Rajma eli Kidneypapu curry/Rajma, Kidney Bean Curry
Kevyempi arkiruokailu jatkuu uudella kasvisruokareseptillä.
Jos minulla olisi ruokien "ei" lista - kuten eräällä tässä ruokakunnassa on - ei siinä montaa ruokaa olisi. Pavut saattaisivat olla yksi listan ruoista, paitsi ehkä kikhereet. En oikein välitä papujen jauhomaisesta koostumuksesta, tarvitsen ruoassa enemmän vastusta hampaille. Mutta tämän ruokalajin myötä taisin poistaa pavutkin siitä olemattomasta listasta. Olen nimittäin myös avarakatseinen ja valmis kuitenkin aina kokeilemaan jotain uutta reseptiä, olkoonkin niin, että pääraaka-aine ei ole lempiruokaani. Nyt annoin kidneypavuille mahdollisuuden ja se totta vie kannatti!
Resepti on jälleen muunnektu My Diverse Kitchen blogista eli Intialaisilla mauilla mennään. Ja koska intialainen keittiö todellakin on suosikkini tällä hetkellä, miellytti papuruoan maku minua erityisesti. En edes ajatellut papujen jauhomaista tekstuuria.
Rajma
4 annosta
3 pkt kidneypapuja (Go Green 285g, varsinaisia papuja 175 g/pkt)
ruokaöljyä
1 suuri sipuli, hienonnettuna
1 tlk tomaattimurskaa (400 g)
1,5 rkl inkivääritahnaa
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1/4 tl kurkumaa
1,5 tl korianterijauhetta
1 tl punaista chilijauhetta
suolaa maun mukaan
tuoretta korianteria
Kuumenna öljy suuressa pannussa. Lisää sipuli ja kuullota kunnes se on pehmeää. Lisää valkosipuli ja inkivääri ja sekoita noin puolisen minuuttia. Lisää tomaattimurska ja hauduta alhaisella lämmöllä 10 minuuttia. Lisää kurkuma, korianteri- ja chilijauhe ja jatka hauduttamista hetken.
Lisää siivilöidyt kidneypavut ja 2,5 dl vettä pannuun. Lisää suolaa maun mukaan. Kiehauta ja anna hautua alhaisella lämmöllä 10 minuuttia, kunnes kastike alkaa olla sakeaa.
Kaada kastike tarjoiluastiaan ja koristele tuoreilla korianterinlehdillä. Tarjoile basmatiriisin kera.
Unohtakaa ihan kaikki pahat asiat, joita olen koskaan pavuista sanonut! Rajma oli uskomattoman ihanaa! En olisi millään uskonut, mutta tämä ruoka on paras kaikista niistä kasvisruoista, joita olen tässä reilun viikon aikana valmistanut. Se ei ehkä johdu nimenomaan pavuista, mutta olisi yhtäkkiä erittäin vaikea kuvitella ruokaan mitään muutakaan, kuin juuri papuja. Eli kiitos My Diverse Kitchen blogin, minut on käännytetty!
Aivan hullua kyllä myös on se, että huolimatta kaikista "ei" ruoista, joita Sampalla on, hän suorastaan rakastaa papuja - ihan kaikkia papuja (paitsi ehkä juuri niitä kikherneitä...). Hän ei tosin rakasta kasvisruokaa, vaan lisäsi omaan rajma-annokseensa eineslihapullia...
Muuntelin hieman alkuperäistä reseptiä. My Diverse Kitchenin Aparna on kotiäiti ja itse en sitä ole. Minulla ei ole välttämättä aikaa - eikä halua - liottaa kidneypapuja yön yli ja keittää niitä juuri soiviksi. Sitä varten on kaupassa valmiita papupurkkeja - ja tetroja. Samoin käytin surutta taas inkivääritahnaa, enkä raastanut tuoretta. Sama juttu tomaattien kanssa: suoraan purkista vaan. Arki-iltana en halua nähdä tolkuttomasti vaivaa, saadakseni hyvää ruokaa. En toki ole maistanut alkuperäistä versiota, mutta kun tämäkin ruoka nyt onnistu näin yli odotusteni, ei valmistuotteiden käyttöä pidä väheksyä.
Olen myös sitä mieltä, että tämän ruoan kanssa voisi mainiosti tarjoilla jogurttikastiketta. Rajma on aika tulista, ja jogurtti voisi sopivasti sammuttaa sitä tulta.
Kasviruoan ystävät: kokeilkaa rajmaa ehdottomasti!
Lighter everyday food to be continued with another new veggie recipe.
If I ha a "no" list of foods - like someone in this household has - it would not have many foods on it. Beans could be one, except for maybe chickpeas. I'm not really a fan of the floury texture of beans, I need more bite to my food. But with this dish I think I took off beans from my nonexistent list. I am after all broadminded and always ready to try a new recipe, be it that the main ingredient isn't necessarily my favorite. Now I gave kidney beans a chance, and boy did it pay off!
The recipe is modified from the My Diverse Kitchen blog, so it is Indian again. And because Indian food really is my very favorite at the moment, the taste of the kidney beans dish pleased me especially. I didn't even notice the floury texture of the beans.
If I ha a "no" list of foods - like someone in this household has - it would not have many foods on it. Beans could be one, except for maybe chickpeas. I'm not really a fan of the floury texture of beans, I need more bite to my food. But with this dish I think I took off beans from my nonexistent list. I am after all broadminded and always ready to try a new recipe, be it that the main ingredient isn't necessarily my favorite. Now I gave kidney beans a chance, and boy did it pay off!
The recipe is modified from the My Diverse Kitchen blog, so it is Indian again. And because Indian food really is my very favorite at the moment, the taste of the kidney beans dish pleased me especially. I didn't even notice the floury texture of the beans.
Rajma
serves 4
3 packs kidneypapuja (Go Green 285g, actual beans 175 g/packet)
cooking oil
1 large onion, chopped
1 can crushed tomatoes (400 g)
1,5 tbsp ginger paste
2 cloves of garlic, finely minced
1/4 tsp turmeric powder
1,5 tsp coriander powder
1 tsp red chili paste
salt to taste
fresh coariander
Heat the oil in a large pan. Add the onion and saute until soft. Add the garlic and ginger and stir for about half a minute. Add the crushed tomato and simmer at low heat for 10 minutes. Add the turmeric, coraunder powder and chili and simmer for a moment.
Add the drained kidney beans and 205 dl water to the pan. Season with salt. Bring to the boil and simmer at low heat for 10 minutes or until the sauce thickens.
Transfer the sauce to a serving dish and garnish with fresh coriander leaves. Serve with basmati rice.
Forget all the bad things I've ever said about beans! Rajma was incredibly wonderful! I would not have believed it, but this dish is by far the best of all the vegetarian dished I have prepared during the pasti week or so. It isn't perhaps specifically because of the beans, but it would be hard to imagine anything else in their place. So thank you to the My Diverse Kitchen blog. I am now a bean convert!
What's really crazy, is that despite all the "no" foods, Samppa loves beans - all beans )except perhaps chickpeas...) On the other hand, he does not love vegetarian food, so he added ready-made meatballs to his rajma portion...
I did modify the original recipe a bit. My Divers Kitchen's Aparna is a stay-at-home-mom, whic I am not. I don't have time - nor the inclination - to soak kidney beans over night and them cook them just perfect. That is what they have cans and packets of ready-cooked beans in the store. Also I used ginger paste and did not grate fresh ginger. Same thing with the tomatoes: straight from the can. On a week night I don't want to spend a lot of time to get good food. Of course I haven't sampled the original version of this dish, but even now the food exceeded all my expectations, so using ready products should not be belittled.
I also think this dish would be great with yogurt sauce. There is quite a bit of fire to the rajma, and yogurt might help put that out.
All friends of vegetarian food: give rajma a try - absolutely!ehdottomasti!
wonderful! great recipe. to make it tastier please order best quality rajma and basmati rice online. here the links for both for basmati rice-https://farmeruncle.com/shop/Himalayan-Grown-Long-Grain-Basmati-Rice-2-Kgs-p88362576 and for rajma-https://farmeruncle.com/shop/Rajma-Chitra-Unpolished-1Kg-p88368839
VastaaPoistathanks for sharing this post. cheers!