (or was it Brandy - I didn't study the bottle...). At this point I lost control a bit. When the host asked me if I wanted another drink, I said yes! Thus the One Snaps Rule didn't work anymore as we reached dessert, even though I had been very firm with the appetizer. And this neglect did show in the end result...

But the evening was very pleasant anyway. Late in the evening a cheese tray was served and I managed to even eat some of that - quite a lot actually. Unbelievable!

Samppa didn't really observe the One Snaps Rule very closely either. On the way home we were treated to Samppa’s commentary on the taxi driver’s poor choice of route selection - which did not however effect the route or the final sum of the taxi ride. Next time the route selection needs to be discussed before starting the journey - or then just a bit less snaps! On the other hand, I myself slept on the couch all night. The upstairs bedroom evidently seemed too far away. Next time the One Schnapps Rule must be followed closely :)! 

On Sunday we'll have break from Easter, on Sunday we're off again!


Kommentit

Suositut tekstit