Kolmen suklaan juustokakku/Triple Chocolate Cheesecake
Ja nyt, yleisön pyynnöstä: kolmen suklaan juustokakun resepti. Viime perjantaisten valmistujaisten jälkeen useampikin henkilö on pyytänyt tämän suklaisen juustokakun ohjetta ja tässä se nyt sitten tulee.
Kolmen suklaan juustokakku
28 cm vuoka, n. 20 annostapohja:
200g suklaatäytekeksejä (Hellema Fourre Choco)
75g voita
Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi mikrossa ja sekoita voisula keksimuruun hyvin. Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 28 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin ja valmista täyte.
täyte:
4 kananmunaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuna
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
320 g Philadelphia Marabou suklaatuorejuustoa
100 g tummaa leivontasuklaata
2,5 dl kuohukermaa (Flora kuohu)
8 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vatkaa munankeltuaiset, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää suklaatuorejuusto ja sulatettu suklaa ja sekoita tasaiseksi massaksi. Vaahdota kerma. Vaahdota munanvalkuaiset jäykähköksi vaahdoksi. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi, purista lionneet liivatteet liiasta vedestä ja sulata liivatelehdet kiehuvaan veteen. Lisää liivateseos tuorejuustomassaan ja sekoita hyvin. Lisää vaahdot tuorejuustomassaan vuorotelleen, ensin kerma, sitten valkuaiset. Lisää vaahdot varovaisesti lastalla "taitellen", jotta kuohkeus säilyy. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle, kopauta vuokaa pari kertaa työalustaa vasten, jotta täyte tasoittuu. Tasoita täyteen pintaa lastalla tarvittaessa. Laita vuoka taas jääkaappiin, nyt noin pariksi tunniksi.
glasyyri:
4 dl täysmaitoa
1,5 dl kaakaojauhetta
1,5 dl sokeria
4 liivatelehteä
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan vähintään 5 minuutiksi. Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi ja lisää kaakaojauhe ja sokeri. Sekoita, kunnes kaakao ja sokeri on liuennut tasaisesti maitoon. Purista liivatteista liika vesi ja sulata kuumaan kaakaoon. Laita kattila jääkylmään vesihauteeseen ja jäähdytä glasyyri haaleaksi. Lusikoi varovaisesti kakun täyteen päälle ja anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.
Kakku oli varsinainen menestys, vaikka alussa en ollut ihan varma, miten se otetaan vastaan. Tein jo alkuviikosta koekakun, jotta mikään ei menisi pieleen suurena päivänä (eikä mennytkään - yllättäen aiemmin monta kertaa kokeiltu kakku sitten laukesi täysin...). Maistoin toki itse ensin kakkua, ja totesin sen herkulliseksi (erityisesti espresson kera) mutta myös kovin, kovin täyteläiseksi ja - no - suklaiseksi. Mutta se kai on suklaakakussa tarkoituskin, eikö...
Seuraava koeamaistaja oli Samppa, jolta saa aina suoraa palautetta. Alku oli lupaava mutta lopuksi hänen oli myönnettävä, että hän olisi kaivannut kakkuun paljon, paljon enemmän sokeria ( kuulemma, jos olisin valmistanut hänelle tätä kakkua syntymäpäiväksi, olisi hän purskahtanut itkuun - eikä suinkaan onnesta, kuten aikoinaan Hanna Gullichsen maistettuaan ensi kertaa kuuluisaa avokadopastaa...). Jaa-has! En ollut ihan valmis yhtymään Sampan mielipiteeseen, joten lähestyin seuraavaa koemaistajaa, eli äitiäni, joka totesi kakun herkulliseksi nimenomaan siksi, että suklaata oli niin runsaasti ja sokeria niin maltillisesti. Koska en arvellut kakun menekin olevan kotona mitenkään huimaa - itse en jaksanut siitä kuin sen yhden palan - jaoin lopun kakun naapureiden kesken. Siinä vaiheessa Samppa oli ilmeisesti tullut katumapäälle ja vaikutti ihan murtuneelta, kun viipaloin kakkua rasioihin naapureille vietäväksi! Armahdin häntä yhden kakkupalan verran.
Hmmm... tämä taitaa kuulostaa vähän siltä, että tässä taloudessa ei saa ilmaista omaa mielipidettään, jos se mielipide on vastoin omaani! Ja ehkä niin onkin...välillä...tai jotain...
Joka tapauksessa, juhlissa kakku oli menestys. Erityisen ilahtunut olin siitä, että vastavalmistunut päivänsankari piti kakusta erityisesti. Häntä varten kakun oikeastaan suunnittelinkin.
Joitain huomioita kakun valmistuksesta seuraa tässä.
Täytettä tehdessä kannattaa todellakin ensin vaahdottaa kerma ja kananmunanvalkuaiset, sitten sulattaa liivatteet ja lisätä kaikki ainekset aika ripeään tahtiin täytemassaan. Jos ensin lisää sulatetut liivatteet ja vasta sitten alkaa vaahdottaa kermaa ja valkuaisia, on täyte jo ehtinyt hyytyä aika kovaksi ja vaahtojen lisääminen on vaikeaa. Ilmeisesti Philadelphia Marabou on aika täyttä tavaraa ja sulatettu tumma suklaakin hyydyttää täytettä, joten yllä mainittu ripeä tahti on paras.
Philadelphia Marabou on mielenkiintoinen tuote. Sitä löytyy, ihme kyllä, S-marketistamme mutta ei muista lähikaupoista. Olen joskus ostanut sitä levitteeksi Nutellan sijaan. Suklaatuorejuusto on hieman happamampaa (tietenkin) kuin Nutella ja levitteenä se ei ihan omasta mielestäni vedä Nutellalle vertoja. Leivontaan Philadelphia Marabou sen sijaan sopii erinomaisesti. Koin kauhun hetkiä kakunvalmistuspäivän aamuna, kun kaupassa oli tasan yksi purkki suklaatuorejuustoa jäljellä! Onneksi, onneksi ystävällinen myyjä tarkisti tilanteen ja kävi hakemassa minulle varastosta tarvitsemani määrän tuorejuustopurkkeja.Huh! Mitään Plan B:tä ei olisi ollut! Kai olisin sitten vain yhditänyt Nutellaa ja maustamatonta tuorejuustoa mutta olisiko se onnistunut yhtä hyvin. Onneksi nyt ei tarvinnut kokeilla sitä.
Kiilteen tein Kinuskikissan ohjetta mukaillen. Olin kokeillut tätä suklaakiillettä aiemmin banaani-suklaakakkuun, mutta en ollut aivan tyytyväinen lopputulokseen. Nyt en "unohtanut" kattilaa kylmään vesihauteeseen liian kauaksi aikaa, vaan annoin kiilteen jäähtyä vain haaleaksi. Lusikoin kiilteen kakun pintaan mitä varovaisimmin välttääkseni ilmakuplia ja kun kakku oli täysin hyytynyt, oli kiille melko tasaista ja kiiltävää. Houkutus lisätä vielä yksi liivatelehti on suuri, koska kiille pysyi juuri ja juuri kasassa nyt. Mutta toisaalta, jos lisään vielä yhden liivatelehden, pelkään, että glasyyristä tulee jo vähän kumimaista, joten annan asian nyt vain olla tällä tolalla.
Koristelin kakun ananaskirsikanpuolikkaila, ja lopputulos näytti kyllä vähän siltä, että kakun ulkoreuna olisi koristeltu pienillä kananmunankeltuaisilla - viiriäisenmunankeltuaisilla kenties!
Vähän pitää vaivaa nähdä, kun tätä kakkua ryhtyy tekemään mutta työ tekijäänsä kiittää. Maistajaraadin lopullinen tulos: herkullista!
And now, by poppular demand: the recipe for triple chocolate cheesecake. After last Friday's graduation party, several people have asked for this recipe and here it is.
Triple Chocolate Cheesecake
28 cm cake tin, about 20 piecesbase:
200g chocolate filled biscuits (Hellema Fourre Choco)
75g butter
Crush the biscuits into fine crumbs. Melt the butter in the microwave and add to the biscuit crumbs, mixing well. Line the bottom of a spring-form cake tin (28 cm in diameter) with baking paper and press the cookie-butter mixture firmly in to the bottom of the tin. Put the pan in the fridge and make the filling.
filling:
4 eggs, yolks and whites separated
1 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
320 g Philadelphia Marabou chocolate cream cheese
100 g dark baking chocolate
2,5 dl whipping cream (Flora kuohu)
8 gelatin leaves
Put the gelatin leaves in cold water to soak. Whisk the egg yokes, sugar and vanilla sugar into a light foam. Add the chocolate cream cheese and melted dark chocolate and mix to form an even paste. Whip the cream and whisk the egg whites until stiff peaks start to form.Heat a small amount of water. Squeeze the excess water from the soaked gelatin leaves and melt them in the hot water. Add the melted gelatin to the filling mixing well. Add the whipped cream and the egg white foam carefully "folding" into the filling to keep it light and airy. Pour the filling into the cake tin on top of the biscuit base, knock the tin against the kitchen counter to even out the filling. Smooth the surface with a spatula if necessary. Put the cake in the fridge again and let set for about two hours.
glaze:
4 dl full milk
1,5 dl cocoa powder
1,5 dl sugar
4 gelatin leaves
Put the gelatin leaves in cold water to soak for at least 5 minutes. Heat the milk in a casserole and add the cocoa powder and sugar. Mix well until the cocoa powder and sugar have dissolved into the milk completely. Squeeze the excess water from the gelatin leaves and melt into the hot cocoa. Place the casserole in an ice cold water bath and cool the glaze until tepid. Spoon the glaze on top of the set cake filling carefully and let the cake set in the fridge over night.
The cake was a great success, although at first i wasn't sure, how it would be received. I made a trial cake already at the beginning of the week, so nothing would go wrong on the big day (and nothing did - surprisingly enough it was the cake I've made several times before that backfired totally...). Of course I tasted the cake at first myself and found it to be delicious (especially with espresso) but also very, very rich and - well - chocolaty.
The next taste tester was Samppa, who always gives me his honest opinion. The beginning was promising but in the end he had to confess, that he would have liked much, much more sugar in the taste (evidently, had I made this cake for Samppa's birthday, he would have burst into tears - and not tears of joy, like Hanna Gullichsen did, when she tasted avocado pasta for the first time...). Right! I didn't quite agree with Samppa on this, so I turned to the next taste tester, my mother, who said the cake was delicious specifically because it was so chocolaty and not so sweet. Because I didn't think the cake would be very popular at our place - and I could only manage the one slice - I gave the rest of the cake to neighbors. At that point Samppa evidently had a change of heart and he seemed crushed, when I put the cake slices into containers to take to the neighbors! I took pity on him and saved him one slice.
Hmmm... I think this may sound a bit like you can't express your own opinion in this household, if it's contrary to mine! And perhaps that is the case...sometimes...or something...
Anyway, the cake was a success at the party. I was especially delighted that the graduate, whose party it was, liked the cake very much. It was really for her, that I had designed the cake after all.
Following, a few observations about the cake.
When making the filling you should really first whip the cream and whisk the egg whites, then melt the gelatin and add all the ingredients quite rapidly to the filling. If you add the melted gelatin first and only then whip the cream and whisk the egg whites, the filling has already had time to set and incorporating the cream and egg whites will be difficult. Evidently the Philadelphia marabou is rich stuff and the melted dark chocolate also makes the filling set faster, so the above mentioned rapid pace is the best.
Philadelphia Marabou is an interesting product. They stock it, surprisingly enough, at our S-market but not in other nearby stores. I've bought it sometimes a s a spread instead of Nutella. The chocolate cream cheese is a bit more sour than Nutella (of course) and as a spread it is not as good in my opinion. But for baking Philadelphia Marabou is excellent. I experienced a moment of horror at the store, when there was only one tub of chocolate cream cheese on the shelf! Luckily, luckily the kind shop assistant checked out the situation and went to get me the required number of cream cheese tubs from storage. Whew! I had no Plan B! I guess i would have just combined Nutella and natural cream cheese but would it have worked as well, Luckily I didn't have to try that.
I mad the glace with an adapted version from the Kinuskikissan blog. I had tried making this chocolate glaze once before for the banana and chocolate cake, but I wasn't quite satisfied with the result then. Now I didn't "forget" the glaze in the ice cold water bath for too long, but let the glaze cool just enough to be tepid. I spooned the glaze on top of the cake very, very carefully and when the cake had set completely, the glaze was pretty even and shiny. it is tempting to add one more gelatin leaf to the glaze, because now the glaze is just about keeping together. But on the other hand, if I add one more gelatin leaf, I'm afraid the glaze will become rubbery, so I'll just let the recipe be as it is.
I decorated the cake with cape gooseberry halves and the end result kind of looked like the edge of the cake had been decorated with small egg yokes - perhaps quail's egg yokes!
You need to make a bit of an effort when you make this cake, but it's worth it. The final conclusion: delicious!
Kommentit
Lähetä kommentti