Kanaa JAlfrezi/Chicken Jalfrezi



Lauantai-ilta ja oma rauha! Sen kunniaksi halusin kokata jotain erityisen hyvää - ihan vain itselleni.

Puntaroin pitkään, mikä se erityisen hyvä voisi olla. Mahdollisuuksia tuntui olevan vaikka kuinka paljon. Lopuksi päädyin yhteen suosikkiini. Ruokalaji on intialainen kanaa jalfrezi, miedosti tulinen kanaruoka, jossa yhdistyy ihanasti kuminan, inkiväärin ja korianterin maut chili-tomaattikastikkeessa. Resepti löytyy luottokeittokirjastani The Around the World Cookbookista (Annes Publishing Limited 1998). 

Kanaa Jalfrezi
4 annosta

675g nahattomia ja maustamattomia kanan rintafileitä
öljyä paistamiseen
1 tl kuminansiemeniä
1 sipuli hienonnettuna
1 vihreä paprika kuutioituna
1 punainen paprika kuutioituna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 rkl currytahnaa
1 tl chilitahnaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl jauhettua kuminaa
suolaa maun mukaan
400g tomaattimurskaa
kourallinen tuoretta inkivääriä hienonnettuna

Leikkaa kanan rintafileet paloiksi. Palat saavat olla suurehkoja, ei tarvitse tehdä hakkelusta. Kuumenna oljy wok-pannussa ja paista kuminansiemeniä öljyssä, kunnes siemenet hieman pihisevät. Lisää sipuli, paprikat, valkosipuli ja inkivääri ja paista 6-8 min. Lisää currytahna ja paista n. 2 min. Lisää chili, jauhettu korianteri ja jauhettu kumina ja suola. Paista jälleen 2 min. Lisää kanapalat ja paista n. 5 min. Lisää tomaattimurska ja tuore hienonnettu korianteri. Keitä n. 15 min. kannen alla kunnes kanapalat ovat kypsiä ja mureita. Tarjoa basmatiriisin kera ja koristele tuoreilla korianterinlehdillä.



Tämä ruoka on herkullista ja sitä voisi syödä vaikka kuinka paljon - niin paljon kuin napa vain vetää. Tässä taitaa chili olla se koukuttava ainesosa. Teelusikallinen chilitahnaa (suosimaani Sambal Oelekia) antaa kivasti potkua mutta toki chiliä voi lisätäkin. Nyt tein kuitenkin maltillisen version, jotta simasuumme Samppakin voi tätä syödä vaikka yöllä, kun hän kotiutuu Lammassaaresta.

Ruokajuomaksi valitsin oluen...täysin vastoin tapojani. Selailin taas Makuaakkoset kirjaa ( WS Bookwell Oy, Porvoo 2001) intialaisen ruoan kohdalta. Yleisestihän ajatellaan, että intialaisen ruoan kanssa eivät viinit lainkaan sovi. Näin ei kuitenkaan ole, vaan esimerkiksi uuden maailman valkoviinit sopivat intialaisen ruoan kanssa oikein hyvin. Oluttakin kuitenkin kirjassa suositeltiin, etenkin Indian Pale Alea eli IPAa. Kävin sitten kauppareissun yhteydessä Alkossa, ajatuksena vain vilkaista olisiko kyseinen olut edes Alkon valikoimissa. En oikein kyllä uskonut, että olisi. Alkossamme piti oikein etsiä oluthyllyjä. Valkoviinien sijainti Arabianrannan Alkossa on harvinaisen hyvin hanskassa, mutta en ole tainnut koskaan ostaa sieltä pulloakaan olutta niiden kahdeksan vuoden aikana, joina olemme täällä asuneet. Mutta kas, IPAahan löytyi, ja ostin siis yhden pullon olutta (Fuller's Indian Pale Ale, 726566, 3,70€ 0,5 l).



Olut oli ihan hyvää. Maistui oluelle. Ehkä maussa oli jopa hieman kitkeryyttä. En vieläkään ole oluen ylin ystävä mutta intialaisen ruoan kanssa se kyllä sopii.





Saturday evening and some time to myself! To celebrate I wanted to cook something especially good - just for myself.

I thought long and hard about what something especially good might be. The possibilities seemed endless.
Finally I decided on one of my favorites. The dish is Indian Chicken Jalfrezi, a mildly spicy chicken dish, that wonderfully combines cumin, ginger and coriander in a chili and tomato sauce. The recipe for Chicken Jafrezi can be found in my trusty cookbook, The Around the World Cookbook (Annes Publishing Limited 1998). 

Chicken Jalfrezi

serves 4

675g chicken breasts, skinned
oil for frying
1 tsp cumin seeds
1 onion, finely chopped
1 green pepper, cubed
1 red pepper, cubed
1 clove of garlic, finely chopped
2 cm piece root ginger, finely grated
1 tbsp curry paste
1 tsp chili paste
1 tsp ground coriander
1 tsp ground cumin
salt to taste
400g crushed tomatoes
a handful of chopped fresh coriander

Cut the chicken into cubes. The cubes can be a good size, no need to make mince of the chicken. Heat the oil in a wok and fry the cumin seeds in the oil until they splutter. Add the onion, the peppers, garlic and ginger and fry for 6-8 minutes. Add the curry paste and fry for about 2 minutes. Add the chili, ground coriander, ground cumin and salt. Fry for another 2 minutes. Add the chicken cubes and fry for about 5 minutes. Add the crushed tomatoes and fresh chopped coriander. Cover the wok and cook for about 15 minutes until the chicken cubes are soft and tender. Serve with basmati rice and garnish with fresh coriander leaves.

This is a delicious dish and you could just keep eating and eating it until you burst. I think the chili gets you hooked. A teaspoon of chili (my favorite Sambal Oelek) gives the dish a nice kick but you can also add more chili if you want. Now however I made a moderate version so Samppa can also have some, when he comes back from Lammassaari at some point tonight.

As a beverage with this dish I chose beer...so very unlike me. I flipped through the book Eating and Drinking on Indian food. In general it is thought that wine does not go with Indian food at all. This, however, is not the case and many white wines from the New World go very well with Indian food. The book did also recommend beer, especially Indian Pale Ale, IPA. So I went to Alko after I had goon grocery shopping, thinking to at least glimpse i the beer in question would be part of their selection. I didn't really think it would be. In Alko I had to hunt for the beer section. I know the location of the white wine section in the Arabianranta Alko very well but I don't think I have even bought a single bottle of beer from there during the eight years we've lived here. But lo and behold, they had IPA and I thus bought one bottle of beer. 

The beer was OK. Tasted like beer. Might have even been a bit bitter. I'm still not a beer lover but I have to admit it went very well with Indian food.


Kommentit

  1. this recipe is great and the outcome would be tastier. but to make it the best you would require the best quality basmati rice and you can easily buy it here https://farmeruncle.com/shop/Himalayan-Grown-Long-Grain-Basmati-Rice-2-Kgs-p88362576 order it online and make your every dish tastier.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit