Juhannus/Midsummer
Juhannuksesta on jo sen verran aikaa, että tuntuu ehkä hassulta kirjoittaa siitä nyt. Mutta juhannukseen liittyy niin paljon muutakin, kuin vain tietty ajankohta: yhdessäoloa serkkujen ja ystävien kanssa, hyvää ruokaa ja upeat puitteet. Siksi voi vielä mainiosti muistella viikon takaisia taphtumia.
It's already been over a week since Midsummer, so it may seem silly to write about it now. But Midsummer is also so much more, than just a certain date: spending time together with my cousins and friends, good food and a fabulous setting. So it's quite OK to reminisce about Midsummer now.
Vietimme juhannuksen jälleen Vehmaskylässä, serkkuni ja hänen miehensä kodissa, joka pullistelee toinen toistaan ihanampia esineitä ja yksityiskohtia, sekä talon sisällä että pihapiirissä.
We spent Midsummer at Vehmaskylä again, at my cousin's and her husband's home, which is full of wonderful objects and details, inside the house a s well as outside in the yard.
Tämäkin juhannus Vehmaskylässä oli melko viileä ja sateinen, mutta se ei ole meitä koskaan juuri haitannut.
This Midsummer too was fairly chilly and rainy at Vehmaskylä, but that has never bothered us much.
Serkkuni kodissa yhdistyy vanha ja moderni tyyli. Yllä olevassa kuvassa on sukuseinä. Ylhäällä vasemmalla on omat vanhempani ja vasemmalla tätini, hänen miehensä sekä heidän hääkuvansa. Aivan alimmaisena isäni ja joku muu ajamassa jonkin soertin moottoripyörillä.
Old and new style is combined in my cousin's home. The above pictures shows a family wall. Above on the left are my parents and on the left my aunt, her husband and their wedding picture. At the bottom most right is my dad and someone else driving motorcycles of some sort.
Perjantai-iltana olemmem perinteisesti savustaneet kalaa. Kakun lisäksi olemme aina siis tuoneet lohen juhannusjuhliin.
On Friday evening we have always traditionally smoked a fish. In addition to the cake we have always bought a salmon to the Midsummer party.
Savustettu kala onnistui tänä vuonna erinomaisesti - liekö syynä ahkera apulaisemme savustuspuuhissa: Siiri.
The smoked fish turned out really well this year - perhaps due to our diligent helper: Siiri.
Jälkiruokana oli mahtavia Kenkäverosta ostettuja marenkeja ja serkkuni leipomia ässiä.
For dessert we had fabulous meringues from Kenkävero and ässä-cookies made by my cousin.
Aattoilta sujui melko rauhallisesti. Saunoimme, söimme ihanan aterian ja kysyimme perinteiset iltapäivälehtien kysymykset.
Aamulla perheemme nukkui saunarakennuksella hyvin ja pitkään ja ehdimme ylätallolle hyvissä ajoin valmistelemaan brunssia. Aamiaista emme me ainakaan näissä kokoontumisissa kerkeä koskaan syömään.
Midsummer evening was fairly relaxed. We had a sauna, ate a wonderful meal and did the traditional ten questions in the evening papers.
The next morning our family slept well and late in the sauna building and made it to the main house just in time to prepare brunch. We never make it for breakfast during these weekends.
Brunssimenu sisälsi pekonia, munakokkelia, prinssinnakkeja, itse leivottuja sämpylöitä, Sampan graavilohta, hunajamelonia, juustoa sekä kuohuviiniä ja vahvaa kahvia.
On the brunch menu were the following: bacon, scrambled eggs, small sausages, home made rolls, Samppa's gravlax, honeydew melon, cheese and champagne and strong coffee.
Brunssin jälkiruokana on aina sama kakku, eli raparperi-valkosuklaa juustokakku. Emme löytäneet leivinpaperieta mistään mutta lastentarha-askartelua hyväksikäyttäen, tein kakkupaperin itse leivinpaperista.
Juhannuspäivän sää ei ollut kyllä kovin kaunis. Jossain päin Suomea aurinko taisi jopa paistaa, mutta Vehmaskylässä tuli rakeita - viistossa!
The dessert cake for brunch is always the same: rhubarb and white chocolate cheesecake. We couldn't find any cake paper so I made my own by cutting out a design from baking paper.
The weather wasn't very nice on Midsummer Day. Somewhere in Finland it may have been sunny but in Vehmaskylä there was a hail storm!
Rakeita tuli sentään vain kuurona ja sadekin lakkasi onneksi, joten pääsimme saunaan ilman, että olisimme jo olleet valmiiksi märkiä.
But it was just a small hail storm and son the rain stopped too, so we made it to the sauna without being completely wet beforehand.
And after the sauna it was of course time for more food. At Midsummer the kitchen is the center of everything. Someone is always doing something in the kitchen - and everyone else is there too to help or give moral support.
Eero Aarnion ankka-munakello on todella hauska!
The Eero Aarnio duck egg timer is so cute!
Juhannuspäivän kohokohta oli tietenkin grillaus mutta siitä ei loppupeleissä oikein tullut mitään. Sade alko taas ja sekä pihvit että grillaajat olivat lopulta niin märkiä, että ruoka valmistui kypsäksi keittiön uunissa. Sääli, mutta valmistustapa ei kuitenkan pihvienmakua heikentänyt. Illallinen oli herkullinen. Erikoismaininta ystävämme valmistama korvasienikastike.
The high point of Midsummer Day is of course the barbecuing but in the end that didn't work out. It started raining again and soon both the meat and the cooks were so wet, that we had to finish making the meat in the oven in the kitchen. A pity, but the method of making the steaks sis not affect the taste. Dinner was delicious. A special mention for the morel sauce our friend made.
Perinnejuhannus siis. Sunnuntaihan valkeni sitten kovin aurinkoisena ja kauniina ja sen päivän kakki saivat viettää autossa matkalla kotiin! Vielä hetki, niin varsinainen loma alkaa!
Unfortunately I just didn't observe the one schnapps rule at Midsummer and that always has consequences - although nothing major...
So, a traditional Midsummer. Sunday was nice and sunny and that's the day everyone spends in the car going home! A bit more time at work and then the real summer vacation starts!
Kommentit
Lähetä kommentti