Sadonkorjuukakku, Harvest Cheesecake
Viime viikonlopun sadonkorjuujulienpäivämäärä oli myös blogini yksivuotis syntymäpäivä! En asiaa sen kummemmin mainostanut mutta kakku jonka tein, oli siis ikään kuin syntymäpäiväkakku. Tämä kakkuhan oli kovasti aikuiseen makuun tehty mutta raaka-aineet olivat mitä ajankohtaisimmat, joten kakku sopi mainiosti juhlistamaan syksyistä syntymäpäivää.
Viime vuonna oli syksyiseen kakkuun todella vaikeaa löytää pihlajanmarjoja edes kakun koristeeksi mutta nythän puut suorastaan notkuvat marjojen painosta. Kun kävin juhlien aamuna hakemassa marjoja Annalan metsästä, saatoin valita parhaimmat ja kauneimmat tertut, samoin parhaat lehdet. kakun koristelusta tulikin hyvin kaunis. Glasyyriin käytin mustaa viinimarjamehua ja se loi aivan upean värisen pohjan syvän oransseille marjoille. Glasyyri oli lähes musta ja marjat hehkuivat sen pinnalla hienosti.
Olen kauan miettinyt sitä, että ryhtyisin kirjoittamaan blogiani myös englanniksi. Tavoittaisin niin vielä enemmän ystäviäni maailmalla - heitä, jotka eivät suomea puhu. Näin blogin yksivuotis syntymäpäivän kunniaksi voisin tehdä niin. Kaukana takana ovat ne ajat, jolloin englanti oli vahvempi kieleni, mutta ehkä kuitenkin kokeilen, kuinka kahdella kielellä operointi toimisi. Toki se teettää tuplasti työtä, mutta ilokin voisi olla kaksinkertainen. Katsotaan nyt ainakin jonkin aikaa, kuinka homma sujuu.
I've been thinking about writing my blog in English for some time now. In doing so I would reach a greater number of friends around the world - those who don't speak Finnish. Now on the first anniversary of my blog I could start doing this. The days when English was my stronger language are far behind, but perhaps I could still try and see how operating with two languages will work. Of course it means double the work but perhaps also double the fun. Let's at least see how it goes for a while.
200g kaurakeksejä
50g voita
Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.
täyte:
1,5 dl fariinisokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa (vaikka Philadelphiaa)
2,5 dl kuohukermaa
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1,5 dl pihlajanmarjamarmeladia
1,5 dl omena-kanelimarmeladia (Dronningholm)
2 tl vaniljasokeria
6 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan vähintään viideksi minuutiksi. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää pihlajanmarjamarmeladi ja omena-kanelimarmeladi ja sekoita hyvin. Kuumenna tilkka mustaa viinimarjamehua kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi.
glasyyri:
3dl mustaa viinimarjamehua
3 liivatelehteä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka mustaa viinimarjamehua kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Kaada liivateseos kylmään mehuun ja sekoita hyvin. Kaada glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.
Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Veitsen voi kastaa kuumaan veteen ja kuivata pyyhkeeseen työn helpottamiseksi. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku.
Kakku onnistui mielestäni oikein hyvin. Aika kovasti se oli kiinni irtopohjavuoan reunoissa, joten tuorejuustoreunat eivät olleet aivan tasaiset. Tasoittelin niitä hieman lämmitetyllä veitsen lappealla puolella. Glasyyri sen sijaan onnistui mainiosti. Se oli hyvin tasainen, ilman yhtään ilmakuplaa. Ylhäällä oleva kuva valehtelee: ylhäällä oikeallä näyttää siltä, että pihlajanmarjat painavat glasyyria alas. Näin ei ollut. Valo vain osuu kattolampusta kiiltävän glasyyrin pintaan niin, että tällainen jännä "painunut" efekti syntyy.
Eniten hermoilin etukäteen kakun mausta - ei mikään pieni asia! Vähän se pihlajanmarjan maku arvelutti. Mutta kuten sanottu, kaikki kehuivat kakkua kovasti. Pihlajanmarja on hapan ja sillä selvä, joten kaikki osasivat varautua siihen. Ja ne jotka eivät hapanta makua siedä - lapset ja Samppa - eivät sitten vaan ota tätä kakkua.
The date of last weekend's autumn harvest party was also the date of the first anniversary of my blog! I didn't advertise this fact in any way but the cake I made was also a kind of birthday cake as well. This cake catered very much to an adult taste but the raw materials were very seasonal so the cake was extremely well suited to celebrate an autumnal birthday.
It was really hard to find rowanberries last year just for the decoration for the harvest party cake but now all the trees are positively bending over with the weight of the berries. When I went to gather the berries on the morning of the party in the Annala woods, I could pick and choose the prettiest bunches of berries and the best leaves. The cake decoration turned out to be very beautiful. I used blackcurrant juice for the glazing and it made an absolutely fabulous color base for the deep orange shade of the rowanberries. The glazing was almost black and the berries glowed on the surface nicely.
200g oatmeal cookies
50g butter
Crush the cookies finely. Melt the butter in the microwave and combine with the crushed cookies mixing well. Line the bottom of a pringform cake tin (24 cm in diameter) with baking paper and press the cookie-butter mixture firmly in to the bottom of the tin. Put the pan in the fridge and make the filling.
filling:
1,5 dl brown sugar
300 g natural cream cheese (for example Philadelphiaa)
2,5 dl whipping cream
4 eggs, the yolks and the whites separated (use pasteurized if available)
1,5 dl rowanberry marmalade
1,5 dl apple cinnamon marmalade
2 tl vanilla sugar
6 gelatine leaves
Soak the gelatine leaves in cold water for at least 5 minutes. Whisk the egg yolks and sugar together to form a light foam. Add the cream cheese and vanilla sugar and mix well. Add the rowanberry marmalade and the apple cinnamon marmalade and incorporate thoroughly into the cream cheese mixture. Heat a dash of blackcurrant juice in a saucepan until boiling, squeeze the gelatine leaves of excess water and melt the soft gelatine leaves in the hot juice. Add the gelatine and juice mixture into the cheesecake marmelade mixture and stir well. Whip the cream. Whisk the egg whites until stiff peaks begin to form. Add the cream and egg whites to the creamcheese marmalade mixture in turns, firs the cream then the egg whites. Add the cream and egg whites carefully "folding" them into the mixture with a spatula so that the mixture stays fluffy. Pour the filling into the springform tin on top of the cookie base. Lightly tap the tin agains the work counter to make the surface even ( you can also even out the surface with a silicone spatula ). Put the tin in the fridge again, now for about two hours.
glazing:
3dl blackcurrant juice
3 gelatine leaves
Soak the gelatine leaves in cold water for at least 5 minutes. Heat a dash of blackcurrant juice in a saucepan until boiling, squeeze the gelatine leaves of excess water and melt the soft gelatine leaves in the hot juice. Pour the gelatine and blaccurrant juice mixture into the cold juice and mix well. Don't use a wire whisk to mix the juice. Mix it gently with a spoon so no air bubbles form. Pour the juice slowly over the set cremcheese filling carefully popping any air bubbles with the tip of the spoon. Put the cake back in the fridge and let it set over night.
The next day remove the cake from the tin. Go around the edges of the tin with the tip of a sharp knife to loosen the cake.You can make this even easier by dipping the blade of the knife into hot water and drying it quickly with a towel. At this point it's best to take it easy and be very careful when removing the tin from around the cake. Transfer the cake onto a serving dish with the baking paper still intact. You can easily remove the baking paper by putting a spatula between the cake base and the baking paper, lifting the cake slightly and quickly pulling the paper out from under the base.
Decorate the cake.
In my opinion the cake turned out very well. It did stick to the edges of the springform tin quite tightly so the outer edge of the cake wasn't very even but I smoothed the surface over with flat side of a heated knife. The glazing on the other hand turned out superbly. It was very even without a single air bubble.
I was most nervous about the taste of the cake - not a small thing! The tang of the rowanberries made me a bit apprehensive. But all the guests keept praising the cake so it was more than OK in the end. Rowanberries are bitter and that's that so everyone was prepared for it. And those who can't handle the bitter taste - kids and Samppa - will just have to go without this particular cake.
Ok, this was the first post in English - and sheeez it took all night!!! Granted that I should maybe have done it on an evening when I get home a bit earlier. Earlier than eight-thirty. Anyway, all you English-speakers, tell me if this is a good idea. Im'g glad to expand the audience of my blog and surely in a while i'll get into the routine of writing in two languages. It was probably this first time that it felt like a big job. The next post will be much easier.
Anyway, enjoy and try out the cake. If you can't find rowanberries just substitute them for some other berries - perhaps sweeter berries :).
Pihlajanmarja-omenakakku/Rowanberry Apple Cheesecake |
Viime viikonlopun sadonkorjuujulienpäivämäärä oli myös blogini yksivuotis syntymäpäivä! En asiaa sen kummemmin mainostanut mutta kakku jonka tein, oli siis ikään kuin syntymäpäiväkakku. Tämä kakkuhan oli kovasti aikuiseen makuun tehty mutta raaka-aineet olivat mitä ajankohtaisimmat, joten kakku sopi mainiosti juhlistamaan syksyistä syntymäpäivää.
Viime vuonna oli syksyiseen kakkuun todella vaikeaa löytää pihlajanmarjoja edes kakun koristeeksi mutta nythän puut suorastaan notkuvat marjojen painosta. Kun kävin juhlien aamuna hakemassa marjoja Annalan metsästä, saatoin valita parhaimmat ja kauneimmat tertut, samoin parhaat lehdet. kakun koristelusta tulikin hyvin kaunis. Glasyyriin käytin mustaa viinimarjamehua ja se loi aivan upean värisen pohjan syvän oransseille marjoille. Glasyyri oli lähes musta ja marjat hehkuivat sen pinnalla hienosti.
Olen kauan miettinyt sitä, että ryhtyisin kirjoittamaan blogiani myös englanniksi. Tavoittaisin niin vielä enemmän ystäviäni maailmalla - heitä, jotka eivät suomea puhu. Näin blogin yksivuotis syntymäpäivän kunniaksi voisin tehdä niin. Kaukana takana ovat ne ajat, jolloin englanti oli vahvempi kieleni, mutta ehkä kuitenkin kokeilen, kuinka kahdella kielellä operointi toimisi. Toki se teettää tuplasti työtä, mutta ilokin voisi olla kaksinkertainen. Katsotaan nyt ainakin jonkin aikaa, kuinka homma sujuu.
I've been thinking about writing my blog in English for some time now. In doing so I would reach a greater number of friends around the world - those who don't speak Finnish. Now on the first anniversary of my blog I could start doing this. The days when English was my stronger language are far behind, but perhaps I could still try and see how operating with two languages will work. Of course it means double the work but perhaps also double the fun. Let's at least see how it goes for a while.
Pihlajanmarja-omenakakku
pohja:200g kaurakeksejä
50g voita
Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.
täyte:
1,5 dl fariinisokeria
300 g maustamatonta tuorejuustoa (vaikka Philadelphiaa)
2,5 dl kuohukermaa
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1,5 dl pihlajanmarjamarmeladia
1,5 dl omena-kanelimarmeladia (Dronningholm)
2 tl vaniljasokeria
6 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan vähintään viideksi minuutiksi. Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja vaniljasokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää pihlajanmarjamarmeladi ja omena-kanelimarmeladi ja sekoita hyvin. Kuumenna tilkka mustaa viinimarjamehua kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi.
glasyyri:
3dl mustaa viinimarjamehua
3 liivatelehteä
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen n. 5 min. Kuumenna tilkka mustaa viinimarjamehua kiehuvaksi. Purista liika vesi lionneista liivatelehdistä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan mehuun. Kaada liivateseos kylmään mehuun ja sekoita hyvin. Kaada glasyyri ohuena nauhana kiinteän kakkutäyteen päälle ja laita vuoka jälleen kerran jääkaappiin, jossa se saa hyytyä yön yli.
Seuraavana päivänä irrota kakku vuoasta. Kannattaa vetää terävän veitsen kärki kakun ja reunan ympäri kerran ennen reunan avaamista. Veitsen voi kastaa kuumaan veteen ja kuivata pyyhkeeseen työn helpottamiseksi. Tässä kannattaa ottaa rauhallisesti ja olla hyvin varovainen nostaessa reunaa kakun ympäriltä. Siirrä kakku tarjoiluvadille leivinpapereineen. Paperin saa pois kun laittaa lastan kakkupohjan ja parerin väliin. Kohottamalla varovaisesti kakkua saa leivinpaperin siististi vedettyä kakun alta. Koristele kakku.
Kakku onnistui mielestäni oikein hyvin. Aika kovasti se oli kiinni irtopohjavuoan reunoissa, joten tuorejuustoreunat eivät olleet aivan tasaiset. Tasoittelin niitä hieman lämmitetyllä veitsen lappealla puolella. Glasyyri sen sijaan onnistui mainiosti. Se oli hyvin tasainen, ilman yhtään ilmakuplaa. Ylhäällä oleva kuva valehtelee: ylhäällä oikeallä näyttää siltä, että pihlajanmarjat painavat glasyyria alas. Näin ei ollut. Valo vain osuu kattolampusta kiiltävän glasyyrin pintaan niin, että tällainen jännä "painunut" efekti syntyy.
Eniten hermoilin etukäteen kakun mausta - ei mikään pieni asia! Vähän se pihlajanmarjan maku arvelutti. Mutta kuten sanottu, kaikki kehuivat kakkua kovasti. Pihlajanmarja on hapan ja sillä selvä, joten kaikki osasivat varautua siihen. Ja ne jotka eivät hapanta makua siedä - lapset ja Samppa - eivät sitten vaan ota tätä kakkua.
The date of last weekend's autumn harvest party was also the date of the first anniversary of my blog! I didn't advertise this fact in any way but the cake I made was also a kind of birthday cake as well. This cake catered very much to an adult taste but the raw materials were very seasonal so the cake was extremely well suited to celebrate an autumnal birthday.
It was really hard to find rowanberries last year just for the decoration for the harvest party cake but now all the trees are positively bending over with the weight of the berries. When I went to gather the berries on the morning of the party in the Annala woods, I could pick and choose the prettiest bunches of berries and the best leaves. The cake decoration turned out to be very beautiful. I used blackcurrant juice for the glazing and it made an absolutely fabulous color base for the deep orange shade of the rowanberries. The glazing was almost black and the berries glowed on the surface nicely.
Rowanberry and Apple Cheesecake
base:200g oatmeal cookies
50g butter
Crush the cookies finely. Melt the butter in the microwave and combine with the crushed cookies mixing well. Line the bottom of a pringform cake tin (24 cm in diameter) with baking paper and press the cookie-butter mixture firmly in to the bottom of the tin. Put the pan in the fridge and make the filling.
filling:
1,5 dl brown sugar
300 g natural cream cheese (for example Philadelphiaa)
2,5 dl whipping cream
4 eggs, the yolks and the whites separated (use pasteurized if available)
1,5 dl rowanberry marmalade
1,5 dl apple cinnamon marmalade
2 tl vanilla sugar
6 gelatine leaves
Soak the gelatine leaves in cold water for at least 5 minutes. Whisk the egg yolks and sugar together to form a light foam. Add the cream cheese and vanilla sugar and mix well. Add the rowanberry marmalade and the apple cinnamon marmalade and incorporate thoroughly into the cream cheese mixture. Heat a dash of blackcurrant juice in a saucepan until boiling, squeeze the gelatine leaves of excess water and melt the soft gelatine leaves in the hot juice. Add the gelatine and juice mixture into the cheesecake marmelade mixture and stir well. Whip the cream. Whisk the egg whites until stiff peaks begin to form. Add the cream and egg whites to the creamcheese marmalade mixture in turns, firs the cream then the egg whites. Add the cream and egg whites carefully "folding" them into the mixture with a spatula so that the mixture stays fluffy. Pour the filling into the springform tin on top of the cookie base. Lightly tap the tin agains the work counter to make the surface even ( you can also even out the surface with a silicone spatula ). Put the tin in the fridge again, now for about two hours.
glazing:
3dl blackcurrant juice
3 gelatine leaves
Soak the gelatine leaves in cold water for at least 5 minutes. Heat a dash of blackcurrant juice in a saucepan until boiling, squeeze the gelatine leaves of excess water and melt the soft gelatine leaves in the hot juice. Pour the gelatine and blaccurrant juice mixture into the cold juice and mix well. Don't use a wire whisk to mix the juice. Mix it gently with a spoon so no air bubbles form. Pour the juice slowly over the set cremcheese filling carefully popping any air bubbles with the tip of the spoon. Put the cake back in the fridge and let it set over night.
The next day remove the cake from the tin. Go around the edges of the tin with the tip of a sharp knife to loosen the cake.You can make this even easier by dipping the blade of the knife into hot water and drying it quickly with a towel. At this point it's best to take it easy and be very careful when removing the tin from around the cake. Transfer the cake onto a serving dish with the baking paper still intact. You can easily remove the baking paper by putting a spatula between the cake base and the baking paper, lifting the cake slightly and quickly pulling the paper out from under the base.
Decorate the cake.
In my opinion the cake turned out very well. It did stick to the edges of the springform tin quite tightly so the outer edge of the cake wasn't very even but I smoothed the surface over with flat side of a heated knife. The glazing on the other hand turned out superbly. It was very even without a single air bubble.
I was most nervous about the taste of the cake - not a small thing! The tang of the rowanberries made me a bit apprehensive. But all the guests keept praising the cake so it was more than OK in the end. Rowanberries are bitter and that's that so everyone was prepared for it. And those who can't handle the bitter taste - kids and Samppa - will just have to go without this particular cake.
Ok, this was the first post in English - and sheeez it took all night!!! Granted that I should maybe have done it on an evening when I get home a bit earlier. Earlier than eight-thirty. Anyway, all you English-speakers, tell me if this is a good idea. Im'g glad to expand the audience of my blog and surely in a while i'll get into the routine of writing in two languages. It was probably this first time that it felt like a big job. The next post will be much easier.
Anyway, enjoy and try out the cake. If you can't find rowanberries just substitute them for some other berries - perhaps sweeter berries :).
Kommentit
Lähetä kommentti