Poori Bhaji eli friteerattuja intialaisia leipäsiä perunahöystön kera/Poori Bhaji, Fried Indian Flatbread with Potato Curry
Hurraa! Taas uusi intialainen resepti. Tämäkin ruoka on mahtavan herkullinen. Ja valmistuu vähemmällä vaivalla, kuin samosat!
Alunperin etsin My Diverse Kitchen- blogista perunareseptejä. Sadonkorjuujuhlan jälkeen perunaa meillä piisaa! Blogissa ei montaa varsinaisesti intialaista perunareseptiä ollutkaan, oikeastaan Poori Bhaji oli ainoa (Aparna on hyvin kansainvälinen kokki...). Perunahöystö vaikutti ihan lupaavalta, olen valmistanut aika samanlaista aiemminkin. Eniten reseptissä kiinnosti kuitenkin friteeratut leipäset, poorit (lirjoitetaan myös puri). Kaikki mikä vaatii friteerausta, tuntuu juuri nyt kiinnostavan minua erityisesti, joten tämä uusi resepti vaikutti todella mielenkiintoiselta.
Ja mielenkiintoista leipien valmistaminen todellakin oli! Mutta aloitetaan perunahöystöllä.
Intialainen perunahöystö
4-5 annosta
8 suurehkoa perunaa
1 dl herneitä
1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
2 keskikokoista sipulia
2 pientä tomaattia
1.5 tl öljyä
1,5 tl sinapinsiemeniä
1 tl kuminaa
1/4 tl asafoetidaa (hajupihkaa, saa intialaisista ruokakaupoista)
2 oksaa currylehtiä
2-3 vihreää chiliä, leikattu pitkittäisiksi suikaleiksi
1/4 tl kurkumaa
1,5 tl korianteria jauhettuna
1 tl kuminaa jauhettuna
suolaa maun mukaan
tuoretta korianteria
Keitä perunat ja pilko suurehkoiksi paloiksi. Survo yksi peruna karkeaksi muusiksi.
Kuumenna öljy pannussa ja lisää sinapinsiemenet. Kun siemenet alkavat sihistä ja paukkua, lisää kumina ja asaefotida. Sekoita pari kertaa lastalla ja lisää inkivääri. Anna hautua pari minuuttia. Lisää sipulit ja kuullota pehmeiksi. Lisää paloitellut tomaatit, ja jatka hauduttamista, kunnes nekin pehmenevät.
Lisää kurkuma, kumina- ja korianterijauhe ja paista pari minuuttia. Lisää peruna, pilkotut ja muusattu, herneet (pakasteherneet voi lisätä suoraan seokseen, tuoreet herneet keitetään samaan aikaan perunoiden kanssa), chilit ja currylehdet. Lisää n. 1 dl vettä seokseen (vettä voi lisätä myöhemmin tarpeen mukaan) sekä suolaa maun mukaan ja kiehauta. Riko suurempia perunanpaloja pienemmiksi puulastalla ja anna seoksen hautua keskilämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes seos sakenee.
Ota pannu pois liedeltä ja lisää seokseen tuore, hienonnettu korianteri. Tarjoile kuumana poorien ja jogurttikastikkeen kera.
Poorit
n. 20 kpl
7 dl jauhoja
2 rkl ruokaöljyä
1 tl suolaa
lämmintä vettä
friteerausöljyä
Sekoita jauhot suola ja ruokaöljy hyvin. Lisää vettä niin, että taikinasta tulee kiinteää ja suhteellisen sitkeää. Muodosta taikinasta pallo ja anna sen levätä liinalla peitetyssä kulhossa n. puoli tuntia.
Kuumenna friteerausöljy paksupohjaisessa kattilassa. Vaivaa taikinaa hieman kunnes se on tasaista ja sileää ja jaa taikina kahteenkymmeneen nokareeseen. Muodosta nokareista palloja ja kauli pallot pyöreiksi läpysköiksi, jotka ovat halkaisijaltaan n. 7-8 cm. Läpyskät saavat olla aika ohuita, ei kuitenkaan aivan läpikuultavia.
Kun öljy on riittävän kuuma, liu'uta poori varovaisesti öljyyn. Poori poreilee hetken ja alkaa sitten kellua öljyssä. Painele hellävaroin poorin pintaa tässä vaiheessa reikäkauhalla. Poori alkaa paisua pallomaiseksi. Kun poori on saavuttanut täydet mittansa, käännä se ja paista toinenkin puoli kullankeltaiseksi. Kun poori on paistunut, nosta se reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle tarjoiluvadille. Paista kaikki poorit samalla tavalla. Tarjoile heti.
Show Me the Curry- sivuilla on todella hyvä havainnevideo poorien valmistamisesta. En olisi ehkä tajunnut, miten paistaminen tehdään, jos en olisi videota katsonut.
Poorit onnistuivat (varmaan juuri sen videon ansiosta). En ihan oikeasti uskonut, että poorit täyttyisivät ilmalla ja tulisivat pulleiksi friteerausöljyssä. Mutta niin vain kävi. Okei, niin ei käynyt ihan heti. Ensimmäisen poorin kohdalla seisoin kattilan vieressä reikäkauha kädessä, enkä tehnyt elettäkään painellakseni poorin pintaa kauhalla. Lopputuloksena oli öljyinen läpyskä, jonka heitin roskiin. Alku ei vaikuttanut hyvältä, mutta en luovuttanut. Sitten kuin ensimmäinen pullea poori oli onnistunut, alkoi homma sujua. Kuten jo sanoin, pooreissa on vähemmän vaivaa, kuin samosissa. Kaikki poorit eivät toki onnistuneet yhtä hyvin, vain noin puolet pullistuivat tyydyttävästi. Mutta silti! Olin aika ylpeä itsestäni, kun asettelin kahdeksan aika hienoa pooria tarjoiluvadille.
Nämä poorit vain taisivat olla aika suuria. Ei ihan pikkunälkään siis.
Aparnan poorireseptissä ei ollut mukana käyttöohjetta, koska se lienee kaikille intialaisille itsestään selvä. Piti siis kääntyä internetin puoleen ja sieltähän se apu löytyi. Poorin pintaan rikotaan sormin reikä ja leipänen täytetään perunahöystöllä (tai muulla täytteellä) sekä jogurttikastikkella. Laitoin jogurttikastikkeeseen hieman chiliä, hunajaa ja suolaa ja kastike taisi olla se loppusilaus, joka teki Poori Bhajin mausta niin taivaallisen.
Argh, vesi kielellä kirjoitan tätä. Voisin nyt vetäistä pari pooria, mutta ne menivät kaikki eilen iltapalana. Ja kyllä, friteerasin taas puoli yhdentoista maissa. Jälleen naapurisopua rakennamme siis! Ja tänään on vuorossa valkosipuliperunat, joiden tuoksu on jo varmasti vallannut koko rapun viimeiseen kerrokseen asti!
Hurray! Another Indian recipe. Also this dish is awesome. And can be prepared with much less fuss, than samosas!
Originally I was looking for potato recipes from the My Diverse Kitchen blog. After the harvest party we have plenty of potatoes! There weren't many Indian potato recipes in the blog, Poori Bhaji was actually the only one (Aparna is a very international cook...). The potato curry seemed quite promising, I've made something similar before. But what most interested me in the recipe were the pooris (also puri), deep fried flatbread. Everything that required deep frying seems to interest me especially at the moment, so this recipe seemed very interesting.
And it was truly interesting making the pooris! But let's start with the potato curry.
Indian Potato Curry
servers 4-5
8 largeish potatoes
1 dl green peas
1 tbsp fresh grated ginger
2 mediumm onions
2 small tomatoes
1.5 tsp cooking oil
1,5 tsp mustard seeds
1 tsp cumin seeds
1/4 tsp asafoetida (from Indian supermarkets)
2 springs curry leaves
2-3 green chilies, cut lengthways into strips
1/4 tsp turmeric
1,5 tsp coriander powder
1 tsp cumin powder
salt to taste
fresh coariander
Cook the potatoes and cut them into large pieces. Mash one potato roughly.
Heat the oil in a pan and add the mustard seeds. When the seeds start to splutter and pop, add the cumin seeds and asafoetida. Stir a few times with a wooden spatula and add the ginger. Sauté for a few minutes. Add the onion and sauté until soft. Add the diced tomatoes and continue sautéing until they too are soft.
Add the turmeric and the cumin and coriander powders. Sauté for a few minutes. Add the potatoes, the diced ones and the mashed one, the green peas (frozen peas can bee added straight to the mixture, if using fresh peas cook them at the same time you cook the potatoes), the chilies and the curry leaves. Add about 1 dl of water (add more water later if needed) and salt to taste and bring to the boil. Break up the larger potato pieces into smaller bits with a wooden spatula and let the mixture simmer for about 5-10 minutes, until the curry thickens.
Remove the pan from the heat and add the fresh, chopped coriander. Serve hot with pooris and yogurt sauce.
Pooris
makes about 20
7 dl flour
2 tbsp oil
1 tsp salt
warm water
oil for frying
Mix the flour, salt and oil well. Add enough water to form a firm dough. Form the dough into a ball and place in a bowl covered with a kitchen towel for about 30 minutes.
Heat the oil for deep frying in a saucepan. Knead the dough a few times until smooth and divide the dough into 20 knobs. Form the knobs into small balls and roll the balls into a flat circle, about 7-8 cm in diameter. The flat circles should be quite thin but not translucent.
When the oil is hot enough, slide a poori carefully into the oil. The poori will bubble for a bit at first and the start to float in the oil. Gently press down on the poori with a slotted spoon. The poori will start to puff up. When the poori is completely inflated, turn it over to fry it golden brown on the other side as well. When the poori is done, lift it out of the cooking oil with the slotted spoon and place on a serving tray lined with kitchen paper. Fry all the pooris in the same way. Serve at once.
The Show Me the Curry websiet has a really good video on how to make pooris. I would perhaps not have known how to make them, had I not watched the video.
Somehow I managed to make the pooris (no doubt thatnks to the video). I honestly did not believe that the pooris would puff up in the frying oil. But that's exactly what happened. Pkay, that didn't happen straight away. When I fried the firts poori, I stood by with the slotted spoon in my hand but did not make a move to press down on the poori. The result was an oily, flat cake of dough, that I threw in the garbage. This did not seem promising, but I didn't give up. And when the first puffy poori was made, it all got a bit easier. As I mentioned before, pooris are less fuss to make than samosas. Of course all the pooris did not puff up as they should have. But still! I was pretty proud, when I place eight fairly presentable pooris on the serving tray.
I just suspect, that these pooris were a bit on the large side. Not a light snack.
Aparna's poori recipe did not come with a user's guide, because I guess all Indians know how to eat pooris. I thus had to turn to the internet for help and help I did find, too. You break a hole in the poori with your fingers and fill it with potato curry (or the filling of your choice) and yogurt sauce. I added a bit of chili, honey and salt to the yougurrt sauce, and I think that may well have been the finishing touch, that made the pooris taste so heavenly.
Argh, my mouth is watering as I write this. I could eat a couple of pooris right now, but we ate all of them as an evening snack last night. And yes, I deep fried them at around ten thirty. Again we are building up good relations with the neighbors! And today we are making garlic potatoes in the oven, that everyone in the building can probably smell all the way up to the sixth floor!
Kommentit
Lähetä kommentti