Tomaattikastike pastalle/Tomato Sauce for Pasta
Tämä tomaattikastike pastalle on ollut keittiömme yksi tukipilari jo vuosia. Tai no, ehkä enemmän oma keittiöni tukipilari, kuin Sampan mutta toisaalta kastike muuntuu moneksi ja kun pohja on tehty voi sekaan heittää mitä vain: kesäkurpitsaa, tonnikalaa, pekonia tai vaikka nakkeja! Oma suosikkini on kuitenkin kastikkeen yksinkertainen perusmuoto.
Olen tehnyt tätä kastiketta ensimmäisen kerran varmasti yli kaksikymmentä vuotta sitten. Kastike sopikin opiskelijan budjetille. Muistan tarjonneeni kastiketta pastan kera ranskalaiselle ystävällemme Kustaankadun aikoihin, ja hän ylisti makua. Ei huono, kun kommentti tulee ranskalaiselta!
Kastikkeen ainekset ovat myös sellaiset, että saan sen lähes aina valmistettua, jos hieman kaivelen kaappeja. Yleensä meitä löytyy pari purkkia tomaattimurskaa, sipuleita ja valkosipulia, suolaa, sokeria ja pippuria myös. Pastaakin löytyy aina jossain muodossa purkin pohjalta. Siitä syntyy herkullinen peruskastike - kaikki muu onkin sitten hifistelyä.
Tomaattikastike pastalle
4 annosta
nokare voita ja tilkka ruokaöljyä paistamiseen
4 pientä tai 3 keskikokoista sipulia pilkottuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tlk tomaattimurskaa (á 400 g)
suolaa ja maustepippuria maun mukaan
1 tl sokeria
lisäksi:
oregano, basilikaa tai muuta kuivattua yrttiä
raastettua parmesaania tarjoiluun
pastaa tai spagettia
Valmista pasta pakkauksen ohjeen mukaan.
Sulata voi ja lisää öljy kuumaan pannuun. Kuullota sipulia ja valkosipulia n. 8 min, kunnes sipuli on pehmeää mutta ei ruskistunutta. Lisää tomaatti murska ja anna kiehahtaa. Lisää mausteet ja hauduta, kunnes spagetti on kypsää. Tarjoile haluttaessa parmesaaniraasteen kera.
Kastike on niin hyvää! Tomaatti, valkosipuli ja mustapippuri höystettynä hyppysellisellä sokeria toimii aina (vähän kuin inkiväärin, limen ja kookosmaidon)! Söin annokseni parmesaaniraasteen, oliivileivän ja paistettujen kesäkurpitsaviipaleiden kera. Kesäkurpitsatkin olivat ihania. Ne olivat karamelisoituneet hienosti, osittain jopa palaneet ja juuri siksi - ah - niin taivaallisia!
This tomato sauce for pasta has been one of the fundamental pillars of our kitchen for years now. Or well, perhaps more my kitchen, than Samppa's but on the other hand the sauce is very versatile and once the base is done you can chuck in anything: courgettes, tuna, bacon or even sausages! My personal favorite however is the simple basic form.
I probably made this sauce for the first time over twenty years ago. It's a very good sauce for a student's budget. I remember serving the sauce with pasta to our French friend at Kustaankatu, and he praised the taste. Not bad, considering the comment came from a Frenchman!
The ingredients of the sauce are such, that I can almost always make it if I rummage in the cupboards a bit. Usually a few cans of crushed tomatoes can be found, onions, garlic, salt. sugar and pepper too. We also always have pasta in some form at the bottom of a jar. They are the ingredients for a delicious basic sauce - everything else is just extra.
Tomato Sauce for Pasta
serves 4
a nob of butter and a dash of cooking oil for frying
4 small or 3 medium onions diced finely
2 cloves of garlic minced finely
2 cans of crushed tomatoes (á 400 g)
salt and black pepper to taste
1 tsp sugar
also:
oregano, basil or other dried herbs
grated Parmesan to serve
spaghetti or other pasta
Cook the pasta according to the instructions on the pack.
Melt the butter and add the oil to a hot pan. Saute the onion and garlic about 8 minutes until the onion is soft but not browned. Add the crushed tomato and bring to the boil. Season and let simmer until the spaghetti is cooked. Serve with grated Parmesan if desired.
The sauce is so good! Tomato, garlic and black pepper with a dash of sugar always works ( kind of like ginger, lime and coconut milk)! I had my portion with grated Parmesan, olive bread fired courgette slices. The courgettes were wonderful as well! They were beautifully caramelized, even almost burned and just because of that - oh - so heavenly!
Kommentit
Lähetä kommentti