Moules Marinière



Kävimme eilen lauantaiostoksilla Viikin Prismassa ja päätimme hetken mielijohteesta ostaa sinisimpukoita. Prismassa oli hieman yli kilon verran tanskalaisia simpukoita myynnissä verkkopusseissa ja saimme jopa 30 % alennuksen, koska kalatiskin poika näki, että "jokunen" simpukka oli auki, eli niitä ei voisi käyttää. Lähdimme iloisina kotia kohti, ihana simpukkaillallinen mielessä siintäen.


Simpukat oli pakattu huolella kalatiskillä muovipusseihin, joihin oli pistelty ilmareikiä. Saimme jopa jäitä mukaan kotimatkaa varten.




Valitettavasti jouduimme kokemaan pettymyksen, kun avasimme verkkopussin. "Jokunen" avoin simpukka olikin vuosisadan vähätelmä! Kun erottelimme avoimet ja kiinni olevat simpukat, aukiolevien määrä oli reilusti yli puolet, jopa kolme neljäsosaa koko määrästä! Samppa sai totaalisen pimahduksen ja heivasi simpukat pahvilaatikkoon, aukinaiset alla ja harvat kiinni olevat päällimmäisenä ja paineli saman tien takaisin Viikin Prismaan. Itse mietiskelin, miten simpukoiden palautus mahtaisi onnistua... Kaikki meni kuitenkin ihan hyvin. Ehkei Samppa ollut kuitenkaan alkanut karjua kalatiskin henkilökunnalle, vaan oli rauhallisesti esittänyt asiansa. Henkilökunta oli hyvin pahoillaan, vastaanottivat simpukat takaisin ja hyvittivät rahat. Uusia simpukoita samasta paikasta ei Samppa uskaltanut ottaa, vaan käväisi tarkistamassa Arabianrannan kauppakeskuksen K-kaupasta, josko sieltä löytyisi simpukoita. Ja löytyihän sieltä! Nyt kun avasimme pussin, löytyi avonaisia simpukoita vain muutama. Hetken oli jo näyttänyt siltä, että simpukoita ei meillä lauantai-iltana syötäisi mutta nyt saatoimme jatkaa ruoanlaittoa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Päätin valmistaa simpukat perinteisen reseptin mukaisesti, eli Moules Marinière. Tutkin taas hieman keittokirjojamme ja nettiäkin. Resepteissä on joitain variaatioita: jossain ei ole valkosipulia lainkaan kun taas toisissa valkosipulia käytetään, joissain vain valkoviiniä, joissain valkoviiniä ja kermaa. Halusimme ehdottomasti valkosipulia ja Samppa halusi ehdottomasti kermaa. Niinpä yritin valmistaa simpukat samalla tavalla, kuin oli valmistettu ne sinisimpukat, joita kerran ravintola Merimakasiinissa olimme syöneet.

Ja pakkohan sitä valkosipulia oli käyttää. Olimme ostaneet ihania, tuoreita, egyptiläisiä valkosipuleita, jotka olivat sekä ilo silmälle että makuhermoille.




Moules Marinière


1,2 kg tuoreita sinisimpukoita
4-6 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
bouquet garni (persiljanoksa, timjaminoksa ja laakerinlehti sidottuna kimpuksi)
5 dl valkoviiniä
2 dl kuohukermaa
suolaa maun mukaan
voita paistamiseen

Käy simpukat huolellisesti läpi, poistaen kaikki avonaiset simpukat. Jos simpukka sulkeutuu, kun sitä kevyesti koputtelee, voi sen käyttää, muuten kakki avonaiset simpukat heitetään pois. Pese simpukat kylmän veden alla ja raaputa niistä kakki mahdollinen hiekka ja parta pois (nämä ostamamme simpukat olivat kyllä todella puhtaista, ei tarvinnut juuri tehdä mitään toimenpiteitä).

Hienonna sipulit ja kuullota niitä voissa suuressa kattilassa. Lisää hienonnettu valkosipuli. Lisää valkoviini ja bouquet garni ja suola ja anna kiehua 2 min.(odotellessa voi siemailla pulloon jäänyttä valkoviiniä). Lisää simpukat ja laita kattilaan kansi. Simpukat saavat höyrystyä valkoviinissä n. 5 min. Hölskyttele kattilaa silloin tällöin (ja siemaile lisää viiniä). Simpukat ovat nyt avautuneet valkoviinihöyryssä. Jos kiinni olevia simpukoita löytyy, heitä ne pois. Ota simpukat pois kattilasta reikäkauhalla. Poista bouquet garni valkoviiniliemestä ja lisää kerma. Anna kiehua hiljalleen pari minuuttia. Jaa simpukat kahteen isoon kulhoon ja kaada liemi simpukoiden päälle. Koristele annos tuoreella persiljasilpulla.





Voilà. Ihana ateria hyvin vähällä vaivalla (jos ei ota huomioon säätöä simpukoiden kanssa). Innostuin simpukoista nyt kovasti. Meillä on entisen assistenttini kanssa tapana käydä syömässä simpukoita Belgessä, kun tapaamme pari kertaa vuodessa. Belgessä saa perinteisen Moules Mrinièren lisäksi esim. thai-tyylisiä simpukoita ja katselinkin jo reseptejä netistä. Ehkä ensi viikonloppuna... Belgessä saa simpukoiden kera myös ranskalaisia perunoita belgialaiseen tyyliin. Ne ovat ihania mutta kotioloissa en niitä kaipaa. Simpukat ovat ihania, ja yllättävän täyttäviä, ihan sellaisenaan.

Kaapista löytyy jopa juuri sopivan kokoisia kulhoja simpukka-ateriaa varten. Kerman saven kulhot on itse asiassa ostettu vuosia sitten juuri simpukoita varten!



We went grochery shopping in Viikki Prisma yesterday and decided on the spur of the moment to buy mussels. A little over a kilo of Danish mussels were sold in net bags and we even got a 30% discount, because the guy at the counter could see that "a few" mussels were open which meant they couldn't be used. We went home happy dreaming of a wonderful dinner of mussels.

The mussels had been packed with care at the store. They were in a plastic bag with ventilation holes mad into it. We even got some ice for the trip home.

Unfortunately we were very disappointed when we cut open the net bag. "A few" open mussels was the understatement of the century! When we separated the open and closed mussels, there were well over half of the total amount that were open, almost two thirds! Samppa had a total fit and whacked the mussels in to a cardboard box, the open ones on the bottom and the closed ones on top, and took off for Viikki Prisma. I wondered how returning mussels to the store would work out... Everything went quite smoothly however. Evidently Samppa had not started yelling at the personnel but had stated the matter calmly. The personnel had been very sorry, took the mussels back and refunded Samppa his money. It was too risky to buy another batch of mussels from the same store so Samppa checked out the Arabianrannan kauppakeskus K-market to see if they had mussels. And they did have them! Now when we opened the bag there were only a few open mussels. For a moment there it looked like we wouldn't be having mussels for Saturday's dinner but now we could continue with preparing the meal as planned. 

I decided to prepare the mussels using a traditional recipe, that is to say Moules Marinière. I again studied our cookbooks and the internet as well. The recipes had a few variations: some didn't have garlic at all while others did, some recipes used only white wine and others used white wine and cream. We definitely wanted garlic and Samppa definitely wanted cream. I decided I'd try to make the mussels the same way that they make them at Merimakasiini, where we once had delicious mussels years ago. 

And of course we had to use garlic. We had bought wonderful, fresh Egyptian garlic which were a joy to behold and a joy to the taste buds too.

Moules Marinière

1,2 kg fresh mussels
4-6 shallots
2 cloves of garlic
bouquet garni (a spring of parsley, thyme and one bay leaf tied into a boquet)
5 dl white wine
2 dl cream
salt to taste
butter for frying

Go through all the mussels carefully discarding all open mussels. If the mussel closes when lightly tapped, you can use it, otherwise throw away all open mussels. Wash the mussels under cold running water and scrape off all the beard (the mussels we bought were very clean so nothing much needed to be done).

Chop the onion finely and fry lightly in butter in a large saucepan until soft. Add the finely chopped garlic. Add the white wine and bouquet garni and salt and let simmer for 2 minutes (in the mean time you can sip some of the left over wine). Add the mussels to the pan and whack the lid on. Steam the mussels in the white wine for about 5 minutes (and sip some more wine). The mussels have now opened in the pan. Discard any mussels that have not opened. Remove the mussels from the pan with a slotted spoon. Remove the bouquet garni from the white wine sauce and add the cream. Let simmer for a few minutes. Divide the mussels into two big bowls and pour the sauce over them. Garnish with fresh chopped parsley.

Voilà. A wonderful meal with very little effort (if you don't count the trouble with actually getting the mussels). I'm very excited about mussels now. My ex assistant and I go for mussels at Belge when we meet up a couple of times a year. Apart from the traditional Moules Marinière you can also get Thai style mussels there for example and I already looked at some recipes for those online. Maybe next weekend... At Belge you also get French fries with the mussels in true Belgian style. They are quite wonderful but I did not miss them with our home cooked meal. Mussels are wonderful, and surprisingly filling, just on their own.

We even have bowls just the right size for a dinner of mussels here at home. I've actually bought the Kerman savi bowls for mussels years ago!

Kommentit

Suositut tekstit