Nutella-valkosuklaa juustokakku/Nutella and White Chocolate Cheesecake
Viime sunnuntaina juhlimme Sampan kanssa yhdeksättätoista hääpäiväämme. Viime vuonnahan vietimme oman hääpäivämme Sampan siskonpojan häissä mutta tänä vuonna hääpäivämme sattui sunnuntaille ja vietimme juhlaa kotona. Tai no, juhlaa ja juhlaa... Kävimme vastapäisessä Parmesan Arabiassa pizzalla ja tulimme sitten kotiin syömään kakkua. Rapujuhlien jälkeisenä sunnuntaipäivänä ei sen kummemmin kaivannut sen suurempaa riehumista.
Tein kakun, jonka toivoin läpäisevän Sampan tiukan seulan. Vaikka kolmen suklaan juustokakku on ollut varsin suosittu muuten, sai se taannoin Sampalta tyrmäyksen. Hän ei ole tumman suklaan ystävä ja on sitä mieltä, että ihmiset vain teeskentelevät, kun sanovat pitävänsä tummasta suklaasta. Oikeasti kaikki haluisivat vain syödä maitosuklaata!
Selvä sitten! Näillä kommenteilla evästettynä, ryhdyin kehittelemään suklaista kakkua, joka ei kuitenkaan olisi liian suklainen. En ollut ihan varma, miten tavallinen maitosuklaa sulaisi. Sulaisiko suklaa tasaisesti vai paakkuuntuisiko maitosuklaa täysin. Päädyin siis käyttämään kakussa Nutellaa ja valkosuklaata. Nutella-purkissa lukee, että se on hasselpähkinälevitettä mutta itse en levitteessä ole paljon muuta koskaan maistanut kuin suklaata (Muistan, miten ystäväni kanssa maistoimme ensimmäistä kertaa Nutellaa Kölnissä Frau Meyeriimmer Freissa! Olimme kerrasta myytyjä! En ollut koskaan maistanut mitään niin ihanaa- varsinkaan saksansämpylän päällä aamiaisella!).
Nutella-valkosuklaa juustokakku
26 cm vuoka, n. 16-18 annosta
pohja:
185g Ballerina maitosuklaa täytekeksejä (Kantola)
50g voita
Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.
pohja:
185g Ballerina maitosuklaa täytekeksejä (Kantola)
50g voita
Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 26 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.
täyte:
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
100 g Nutellaa
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
100 g Nutellaa
100g valkoista leivontasuklaata
2,5 dl kuohukermaa (Flora kuohu)
8 liivatelehteä
2,5 dl kuohukermaa (Flora kuohu)
8 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää tuorejuusto, Nutella ja sulatettu valkosuklaa ja sekoita tasaiseksi massaksi. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Tasoita täyteen pintaa lastalla tarvittaessa. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi.
glasyyri:
4 dl täysmaitoa
100 g valkoista leivontasuklaata
4 liivatelehteä
4 dl täysmaitoa
100 g valkoista leivontasuklaata
4 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan vähintään 5 minuutiksi. Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi ja lisää paloiteltu valkosuklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut tasaisesti maitoon. Purista liivatteista liika vesi ja sulata kuumaan maito-suklaaseokseen. Laita kattila jääkylmään vesihauteeseen ja jäähdytä glasyyri haaleaksi. Lusikoi glasyyri varovaisesti kakun täyteen päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.
Koristelin kakun suklaanapeilla, joita tein valkosuklaasta ja tummasta suklaasta. Tein myös nappeja, joissa oli sekaisin tummaa ja valkoista suklaata. No jaa... Valkosuklaanapit kyllä sopivat kakun yleisilmeeseen mutta tummat suklaanapit olivat liian tummia. Kakku oli kuitenkin hyvin vaalea muuten. Ehkä kuitenkin seuraavan kerran kokeilen sitä maitosuklaan sulattamista ainakin napeiksi, niin kokonaisuudesta tulee vähän harmonisempi.
Tällä kertaa Samppa oli tyytyväinen suklaakakkuun. "Mitä minä sanoin: kaikki haluavat maitosuklaata!" hän sanoi, unohtaen täysin, että "kaikki" jotka kakkua nyt söivät, olivat hän ja minä ja oikeastaan pääasiallisesti hän! Mutta loistavaa, jos voi hääpäivänään miestään miellyttää!! Pidin minäkin kakusta. Sen rakenne oli erittäin onnistunut, kevyt ja ilmava.
Ainoa seikka, jota pitää vielä hieman kehittää, on glasyyri. Kolmen suklaan kakkuun glasyyri tehdään kaakaojauheesta ja maidosta, jolloin lopputulos on ihan tasainen. Nyt sulatettu valkosuklaa jotenkin irtosi maidosta hyytymisvaiheessa. Valkosuklaa nousi kanneksi pintaan ja maito hyytyi sitten sen alle. Lopputulos oli ihan OK mutta olisi toivonut, että glasyyri olisi ollut tasaista valkosuklaa-maitoseosta. En kyllä keksi, miten ratkaisen ongelman. Valkosuklaajauhetta ei taida olla olemassakaan...
Last Sunday we celebrated our 19th wedding anniversary with Samppa. Last year we spent our anniversary at Samppa's nephew's wedding but this year our anniversary was on a Sunday and we celebrated at home. Or well, celebrated and celebrated... we had pizza at Parmesan Arabia across the street and then came home and had cake. The Sunday after the crayfish party wasn't really a lavish day to party much.
I made a cake which I hoped would meet with Samppa's approval. Even though the Triple Chocolate Cheesecake has been quite popular, it was not well received by Samppa. He is not a friend of dark chocolate and he is of the opinion, that people are just pretending when they say they like dark chocolate. In reality everyone would just like to eat milk chocolate!
All right then! With this guidance in mind, I started to develop a chocolate cake, that would not be too chocolaty. I wasn't sure how ordinary milk chocolate would melt. Would it melt evenly or would the milk chocolate be totally grainy. So I decided to use Nutella and white chocolate in the cake. It says on the Nutella jar, that it is hazelnut spread but I've never tasted anything but chocolate in Nutella (I remember, when we tasted Nutella for the first time with my friend in Cologne, at Frau Meyer's Zimmer Frei. We were totally sold! I had never tasted anything so good, especially on a white roll at breakfast!).
I made a cake which I hoped would meet with Samppa's approval. Even though the Triple Chocolate Cheesecake has been quite popular, it was not well received by Samppa. He is not a friend of dark chocolate and he is of the opinion, that people are just pretending when they say they like dark chocolate. In reality everyone would just like to eat milk chocolate!
All right then! With this guidance in mind, I started to develop a chocolate cake, that would not be too chocolaty. I wasn't sure how ordinary milk chocolate would melt. Would it melt evenly or would the milk chocolate be totally grainy. So I decided to use Nutella and white chocolate in the cake. It says on the Nutella jar, that it is hazelnut spread but I've never tasted anything but chocolate in Nutella (I remember, when we tasted Nutella for the first time with my friend in Cologne, at Frau Meyer's Zimmer Frei. We were totally sold! I had never tasted anything so good, especially on a white roll at breakfast!).
Nutella and White Chocolate Cheesecake
26 cm cake tin, about 16-18 pieces
base:
185 g Ballerina Milk Chocolate biscuits (Kantola)
50 g butter
base:
185 g Ballerina Milk Chocolate biscuits (Kantola)
50 g butter
filling:
4 eggs, yolks and whites separated
1 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
320 g natural cream cheese (Philadelphia)
100 g Nutella
4 eggs, yolks and whites separated
1 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
320 g natural cream cheese (Philadelphia)
100 g Nutella
100 g white baking chocolate
2,5 dl whipping cream (Flora kuohu)
8 gelatin sheets
2,5 dl whipping cream (Flora kuohu)
8 gelatin sheets
Put the gelatin sheets in cold water to soak. Whisk the egg yokes, sugar and vanilla sugar into a light foam. Add the cream cheese, Nutella and melted white chocolate and mix to form an even paste. Whip the cream and whisk the egg whites until stiff peaks start to form. Heat a small amount of water. Squeeze the excess water from the soaked gelatin sheets and melt them in the hot water. Add the melted gelatin to the filling mixing well. Add the whipped cream and the egg white foam carefully "folding" into the filling to keep it light and airy. Pour the filling into the cake tin on top of the biscuit base, knock the tin against the kitchen counter to even out the filling. Smooth the surface with a spatula if necessary. Put the cake in the fridge again and let set for about two hours.
glaze:
4 dl full milk
100 g white baking chocolate
4 gelatin sheets
4 dl full milk
100 g white baking chocolate
4 gelatin sheets
Put the gelatin sheets in cold water to soak for at least 5 minutes. Heat the milk in a casserole and add the white chocolate in bits. Mix well until the white chocolate has melted into the milk completely. Squeeze the excess water from the gelatin leaves and melt into the milk and chocolate mixture. Place the casserole in ice cold water and cool the glaze until tepid. Spoon the glaze on top of the set cake filling carefully and let the cake set in the fridge over night.
I decorated the cake with white and dark chocolate buttons. I also made buttons that had the chocolate mixed. Well...The white chocolate buttons were fine but the dark chocolate buttons were too dark. The cake was after all quite light in tone otherwise. Perhaps next time I'll try to melt milk chocolate anyway, at least to make buttons, so the overall appearance will be more harmonious.
This time Samppa was satisfied with the chocolate cake. "What did I say: everyone wants milk chocolate!" he said, forgetting completely, that "everyone" who was having the cake were the two of us and mostly him! But brilliant, if I can satisfy my husband on our wedding day!! I liked the cake too. The texture was very light and airy.
The only thing I still need to work on, is the glaze. The glaze for the Triple Chocolate Cheesecake is made with cocoa powder and milk, so the end result is quite even. Now the melted white chocolate somehow separated from the milk. The white chocolate rose to the surface to form a kind of lid and the milk was set under it. The end result was OK but I would have wished for the glaze to be an even mixture of white chocolate and milk. I have no idea how to solve the problem. I don't think white chocolate powder even exists...
Kommentit
Lähetä kommentti