Lehtikaalichipsit/Kale Chips


Lehtikaali kasvaa lähes villinä palstallamme. Se on paras lajike, jota olen koskaan kasvattanut! Ainoa ongelma näin tuottoisan vihanneksen kanssa on keksiä, mitä siitä voi valmistaa. Kokeilin lehtikaali-chorizokeittoa, joka on ilmeisesti Portugalin kansallisruoka. Keiton maku oli melko mieto, eikä juurikaan minua säväyttänyt. Sitä paitsi olin varsinainen idiootti ja soseutin reseptin mukaan perunat ja koska omat perunani olivat uusia, tuli soseesta ja koko keitosta liisetriä. Yök!

Kokeilin myös lisätä lehtikaalia munakkaaseen ja tämä kokeilu onnistui paremmin. Kaikkihan on hyvää, kun joukkoon lisää pekonia ja parmesania! Lehtikaali kulki siellä mukana aiha mukavasti, mutta mielessä kävi, että oli oikeastaan se ja sama, oliko koko lehtikaalia mukana munakkaan täytteessä vai ei.

Halusin reseptin, jossa lehtikaali olisi pääosassa.

Ja löysin sellaisen!

Lehtikaalichipsit:

200g lehtikaalia
1 rkl seesamöljyä
1,5 rkl (paahdettuja) seesamsiemeniä
chilihiutaleita maun mukaan
merisuolaa myllystä

Revi lehtikaali suupalan kokoisiksi paloiksi. Sekoita öljyn ja seesamsiementen kanssa kulhossa, niin että laikki lehtikaalin palat ovat kunnolla öljytty. Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 20 minuuttua 150 asteessa. Käännä chipsejä paiston puolivälissä.


Olin toki kuullut lehtikaalichipseistä aiemmin ja ystävät ovat niitä valmistaneet. En ole aiemmin näitä chipsejä kuitenkaan maistanut. Minulla on sellainen aavistus, että seesamöljy ja chili antoivat näille chipseille juuri sitä lisäpotkua, jota ne tarvitsivat. Toki pelkällä oliiviöljyllä ja suolalla maustetut chipsit ovat varmaan ihan hyviä myös, mutta seesamöljyssä on ihana, paahdettu maku ja jos vain malttaa ravistella kyllin hillitysti chilihiutaleita öljytyille lehtikaalinpaloille, saa makuun juuri sopivan annoksen tulisuutta.

Kaveri kertoi, että hänen teini-ikäinen poikansa oli melkein purskahtanut kyyneliin, kun oli kotiin tultuaan haistanut taas niitä hiivatin lehtikaalichipsejä paistumassa uunissa! Totta on, että chipsien valmistukseen liittyy lievä tuoksu. Kaaliahan tämä kuitenkin on! Ja kyllä, äsken kun työskentelin keittiön pöydän ääressä, piti minunkin siirtää chipsikulhoa hieman kauemmas nenäni alta... Mutta chipsien maussa varsinaista kaalimaisuutta on havaittaviisa melko vähän. Näihin chipseihin tulee jopa himo - kaikeen missä on suolaa ja chiliä yleensä tulee. Taitavat olla nämä chipsit myös terveellisempiä, kuin perinteiset perunalastut, joten niiden syömisestä tulee lähes pyhimyismäinen olo (olo, joka häviää, kun juo suolaisten chipsien päälle tölkin Cokista...)

Eli Cakewalk suosittelee lämpimästi lehtikaalichipsejä!

Kale is almost growing wild at our allotment. It's the best variety of anything I've ever grown! The only problem is thinking what to make from kale. I tried making chorizo and kale soup, which is evidently the national dish of Portugal. The soup was mild and did not make a very big impression on me. Also, I was a real idiot and pureed the potatoes according to the recipe and s my potatoes were new the puree and the whole soup turned into goo. Yuck!

I also tried adding kale to an omelet and this experiment worked out a bit better. Everything is after all good, if you add bacon and Parmesan! The kale was fine too, but I did get to thinking, that it didn't much matter if there was kale in the omelet filling or not.

I wanted a recipe, where kale would have the starring role.

And I found one!

Kale Chips:

200g kale
1 tbsp sesame oil
1,5 tbsp (roasted) sesame seeds
chili flakes to taste
ground sea salt

Tear the kale into bite size pieces. Mix with the oil and sesame seed in a bowl, making sure all the kale pieces are evenly coated with oil. Spread on a baking tray lined with baking paper and bake in the oven for 20 minutes at 150C. Turn the chips once after 10 minutes. 

I had of course heard of kale chips before and my friends have made them. But I had never actually tasted kale chips before. I have a feeling, that the sesame oil and chili give the chips that extra kick that they need. Not that chips seasoned with just olive oil and salt would not be good too, but sesame oil has a wonderful roasted flavor and if one just has the patience to sprinkle the chili flakes meanly over the oiled bits of kale, you get just the right amount of fire.

My friend told me, that her teen-aged son had almost burst into tears on day when he came home and smelled those damn kale chips baking in the oven again!  It is true, that there is a certain aroma connected with making kale chips. Kale is, after all, cabbage! And yes, just now as I was working at the kitchen table, I had to push the bowl of Kale chips further away because I could just smell them all the time... But you don't really taste cabbage much in the finished chips. You can actually start to form a craving for them - salt and chili will do that. And I think these chips are healthier than traditional potato chips, so eating them makes you feel almost saintly (a feeling that soon dissapears, when you wash the salty chips down with a can of Coke...).

So Cakewalk highly recommends kale chips!

Kommentit

Suositut tekstit