Kukkakaalikeitto/Cauliflower Soup
Kevennetty ruokavalio jatkuu. Eilen mentiin vielä vihreällä thai curryllä (samaa ruokaa kahtena päivänä peräkkäin - tämä on myös hyvä säästökuuri...) mutta tänään valmistin taas uuden kasvisruokalaji, eli kukkakaalikeittoa. Onneksi Samppa on ollut kaverin mökillä. Hänellä olisi muuten ollut kurjat ajat...
Nappasin reseptin My Diverse Kitchen - blogista, jota mielenkiinnolla seuraan (http://www.mydiversekitchen.com/). Blogia pitää Intian Goassa asuva Aparna Balasubramanian (jestas, kirjoitinkohan sukunimen oikein...). Aparna on kotiäiti, joka rakastaa ruokaa ja ruoanlaittoa ja joka harrastaa myös valokuvausta. Blogin kuvat ovatkin todella hienoja, verrattuna esim. näihin omiin kuviini. Löysin blogin, kun etsin tietoa cake-popseista. Tiedän nyt esim. sen, että Intiasta ei juuri cake-pops tavikkeita löydy ja mm. tikkaritikut pitää tilata netistä ulkomailta. Aparnan koko perhe on kasvisyöjiä. Huomio siis kaikki lukijat, jotka ovat kasvissyöjiä: kannattaa tutustua Aparnan blogiin. Blogissa on tietenkin paljon intialaisia ruokia, mutta myös paljon muuta, esimerkiksi ihania leipomuksia.
Tämä kyseinen keitto on alunperin australialaisen Donnay Hayn resepti. Donna Hay on ilmeisesti hyvinkin tunnettu ruokastylisti, kirjailija ja ruokatoimittaja. Pitää ehdottomasti tutustua hänen tuotantoonsa myöhemmin. Nyt kuitenkin siis tein Aparnan version keitosta, johon oli lisätty garam masalaa ja chilihiutaleita, jotka sopivat paremmin intialaiseen makuun, kuin pelkkä mieto kukkakaalin maku. Alkuperäisessä reseptissä niitä ei ilmeisesti ole.
Kukkakaalikeitto
4 annosta
1 rkl voita
1 suuri sipuli pilkottuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 l kukkakaalia paloina
0,5 l kuorittuja ja pilkottuja perunoita
0,75 l kasvislientä
0,5 l maitoa
2 laakerinlehteä
1 tl kuivattua timjamia
2 tl garam masalaa
suolaa ja valkopippuria maun mukaan
chilihiutaleita koristeluun
paahdetut parmesan-kukkakaalimurut:
2,5 dl kukkakaalia hienonnettuna
2 tl hienoksi raastettua parmesania
2 tl oliiviöljyä
Sulata voi padassa alhaisella lämmöllä ja lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota 5-8 minuuttia, kunnes sipuli pehmenee. Lisää kukkakaali, perunat, kasvisliemi, maito ja laakerinlehdet. Lisää lämpöä ja kiehauta. Anna kiehua hiljalleen 25 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat hyvin kypsiä. Poista laakerinlehdet ja kaada keitto tehosekoittimeen. Aja keitto tasaiseksi. Mausta suolalla ja valkopippurilla ja kaada takaisin pataan ja lämmitä vielä hetken.
Sillä aikaa kun kasvikset kypsyvät, tee parmesa-kukkakaalimuru. Hienonna kukkakaali hyvin pieneksi. Yhdistä kukkakaali, parmesan ja oliiviöljy kannellisessa kulhossa. Ravista kaikki ainekset keskenään kulhossa. Kaada seos kuumalle teflonpannulle ja paahda kullankeltaiseksi ja rapeaksi. Nosta talouspaperilla vuoratulle lautaselle.
Annostele keitto kulhoihin ja koristele parmesan-kukkakaalimurulla ja chilihiutaleilla.
Keitto oli todella maukasta. Aivan erityisen ihanaa oli sen samettisen pehmeä koostumus. Harvoin olen saanut sosekeitosta näin täydellisen pehmeää.
Koska ostamani kukkakaali oli aika pieni ja osa siitä meni parmesan-kukkakaalimuruun, lisäsin keittoon hieman parsakaalia, joka antoi keitolle aika ihana vaaleanvihreän sävyn. Ei se varmasti makuakaan yhtään haitannut.
Olen nyt sitten makumieltymysten suhteen jossain Donna Hayn ja Aparna Balasubramanianin välimaastossa. Garam masala oli varmasti oiva lisä soppaan. Laitoin maustetta jopa tuplamäärän, kuin mitä Aparnan reseptissä oli. Mutta chilihiutaleet olivat sitten liikaa, vaikka kauniita sopan pinnalla olivatkin. Chilihiutaleiden ansiosta soppa ei aluksi paljon muulta maistunutkaan ja tulisuus peitti alleen kaikki kukka- ja parsakaalin herkät maut. Parmesan-kukkakaalilastut taas olivat oikein hyvä lisä soppaan, eli seuraavalla kerralla ne riittävät koristeluun (taisin paahtaa niitä nyt jopa hieman liikaa, mutta hyviä kyllä olivat).
Söin keittoa oliivileivän kera. Okei, okei...juustoinen oliivileipä ei varsinaisesti ole kevennetyn ruokavalion peruspilareita, mutta en voinut vastustaa kiusausta kaupassa (olin todella nälkäinen). Ja niin siinä taisi käydä, että söin puolet oliivileivästä samalla, kun tein keittoa (olin todella nälkäinen). Mutta söin lounaaksi vain nuudeleita...ehkä se on lieventävä tekijä?
The lighter diet continues. Yesterday was still Green Thai Curry Day (eating the same food two days in a row, - this is also saving money...) but today I prepared a new dish again, which was cauliflower soup. Luckily Samppa is at his friend's cottage. He would have had it rough here...
I snapped up this recipe from the My Diverse Kitchen blog, a blog I follow with interest (http://www.mydiversekitchen.com/). The blogger is Aparna Balasubramanian (goodness, I wonder if I spelled her last name correct) who is from Goa in India. Aparna is a stay-at-home mom who loves food and cooking and who is also an amateur photographer. The pictures in the blog are really great, especially compared to my own photos. I found the blog when I was looking for information on cake-pops. I now know, that it is very hard to find cake-pops supplies in India and you have to get the cake-pops sticks on line and have them shipped from abroad. Aparna's whole family are vegetarians. So all my vegetarian readers take note of this blog. There are of course lots of Indian recipes in the blog, but also many other things, like lovely baked goods.
I snapped up this recipe from the My Diverse Kitchen blog, a blog I follow with interest (http://www.mydiversekitchen.com/). The blogger is Aparna Balasubramanian (goodness, I wonder if I spelled her last name correct) who is from Goa in India. Aparna is a stay-at-home mom who loves food and cooking and who is also an amateur photographer. The pictures in the blog are really great, especially compared to my own photos. I found the blog when I was looking for information on cake-pops. I now know, that it is very hard to find cake-pops supplies in India and you have to get the cake-pops sticks on line and have them shipped from abroad. Aparna's whole family are vegetarians. So all my vegetarian readers take note of this blog. There are of course lots of Indian recipes in the blog, but also many other things, like lovely baked goods.
This soup in question is originally Australian Donna Hay's recipe.Donna Hay is apparently a very well known food stylist, author and food reporter. I really must acquainted myself with her work later.Now, however, I made the soup with Aparna's recipe, which had garam masala and chili flakes added to it to more please the Indian palate than the taste of plain cauliflower. The original recipe does not have the aforementioned spices.
Cauliflower Soup
serves 4
1 tbsp butter
1 large onion chopped
3 cloves of garlic finely minced
1 l cauliflower broken into florets
0,5 l peeled and diced potatoes
0,75 l vegetable stock
0,5 l milk
2 bay leaves
1 tsp dried thyme
2 tsp garam masala
salt and white pepper to taste
chili flakes for the garnish
Parmesan cauliflower crumbs:
2,5 dl cauliflower florets finely diced
2 tsp finely grated Parmesan
2 tsp olive oil
Melt the butter in a casserole over low heat and add the onion and garlic. Saute for 5-8 minutes until the onion is soft. Add cauliflower, potatoes, vegetable stock, milk and bay leaves. Turn the heat up and bring to the boil. Let simmer for 25 minutes or until the vegetables are thoroughly done. Remove the bay leaves and pour the soup into a blender. Blitz until smooth. Season with salt and white pepper and pour the soup back into the casserole and heat thoroughly.
While the vegetables are simmering, make the Parmesan and cauliflower crumbs. Dice the cauliflower finely. Combine the cauliflower, Parmesan and olive oil in a bowl with a lid. Shake the ingredients well in the bowl. Pour the mixture on to a hot non-stick frying pan and roast until golden brown and crispy. Transfer to a plate lined with kitchen paper.
Ladle the soup into bowls and garnish with Parmesan and cauliflower crumbs and chili flakes.
The soup was really tasty. The soft velvety texture was especially wonderful. I've seldom achieved such perfect smoothness in a soup.
Because the cauliflower I bought was quite small and because I reserved part of it for the crumbs, I added some broccoli to the soup, which gave the soup a lovely light green hue. And i'm sure it didn't do the taste any harm.
I'm taste-wise somewhere between Donna Hay and Aparna Balasubramanian. The garam masala was certainly an excellent addition to the soup. But the chili flakes were too much. Because of the chili flakes, the soup tasted of little else in the beginning and the heat of the chili overpowered the delicate flavor of the cauliflower and broccoli. The Parmesan and cauliflower crumbs on the other hand were a good accompaniment to the soup, so next time they will be enough for the garnish (I think I roasted them a bit too much, but they were still really good).
I had the soup with olive bread. Okay, okay...olive bread with cheese is not exactly one of the fundamental pillars of a lighter diet, but I just could not resist when I was at the store (I was really hungry). And I think I also managed to eat half of the bread, while making the soup (I was really hungry). But I only ha noodles for lunch...maybe that is a mitigating factor?
Kommentit
Lähetä kommentti