Ranskalainen maalaismunakas/French Country Omelet


Tulimme Helsinkiin käymään pariksi päiväksi. Perinteisesti olen loman keskivaiheilla käynyt tarkistamassa työtilanteen. Joidenkin mielestä se on aivan kauhean rasittava ajatus mutta toisaalta se helpottaa työsuman purkamista loman loputtua. Ja on oikeastaan ihan mukavaa taas viettää pari päivää Helsingissä. Pitää pukea jotain "oikeita" vaatteita päälle eikä mökkivaatteita, pitää harjata hiukset ja voi laittaa vaikka huulikiiltoa! Olla siis edes hieman edustavamman näköinen kuin saaressa.

Emme kuitenkaan halunneet ostaa kaappeja täyteen ruokaa, koska toivomme pääsevämme Kaukalosaareen takaisin jo pian. Jotain kaapeista löytyikin, ainakin vanhoja mutta yhä oikein hyviä perunoita ja munia. Kaupasta tarvitsi ostaa vain pekonia ja ruohosipulia (koska palstan ruohosipuli on nyt ilmeisesti sanonut sopimuksensa irti). Rahaakaan ei siis kauppareisuun kulunut ylenmäärin.

Resepti munakkaaseen löytyi A Feast for the Eyes - blogista ("Country French Omelet"). Selailin nettiä jonkin aikaa. Jos etsi hakusanalla "potato omelet" löysi periaatteessa pelkkiä tortilla- reseptejä. Jossain vaiheessa pekoniakin alkoi resepteissä näkyä ja lopullinen resepti löytyi hakusanoilla "potato and bacon omelet". Pääsin siis Espanjasta Ranskaan. Ihan hyvä niin. En ole koskaan oikein onnistunut tekemään maukasta tortillaa. En kai ole vain löytänyt sitä ihan parasta reseptiä - vielä.

Tämä munakas on hyvin helppo valmistaa ja maku on mahtava.

Ranskalainen maalaismunakas


170 g pekonia
2 suurta perunaa
5 kananmunaa
loraus maitoa
voita paistamiseen
reilu kourallinen hienonnettua ruohosipulia
rouhittua merisuolaa
vastarouhittua mustapippuria

Paloittele pekoniviipaleet. Kuori ja kuutio perunat. Paista pekoninpalat ruskeiksi pannulla ja nosta reikäkauhalla erilliseen astiaan. Paista perunakuutioita pekoninrasvassa kullankeltaisiksi ja läpikypsiksi. Tähän menee n. 20 min., perunakuutioiden koosta riippuen. Siirrä perunat reikäkauhalla samaan astiaan pekonin kanssa. Riko munat kulhoon, sekoita joukkoon maito, suolaa ja pippuria ja vatkaa sekoita hetken. Lisää pannulle kunnon kimpale voita ja anna sen sulaa suhteellisen miedolla lämmöllä. Lisää munat ja anna seoksen hyytyä hetken. Lisää pinnalle pekoni ja perunat tasaisesti, rouhi päälle hieman suolaa ja mustapippuria ja ripottele päälle hienonnettu ruohosipuli. Paista miedolla lämmöllä kunnes munakas hyytyy kokonaan mutta pysyy kuitenkin kosteana ja mehevänä. Rouhi pinnalle mustapippuria myllystä. Jaa valmis munakas osiin ja tarjoile vihreän salaatin kera.

Munakas oli todella maukas! Pakko myöntää: rakasta pekonia. Ei minusta kasvisyöjää saa.

Suolan lisäämisen kanssa kannattaa olla varovainen, koska pekoni on niin suolaista. Perunoihin ei kannata suolaa lisätä pastovaiheessa, sitä imeytyy niihin jo kun ne paitsaa pekonin rasvassa. Muniinkin kannatta suolaa lisätä varoen. Mustapippuria sen sijaan voi rouhia munakkaaseen niin paljon kuin vain sielu - tai makuaisti - sietää.

Tässä reseptissä perunat paistetaan raakana pannulla. Se onnistuu niin vallan hyvin mutta mikään ei estä paistamasta munakkaaseen keitettyjä, kuutioituja perunoita. Niitähän jää aina hieman yli aterioilta, joten tämä on oiva ruokalaji silloinkin, jos haluaa hyödyntää ruoantähteitä. Yleensä teen pyttipannun mutta tämä munakas voisi nyt jonkin aikaa korvata sen. Pitää vain aina muistaa pitää pekonia vaikkapa pakastimessa.




We came back to Helsinki for a few days. Every year I've come for a few days around the middle of vacation to check out the work situation. Some people thinks it's an enormously tedious thought but on the other hand it makes coming back to work at the end of vacation a bit easier. And it's quite nice to be back in Helsinki for a few days. You have to wear "real" clothes instead of cottage gear, you have to brush your hair and you can wear lip gloss! In other words, be a bit more presentable than on the island.

We didn't however want to fill the cupboards with food, because we hope to get back to Kaukalosaari soon. We did have something in the fridge, at least old but still good potatoes and some eggs. We only needed to buy bacon and chives (as the chives at the allotment seem to have given up). So not much money was needed at the store either.

I found the recipe for the omelet in  A Feast for the Eyes  blog ("Country French Omelet"). I surfed the net for some time. If I searched for "potato omelet" all I basically got was recipes for traditional tortilla. At some point also bacon began to appear in the recipes and the final recipe was found with the search "potato and bacon omelet". I thus arrived in France after starting in Spain. That was just as well. I have never really succeeded in making a tasty tortilla. I guess I just haven't found the ultimate recipe for it - yet.

This omelet is very easy to make and the taste is awesome.

French Country Omelet

170 g bacon
2 large potatoes
5 eggs
a dollop of milk
butter for frying
a good handful of fresh chopped chives
ground sea salt
freshly ground black pepper

Slice the bacon. Peel and dice the potatoes. Fry the bacon bits in a frying pan until brown. Remove the bacon from the pan with a slotted spoon and set aside.Fry the diced potatoes in the bacon drippings until golden brown and done through. This takes about 20 min., depending on the size of the diced potatoes. Remove the potatoes from the pan with a slotted spoon and set aside with the bacon. Break the eggs in a bowl, add the milk, salt and pepper and beat together. Add a nob of butter to the pan and let it melt at relatively low heat. Add the eggs to the pan and let them set for a while. Add the bacon and potatoes evenly, season with some ground sea salt and ground black pepper and sprinkle the chopped chives on top. Fry at low heat until the omelet is completely set but so that is still moist and juicy. Grind some black pepper on top. Divide the omelet into wedges and serve with green salad.

The omelet was extremely tasty! I have to admit: I love bacon. I don't think I could ever become a vegetarian.

Go easy on the salt because there is plenty of salt in the bacon. No need to add salt to the fried potatoes, as they absorb salt from the bacon drippings. Add salt cautiously to the eggs as well. You can use black pepper, on the other hand, to your heart's - or your palate's - delight.

In this recipe the potatoes are fried raw in the frying pan. That work very well indeed, but nothing is stopping you from frying cooked and diced potatoes. There are usually at least some left over from any meal and this is also a fantastic dish if you want to make use of leftovers. I usually make a fry-up of sausage and potatoes but now I could make this omelet for a while instead. Just have to remember to always keep some bacon in the freezer.

Kommentit

Suositut tekstit