Kanaa JAlfrezi/Chicken Jalfrezi
Lauantai-ilta ja oma
rauha! Sen kunniaksi halusin kokata jotain erityisen hyvää - ihan vain
itselleni.
Puntaroin pitkään, mikä
se erityisen hyvä voisi olla. Mahdollisuuksia tuntui olevan vaikka kuinka
paljon. Lopuksi päädyin yhteen suosikkiini. Ruokalaji on intialainen kanaa
jalfrezi, miedosti tulinen kanaruoka, jossa yhdistyy ihanasti kuminan,
inkiväärin ja korianterin maut chili-tomaattikastikkeessa. Resepti löytyy luottokeittokirjastani The Around the World Cookbookista
(Annes Publishing Limited 1998).
Kanaa Jalfrezi
4 annosta
675g nahattomia ja
maustamattomia kanan rintafileitä
öljyä paistamiseen
1 tl kuminansiemeniä
1 sipuli hienonnettuna
1 vihreä paprika
kuutioituna
1 punainen paprika
kuutioituna
1 valkosipulinkynsi
hienonnettuna
2 cm pala tuoretta
inkivääriä raastettuna
1 rkl currytahnaa
1 tl chilitahnaa
1 tl jauhettua
korianteria
1 tl jauhettua kuminaa
suolaa maun mukaan
400g tomaattimurskaa
kourallinen tuoretta
inkivääriä hienonnettuna
Tämä ruoka on herkullista ja sitä voisi syödä vaikka kuinka paljon
- niin paljon kuin napa vain vetää. Tässä taitaa chili olla se koukuttava
ainesosa. Teelusikallinen chilitahnaa (suosimaani Sambal Oelekia) antaa kivasti
potkua mutta toki chiliä voi lisätäkin. Nyt tein kuitenkin maltillisen version,
jotta simasuumme Samppakin voi tätä syödä vaikka yöllä, kun hän kotiutuu
Lammassaaresta.
Ruokajuomaksi
valitsin oluen...täysin vastoin tapojani. Selailin taas Makuaakkoset kirjaa (
WS Bookwell Oy, Porvoo 2001) intialaisen ruoan kohdalta. Yleisestihän
ajatellaan, että intialaisen ruoan kanssa eivät viinit lainkaan sovi. Näin ei
kuitenkaan ole, vaan esimerkiksi uuden maailman valkoviinit sopivat intialaisen
ruoan kanssa oikein hyvin. Oluttakin kuitenkin kirjassa suositeltiin, etenkin
Indian Pale Alea eli IPAa. Kävin sitten kauppareissun yhteydessä Alkossa,
ajatuksena vain vilkaista olisiko kyseinen olut edes Alkon valikoimissa. En
oikein kyllä uskonut, että olisi. Alkossamme piti oikein etsiä oluthyllyjä.
Valkoviinien sijainti Arabianrannan Alkossa on harvinaisen hyvin hanskassa,
mutta en ole tainnut koskaan ostaa sieltä pulloakaan olutta niiden kahdeksan
vuoden aikana, joina olemme täällä asuneet. Mutta kas, IPAahan löytyi, ja ostin
siis yhden pullon olutta (Fuller's Indian Pale Ale, 726566, 3,70€ 0,5 l).
Olut oli ihan hyvää. Maistui oluelle. Ehkä maussa oli jopa hieman kitkeryyttä. En vieläkään ole oluen ylin ystävä mutta intialaisen ruoan kanssa se kyllä sopii.
Saturday evening
and some time to myself! To celebrate I wanted to cook something especially
good - just for myself.
I thought long and hard about what something
especially good might be. The possibilities seemed endless.
Finally I decided on one of my favorites. The dish is
Indian Chicken Jalfrezi, a mildly spicy chicken dish, that wonderfully combines
cumin, ginger and coriander in a chili and tomato sauce. The recipe for Chicken
Jafrezi can be found in my trusty cookbook, The Around the World Cookbook
(Annes Publishing Limited 1998).
Chicken Jalfrezi
serves 4
675g chicken breasts, skinned
oil for frying
1 tsp cumin seeds
1 onion, finely chopped
1 green pepper, cubed
1 red pepper, cubed
1 clove of garlic, finely chopped
2 cm piece root ginger, finely grated
1 tbsp curry paste
1 tsp chili paste
1 tsp ground coriander
1 tsp ground cumin
salt to taste
400g crushed tomatoes
a handful of chopped fresh coriander
Cut the chicken into cubes. The cubes can be a good
size, no need to make mince of the chicken. Heat the oil in a wok and fry the
cumin seeds in the oil until they splutter. Add the onion, the peppers, garlic
and ginger and fry for 6-8 minutes. Add the curry paste and fry for about 2
minutes. Add the chili, ground coriander, ground cumin and salt. Fry for
another 2 minutes. Add the chicken cubes and fry for about 5 minutes. Add the
crushed tomatoes and fresh chopped coriander. Cover the wok and cook for about
15 minutes until the chicken cubes are soft and tender. Serve with basmati rice
and garnish with fresh coriander leaves.
This is a delicious dish and you could just keep
eating and eating it until you burst. I think the chili gets you hooked. A
teaspoon of chili (my favorite Sambal Oelek) gives the dish a nice kick but you
can also add more chili if you want. Now however I made a moderate version so
Samppa can also have some, when he comes back from Lammassaari at some point
tonight.
As a beverage with this dish I chose beer...so very
unlike me. I flipped through the book Eating and Drinking on Indian food. In
general it is thought that wine does not go with Indian food at all. This,
however, is not the case and many white wines from the New World go very well
with Indian food. The book did also recommend beer, especially Indian Pale Ale,
IPA. So I went to Alko after I had goon grocery shopping, thinking to at least
glimpse i the beer in question would be part of their selection. I didn't
really think it would be. In Alko I had to hunt for the beer section. I know
the location of the white wine section in the Arabianranta Alko very well but I
don't think I have even bought a single bottle of beer from there during the
eight years we've lived here. But lo and behold, they had IPA and I thus bought
one bottle of beer.
The beer was OK. Tasted
like beer. Might have even been a bit bitter. I'm still not a beer lover but I
have to admit it went very well with Indian food.
this recipe is great and the outcome would be tastier. but to make it the best you would require the best quality basmati rice and you can easily buy it here https://farmeruncle.com/shop/Himalayan-Grown-Long-Grain-Basmati-Rice-2-Kgs-p88362576 order it online and make your every dish tastier.
VastaaPoista