Banaaniletut/Banana pancakes

"Unohtakaa avokadopasta. Uusi trendiruoka on banaaniletut" lausui Aino Töllinen YleX kanavalla tänään. Ja kun kerran niin lausutaan valtakunnallisessa mediassa, pakkohan se on uskoa.

Banaaniletut kuulostivat juuri niin oudoilta, että kiinnostukseni heräsi heti. Koska ei ollut (niin) paljon töitä tänään työhuoneella tehtävänä, ryhdyin selvittämään case banaanilettua.

Ensimmäisen ohjeen löysin Viljavapaa keittiö- blogista joka johdatti minut Eevan ruokablogiin (aikas naseva nimi tämän henkilön blogilla, kuinka en sitä itse tullut ajatelleeksi...toki yhdellä e:llä?). Asia tuli aika nopeasti selväksi: ihmelettuihin tarvitaan vain kaksi raaka-ainetta, banaania ja kananmunaa. Kuulosti jännittävältä. Ei auttanut kuin ryhtyä tuumasta toimeen.


Banaaniletut

2 kananmunaa
1 kypsä banaani
(haluttaessa ripaus vaniljasokeria)

Pilko banaani ja laita tehosekoittimeen. Riko sekaan kananmunat ja sekoita tehosekoittimessa pari minuuttia tasaiseksi taikinaksi. Paista lettupaanulla voissa. Banaaniletut palavat helpommin kuin tavalliset letut, joten paistolämpötilan tulee olla varsin mieto.

Siinä se oli. Kaikki sujui hyvin vaivattomasti. Taikina oli aika paljon paksumpaa kuin tavallinen lettutaikina. Annostelin sitä lettupannulle suurehkolla lusikalla ja taikinaa sai jopa hieman lusikan kärjellä levittää pannun reunoille, jotta letuista tuli tasaisen pyöreitä. Paistaminen ja lettujen kääntäminen oli helppoa, koska letut hyytyivät nopeasti. En olisi ihan oikeasti uskonut.

Eevan blogissa sanottiin, että letut ovat hyvin makeita, joten lisukkeiksi ei suositeltu hilloja tai sokeria. No, onhan banaani toki makeaa mutta ei nyt niin himputin makeaa, etteikö lisukkeissakin makeutta voisi olla. Blogin ohjeen mukaan söin sitten kuitenkin letut turkkilaisen jogurtin kera. Tuoreita marjoja ei nyt ollut, joten laitoin letuille hieman boysenmarjahilloa, sehän ei ole ehkä ihan niin makeaa, kuin esim. mansikkahillo. Jos kuitenkin meinaa tarjota näitä lettuja jälkiruokana, voi niiden lisukkeena omasta mielestäni ainakin olla ihan samoja juttuja, kuin tavallisten lettujenkin. Ja mitä kummallisinta: luin vasta äsken blogia tarkemmin ja siinä ehdotettiin vaahterasiirappia lisukkeeksi! Kun maistoin ihan ensimmäisen paistetun banaaniletun, mietin silloin, että ne maistuvat vähän samalta kuin amerikkalaiset aamiaisletut, joiden kanssa pitää ehdottomasti olla vaahterasiirappia! Eli oma makuaistini johdatteli minut oikeille poluille.

Näitä lettuja voisi hyvin tarjota vaikka aamiaisella tai brunssilla.

Ovatkohan nämä letut nyt kuitenkin vähän niin kuin avokadopasta...oikein herkullisia mutta ei nyt mitään sellaista, jonka vuoksi puhkeaisin kyyneliin. Toisaalta...nyt kun kirjoitan tätä, mietin lettuja koko ajan. Niitä on vielä jokunen jäljellä. Meillä ei ole vaahterasiirappia, tavallista kylläkin. Jos kuitenkin vielä söisin yhden satsin siirapin kera... Eli ovatko letut kuitenkin koukuttavia? Enemmän ainakin, kuin avokadopasta!

Yksi aivan liian tumma kuva ja sitten kameran akusta loppuikin latinki./One very dark picture and then the camera's battery went dead.



"Forget avocado pasta. The new trend dish is banana pancakes" said Aino Tölline on YleX  radio today. And because it was said on the national media, one has to believe it.

Banana pancakes sounded just weird enough for me to get interested. Because  I didn't have (so) much work to do today, I commenced to clarify the case of the banana pancakes.

I found the first recipe in the Viljavapaa keittiö- blog which lead me to Eevan ruokablogi (a pretty nifty name for a blog, why didn't I think of this...of course with on "e"?). I got things cleared up pretty fast: all you need are two ingredients, banana and egg. Sounded intriguing. Nothing for it but to get cracking.

 Banana pancakes

2 eggs
1 ripe banana
(a pinch of vanilla sugar if desired)

Chop the banana and place in a blender. Add the eggs and blitz for about two minutes into a smooth batter. Fry in a pancake pan in butter. Banana pancakes burn more easily than normal pancakes so fry at low to medium heat.

That's it. Everything went very smoothly. The batter is much thicker than normal pancake batter. I poured the batter on to the pan with a large spoon and had to even it out along the edges with the spoon to get nice, round pancakes. Frying and turning the pancakes was easy because they set so quickly. I would have never believed it.

It said in Eevan blogi that the pancakes are very sweet, so jam or sugar was not recommended as accompaniments. Well, banana is sweet but not so darned sweet that you couldn't have something sweet with it. But now I had Turkish yoghurt with the pancakes, as the blog suggested. I had no fresh berries so I had some boysen berry jam with the pancakes, as boysen berry is not as sweet as, let's say, strawberry. But if you are planning to serve these pancakes as dessert, I'd serve the same accompaniments with them as I would with normal pancakes. And the strangest thing of all: I just read the blog properly and maple syrup was also suggested! When I tasted the very first pancake, I thought then that they sort of tasted like American pancakes and you just have to have syrup with American pancakes! So, in fact my own taste buds led me on the right track.

You could serve these pancakes for breakfast or for brunch.

But are these pancakes perhaps a bit like the avocado pasta...very delicious but nothing to burst into tears over. On the other hand...now as I write this, I keep thinking about the pancakes all the time. There are still some left. We don't have maple syrup but we do have ordinary syrup. If I just have one more helping, with syrup. So are these pancakes addictive after all? At least more so than avocado pasta! 

Kommentit

Suositut tekstit