Marinoidut valkosipulit
Marinoitujen valkosipulien ohje on saatu Maikilta. Resepti ja valkosipulit olivat syntymäpäivälahja Sampalle joskus kauan sitten (en halua edes ajatella, kuinka kauan...). Olin saanut maistaa tätä ihanaa herkkua Maikin työhuoneen juhlissa ja olin aivan haltioissani. Olikin mahtavaa saada resepti itselleen (no, Sampalle...) pian sen jälkeen. Ihan mahtavaa, että Maikin tekemä alkuperäinen reseptilehtinenkin on säilynyt. Siinä on vain pieniä mausteliemiroiskeita...Marinoidut valkosipulit ovat kuuluneet glögijuhlien vakiotuotteisiin ja olemme antaneet niitä myös joskus joululahjaksi. Menestys on aina taattu :D.
Kuorin 12 valkosipulia eilen. Aika homma! Tosin katsoin telkkaria ja join viiniä samalla, joten homma sujui vähän mukavammin sen ansiosta :). Alkuperäisessä reseptissä tosin mainitaan, että kokonaiset valkosipulit voi laittaa marinoitumaan purkkiin sellaisenaan. Valkosipulin uloin kuori vain poistetaan hellästi. Silloin marinoitumisaika on kuitenkin pidempi.
Mausteliemi:
2 dl viinietikkaa
1 dl ruokaöljyä
7 dl vettä
2-3 tl suolaa
3 rkl sokeria
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl rosépippuria
1 rkl viherpippuria
hieman rakuunaa
pari laakerinlehteä
hunajaa
Kaikki ainekset mitataan kattilaan ja liemen annetaan kiehahtaa. Valkosipulit lisätään liemeen ja annetaan kiehua 5-10 min. Valkosipulit lusikoidaan purkkiin ja kuuma liemi ammennetaan päälle. Tässä vaiheessa voi liemeen lisätä sopivan määrän hunajaa. Sitten vaan kansi kiinni ja purkki jäähtymään. Viikon kuluttua voi viileässä säilytettyä herkkua jo varovaisesti lähestyä!
Kuorin 12 valkosipulia eilen. Aika homma! Tosin katsoin telkkaria ja join viiniä samalla, joten homma sujui vähän mukavammin sen ansiosta :). Alkuperäisessä reseptissä tosin mainitaan, että kokonaiset valkosipulit voi laittaa marinoitumaan purkkiin sellaisenaan. Valkosipulin uloin kuori vain poistetaan hellästi. Silloin marinoitumisaika on kuitenkin pidempi.
Kauniita mausteita kattilassa. |
2 dl viinietikkaa
1 dl ruokaöljyä
7 dl vettä
2-3 tl suolaa
3 rkl sokeria
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl rosépippuria
1 rkl viherpippuria
hieman rakuunaa
pari laakerinlehteä
hunajaa
Kaikki ainekset mitataan kattilaan ja liemen annetaan kiehahtaa. Valkosipulit lisätään liemeen ja annetaan kiehua 5-10 min. Valkosipulit lusikoidaan purkkiin ja kuuma liemi ammennetaan päälle. Tässä vaiheessa voi liemeen lisätä sopivan määrän hunajaa. Sitten vaan kansi kiinni ja purkki jäähtymään. Viikon kuluttua voi viileässä säilytettyä herkkua jo varovaisesti lähestyä!
Ajattelin juurikin antaa joululahjaksi tämmöisiä omatekoisia herkkuja. Olen joskus marinoinut valkkareita, ja jotkut ovat onnistuneet, jotkut eivät. Laitatko hunajan purkkiin valkkareiden päälle vai sinne liemeen ennen lusikoimista päälle? Kuinka paljon?
VastaaPoistaNiin ja! Ajattelin myös laittaa samaan purkkiin vihreitä oliiveja. Useissa ohjeissa oli, etä sipuleita ei tarvitsisi keittää kuin kaksi minuuttia, että purutuntuma säilyy: mikä on mielipiteesi tähän asiaan?
VastaaPoistaMietin myös, että kuinka paljon uskaltaa sooloilla noissa mausteissa.. jos vaikka viherpippurin jättäisi pois ja laitaisi vähän tuoretta chiliä..
Nämä valkkarit ovat onnistuneet aina :)! Laitan hunajan purkkiin valkkareiden päälle ja sitten vain kansi kiinni. Hunaja sekoittuu kyllä lämpimään liemeen. Olen todellakin aina lisännyt hunajaa ihan käsituntumalla, mutta voisin arvioida, että määrä on n. 2 rkl.
VastaaPoistaRiippuu todellakin siitä, kuinka paljon purutuntumaa haluaa valkosipuleissa säilyttää. Itse keitän niitä 5 min. Jotkut haluavat ihan pehmeitä ja silloin 10 min on varmaan hyvä. 2 min voi olla ehkä hieman liian vähän...
Mausteissa voi ihan hyvin sooloilla, jos pysyy maltillisena. Pieni määrä tuoretta chiliä voi mainiosti mielestäni korvata viherpippurin.
Iloisia hetkiä omatekoisten lahjojen parissa!