Pihlajanmarjahyytelö
Hesarin viimeisimmän ruokatorstain yksi resepti tuli kuin tilauksesta: pihlajanmarjamarmeladi. Olin päättänyt tehdä sadonkorjuujuhliin kakun, jossa oli pihlajanmarjaa jossain muodossa ja olin jo netistä hieman tutkaillut erillaisia hilloreseptejä, joissa osassa oli pelkkää pihlajanmarjaa ja osassa esim. pihlajanmarjaa ja omenaa. En kuitenkaan ollut tehnyt mitään varsinaista valintaa jonkun tietyn reseptin hyväksi ja kun torstaina avasin Hesarin, tiesin että olin löytänyt etsimäni. Tästä marmeladista tulisi ainakin yksi ainesosa sadonkorjuukakkuun.
Tässä Helsingin Sanomien resepti, jota lopuksi muunsin hyvi, hyvin vähän.
Vaniljainen pihlajanmarjahyytelö
1/2 l pihlajanmarjoja4 dl vettä
n. 4 1/2 dl hillosokeria
1 vaniljatanko
Riivi pihlajanmarjat oksista. Poista huonot marjat ja huuhtele marjat hyvin lävikössä.
Laita marjat kattilaan veden kanssa ja keitä kannen alla 20-25 min. tai kunnes marjat pehnenevät. Siivilöi mehu kulhoon ja puserra myös marjat lävikön läpi.
Huuhtaise kattila. Kaada siivilän läpi puserrettu mehu takaisin kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa vaniljansiemenet mehun joukkoon. Laita kattilaan myös vaniljatangon puolikkaat.
Kuumenna mehu, lisää joukkoon hillosokeri sekoittaen. Anna kiehua kymmenisen minuuttia. Ota kattila liedeltä. Poista vaniljatangon puolikkaat. Purkita marmeladi huolelliseti puhdistettuihin, kuumennettuihin tölkkeihin. Säilytä viileässä. Tarjoa paahtoleivän kera tai juustolautasella.
Ainoa poikkeus alkuperäiseen reseptiin jonka tein oli se, että käytin ihan pokkana vaniljasokeria vaniljatangon sijaan. Hyvin toimi. Mutta voisin toki alkaa käyttää enemmän tuoreita aineita mausteina. Olen vähän laiska nykyään ja käytän vaniljasokeria vaniljatangon sijaan ja sambal oelek- tahnaa tuoreiden chilien sijaan. Puhumattakaan siitä, miten paljon käytän valmista inkivääritahnaa, kun voisin ihan hyvin raastaa itse tuoretta inkivääriä ilman sen suurempaa tuskaa. Tässä asiassa siis olisi parantamisen varaa ja voisinkin luvata tästä hetkestä eteenpäin tehdä asialle jotain.
Hesarin ohjeessa neuvottiin pakastamaan ennen marmeladin tekoa, koska pakkanen taittaa marjojen happamuutta. Pyysinkin torstaina Samppaa keräämään marjat päivällä ja laittamaan ne pakastimeen. Kun illalla saavuin kotiin ja ryhdyin tekemään marmeladia, olivat marjat joa aivan jäässä. Vaikea sanoa, miten pakastaminen vaikutti. Hapanta hillo nytkin oli mutta kai se sitten olisi ollut vielä happamampaa, jos olisin vain tehnyt hillon suoraan puusta kerätyistä marjoista.
Marmelasiat tuli upean väristä, kuten kuvasta näkyy. Pihlaja on lempipuuni juuri marjojen takia ja erityisesti pidän niistä marjoista, joissa on oranssi sävy. Nämä Sampan keräämät taisivat olla aika punaisia mutta upeanväristä hillosta tuli, olivat marjat minkä sävyisiä tahansa. Ja niin ovat pihlajatkin upeita nyt, kun marjoja on kaikissa puissa niin paljon. Annalan puissa ovat marjat, jos ei nyt ihan niin melkein, kirsikan kokoisia! Olisiko nyt sitten vähäluminen talvi tulossa, kun ei pihlaja jaksa kahta kantaa, marjoja ja lunta?
Kommentit
Lähetä kommentti