Moules Marinière
Kävimme eilen lauantaiostoksilla Viikin Prismassa ja päätimme hetken mielijohteesta ostaa sinisimpukoita. Prismassa oli hieman yli kilon verran tanskalaisia simpukoita myynnissä verkkopusseissa ja saimme jopa 30 % alennuksen, koska kalatiskin poika näki, että "jokunen" simpukka oli auki, eli niitä ei voisi käyttää. Lähdimme iloisina kotia kohti, ihana simpukkaillallinen mielessä siintäen.
Simpukat oli pakattu huolella kalatiskillä muovipusseihin, joihin oli pistelty ilmareikiä. Saimme jopa jäitä mukaan kotimatkaa varten.
Valitettavasti jouduimme kokemaan pettymyksen, kun avasimme
verkkopussin. "Jokunen" avoin simpukka olikin vuosisadan vähätelmä!
Kun erottelimme avoimet ja kiinni olevat simpukat, aukiolevien määrä oli
reilusti yli puolet, jopa kolme neljäsosaa koko määrästä! Samppa sai totaalisen
pimahduksen ja heivasi simpukat pahvilaatikkoon, aukinaiset alla ja harvat
kiinni olevat päällimmäisenä ja paineli saman tien takaisin Viikin Prismaan.
Itse mietiskelin, miten simpukoiden palautus mahtaisi onnistua... Kaikki meni kuitenkin
ihan hyvin. Ehkei Samppa ollut kuitenkaan alkanut karjua kalatiskin
henkilökunnalle, vaan oli rauhallisesti esittänyt asiansa. Henkilökunta oli
hyvin pahoillaan, vastaanottivat simpukat takaisin ja hyvittivät rahat. Uusia
simpukoita samasta paikasta ei Samppa uskaltanut ottaa, vaan käväisi
tarkistamassa Arabianrannan kauppakeskuksen K-kaupasta, josko sieltä löytyisi
simpukoita. Ja löytyihän sieltä! Nyt kun avasimme pussin, löytyi avonaisia
simpukoita vain muutama. Hetken oli jo näyttänyt siltä, että simpukoita ei
meillä lauantai-iltana syötäisi mutta nyt saatoimme jatkaa ruoanlaittoa
alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.
Päätin valmistaa
simpukat perinteisen reseptin mukaisesti, eli Moules Marinière. Tutkin taas
hieman keittokirjojamme ja nettiäkin. Resepteissä on joitain variaatioita:
jossain ei ole valkosipulia lainkaan kun taas toisissa valkosipulia käytetään,
joissain vain valkoviiniä, joissain valkoviiniä ja kermaa. Halusimme
ehdottomasti valkosipulia ja Samppa halusi ehdottomasti kermaa. Niinpä yritin
valmistaa simpukat samalla tavalla, kuin oli valmistettu ne sinisimpukat, joita
kerran ravintola Merimakasiinissa olimme syöneet.
Ja pakkohan sitä
valkosipulia oli käyttää. Olimme ostaneet ihania, tuoreita, egyptiläisiä
valkosipuleita, jotka olivat sekä ilo silmälle että makuhermoille.
Moules Marinière
1,2 kg tuoreita sinisimpukoita
4-6
salottisipulia
2
valkosipulinkynttä
bouquet
garni (persiljanoksa, timjaminoksa ja laakerinlehti sidottuna kimpuksi)
5 dl
valkoviiniä
2 dl
kuohukermaa
suolaa maun
mukaan
voita paistamiseen
Käy simpukat
huolellisesti läpi, poistaen kaikki avonaiset simpukat. Jos simpukka sulkeutuu,
kun sitä kevyesti koputtelee, voi sen käyttää, muuten kakki avonaiset simpukat
heitetään pois. Pese simpukat kylmän veden alla ja raaputa niistä kakki mahdollinen
hiekka ja parta pois (nämä ostamamme simpukat olivat kyllä todella puhtaista,
ei tarvinnut juuri tehdä mitään toimenpiteitä).
Hienonna
sipulit ja kuullota niitä voissa suuressa kattilassa. Lisää hienonnettu
valkosipuli. Lisää valkoviini ja bouquet garni ja suola ja anna kiehua 2
min.(odotellessa voi siemailla pulloon jäänyttä valkoviiniä). Lisää simpukat ja
laita kattilaan kansi. Simpukat saavat höyrystyä valkoviinissä n. 5 min.
Hölskyttele kattilaa silloin tällöin (ja siemaile lisää viiniä). Simpukat ovat
nyt avautuneet valkoviinihöyryssä. Jos kiinni olevia simpukoita löytyy, heitä
ne pois. Ota simpukat pois kattilasta reikäkauhalla. Poista bouquet garni
valkoviiniliemestä ja lisää kerma. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Jaa
simpukat kahteen isoon kulhoon ja kaada liemi simpukoiden päälle. Koristele
annos tuoreella persiljasilpulla.
Voilà. Ihana ateria hyvin vähällä vaivalla (jos ei ota huomioon säätöä simpukoiden kanssa). Innostuin simpukoista nyt kovasti. Meillä on entisen assistenttini kanssa tapana käydä syömässä simpukoita Belgessä, kun tapaamme pari kertaa vuodessa. Belgessä saa perinteisen Moules Mrinièren lisäksi esim. thai-tyylisiä simpukoita ja katselinkin jo reseptejä netistä. Ehkä ensi viikonloppuna... Belgessä saa simpukoiden kera myös ranskalaisia perunoita belgialaiseen tyyliin. Ne ovat ihania mutta kotioloissa en niitä kaipaa. Simpukat ovat ihania, ja yllättävän täyttäviä, ihan sellaisenaan.
Kaapista löytyy jopa juuri sopivan kokoisia kulhoja simpukka-ateriaa varten. Kerman saven kulhot on itse asiassa ostettu vuosia sitten juuri simpukoita varten!
We went grochery shopping in Viikki Prisma yesterday
and decided on the spur of the moment to buy mussels. A little over a kilo of
Danish mussels were sold in net bags and we even got a 30% discount, because
the guy at the counter could see that "a few" mussels were open which
meant they couldn't be used. We went home happy dreaming of a wonderful dinner
of mussels.
The mussels had been packed with care at the store.
They were in a plastic bag with ventilation holes mad into it. We even got some
ice for the trip home.
Unfortunately we were very disappointed when we cut
open the net bag. "A few" open mussels was the understatement of the
century! When we separated the open and closed mussels, there were well over
half of the total amount that were open, almost two thirds! Samppa had a total
fit and whacked the mussels in to a cardboard box, the open ones on the bottom
and the closed ones on top, and took off for Viikki Prisma. I wondered how
returning mussels to the store would work out... Everything went quite smoothly
however. Evidently Samppa had not started yelling at the personnel but had
stated the matter calmly. The personnel had been very sorry, took the mussels
back and refunded Samppa his money. It was too risky to buy another batch of
mussels from the same store so Samppa checked out the Arabianrannan
kauppakeskus K-market to see if they had mussels. And they did have them! Now
when we opened the bag there were only a few open mussels. For a moment there
it looked like we wouldn't be having mussels for Saturday's dinner but now we
could continue with preparing the meal as planned.
I decided to prepare the mussels using a traditional
recipe, that is to say Moules Marinière. I again studied our cookbooks and the
internet as well. The recipes had a few variations: some didn't have garlic at
all while others did, some recipes used only white wine and others used white
wine and cream. We definitely wanted garlic and Samppa definitely wanted cream.
I decided I'd try to make the mussels the same way that they make them at
Merimakasiini, where we once had delicious mussels years ago.
And of course we had to use garlic. We had bought
wonderful, fresh Egyptian garlic which were a joy to behold and a joy to the
taste buds too.
Moules Marinière
1,2 kg fresh mussels
4-6 shallots
2 cloves of garlic
bouquet garni (a spring of
parsley, thyme and one bay leaf tied into a boquet)
5 dl white wine
2 dl cream
salt to taste
butter for frying
Go through all the mussels carefully discarding all
open mussels. If the mussel closes when lightly tapped, you can use it,
otherwise throw away all open mussels. Wash the mussels under cold running
water and scrape off all the beard (the mussels we bought were very clean so
nothing much needed to be done).
Chop the onion finely and fry lightly in butter in a
large saucepan until soft. Add the finely chopped garlic. Add the white wine
and bouquet garni and salt and let simmer for 2 minutes (in the mean time you
can sip some of the left over wine). Add the mussels to the pan and whack the
lid on. Steam the mussels in the white wine for about 5 minutes (and sip some
more wine). The mussels have now opened in the pan. Discard any mussels that
have not opened. Remove the mussels from the pan with a slotted spoon. Remove
the bouquet garni from the white wine sauce and add the cream. Let simmer for a
few minutes. Divide the mussels into two big bowls and pour the sauce over
them. Garnish with fresh chopped parsley.
Voilà. A wonderful meal with
very little effort (if you don't count the trouble with actually getting the
mussels). I'm very excited about mussels now. My ex assistant and I go for
mussels at Belge when we meet up a couple of times a year. Apart from the
traditional Moules Marinière you can also get Thai style mussels there for
example and I already looked at some recipes for those online. Maybe next weekend...
At Belge you also get French fries with the mussels in true Belgian style. They
are quite wonderful but I did not miss them with our home cooked meal. Mussels
are wonderful, and surprisingly filling, just on their own.
We even have bowls just the right size for a dinner of
mussels here at home. I've actually bought the Kerman savi bowls for mussels
years ago!
Kommentit
Lähetä kommentti